Kalendarium
Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.
Senaste händelser
-
2024
-
Juli
-
Ny mitten-högerregering tillträder
Den tidigare klimatministern Kristen Michal tillträder som premiärminister för en ny koalitionsregering med Estniska reformpartiet, Socialdemokratiska partiet och Estland 200. Det är samma partier som ingick i den förra regeringen. Regeringsskiftet sker en vecka efter det att Kaja Kallas avgick som regeringschef för att bli EU:s utrikeschef. Michal är jurist och tillhör liksom Kallas Reformpartiet.
-
Premiärminister Kallas avgår
Premiärminister Kaja Kallas avgår då hon väntas bli klar som EU:s nya utrikeschef inom kort. Kallas lämnar in sin formella avskedsansökan till president Alar Karis men sitter kvar och leder en övergångsregering till dess att en ny regeringschef utsetts. Uppdraget väntas gå till hennes partikamrat, klimatminister Kristen Michal.
-
-
Juni
-
Isamaa blir störst i EU-valet
I valet till EU-parlamentet blir Isamaa (Fosterlandspartiet) störst med 21,5 procent av rösterna (2 mandat), enligt preliminära valresultat. Det följs av Socialdemokratiska partiet som får 19,3 procent (2 mandat). Det regerande Reformpartiet kommer trea med 17,9 procent (1 mandat) och på fjärde plats hamnar Estlands konservativa folkparti med 14,9 procent (1 mandat). Estniska centerpartiet vinner 12,4 procent (1 mandat).
-
Februari
-
Premiärminister Kallas efterlyses av Ryssland
Ryssland meddelar att Estlands premiärminister Kaja Kallas och ett antal andra personer i Estland har satts upp på en lista över efterlysta personer. Skälet är att de anses ha ”skändat det historiska minnet” genom att medverka till att förstöra eller montera ned sovjetiska krigsmonument. På listan återfinns också Litauens kulturminister Simonas Kairys. I Estland och över hela Baltikum byggdes hundratals krigsmonument under sovjettiden och efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 har många av dem flyttats eller förstörts. Efter Rysslands krig i Ukraina har ytterligare statyer tagits bort. Det ryska utspelet markerar ytterligare en försämring i relationen mellan länderna som redan är ansträngd på grund av Rysslands krig i Ukraina.
-
Januari
-
Professor misstänks ha spionerat för Ryssland
Säkerhetstjänsten griper en professor vid universitetet i Tartu misstänkt för att ha spionerat för Ryssland. Mannen som är 53 år och rysk medborgare och har arbetat vid universitetet sedan 2010. Enligt säkerhetstjänstens chef är gripandet ett exempel på att det är ett prioriterat mål för den ryska underrättelsetjänsten att infiltrera olika delar av det estländska samhället.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.