Kalendarium
Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.
Senaste händelser
-
2025
-
Februari
-
Kristoppmöte efter USA:s kovändning
Efter chockbesked från Vita huset som omkullkastar rådande säkerhetsordning samlas europeiska ledare i Paris för krissamtal. Trumpadministrationen står i begrepp att inleda samtal med Ryssland om kriget i Ukraina, över huvudet på både Ukraina och övriga Europa, och de europeiska ledarna försöker nu hitta ett gemensamt förhållningssätt. Förutom Frankrikes president Emmanuel Macron som kallat till mötet deltar ledarna för Italien, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Danmark (som företräder hela Norden och Baltikum) samt Natos generalsekreterare Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande António Costa.
-
Baltikum lämnar det ryska elnätet
De tre baltiska länderna ansluter sig till det centraleuropeiska elsystemet sedan de lämnat Rysslands elnät. Det har varit bestämt sedan länge att de baltiska elnäten skulle ingå i det europeiska, men övergången har dragit ut på tiden av tekniska och finansiella skäl. När Ryssland invaderade Ukraina 2022 snabbades dock processen på. Trots att baltstaterna stoppade importen av rysk gas och elektricitet efter invasionen kunde Moskva kontrollera eltillförseln i elsystemet. Anslutningen till det europeiska systemet sker i närvaro av de baltiska ländernas ledare och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Det är ett ”historiskt ögonblick”, säger hon till de baltiska journalisterna vid den efterföljande presskonferensen, ”kraftledningarna som kopplat er till fientliga grannar hör numera till det förflutna”.
-
2024
-
December
-
Sabotage på elkablar mellan Estland och Finland
Nya sabotage på kablar i Östersjön uppdagas när elkabeln Estlink 2 mellan Finland och Estland slutar fungera. Oljefartyget Eagle S, som är flaggat på Cooköarna, misstänks ha utfört sabotaget genom att låta ett ankare släpa i havsbotten. Fartyget tas i beslag av finska myndigheter. Det tros ingå i den ryska så kallade skuggflottan, vilket syftar på äldre fartyg som ofta saknar försäkring som transporterar ryska oljeprodukter som står under embargo som följd av Rysslands krig i Ukraina. Det kan dröja ända till sommaren innan kabeln är reparerad enligt tekniska experter. För Estland kommer sabotaget att innebära ökade energikostnader. Regeringen har nu ökat bevakningen av kabeln Estlink 1. Som en följd av kabelsabotagen i Östersjön kommer Nato att ska stärka sin närvaro där, uppger senare generalsekreterare Mark Rutte.
Juli
Ny mitten-högerregering tillträder
Den tidigare klimatministern Kristen Michal tillträder som premiärminister för en ny koalitionsregering med Estniska reformpartiet, Socialdemokratiska partiet och Estland 200. Det är samma partier som ingick i den förra regeringen. Regeringsskiftet sker en vecka efter det att Kaja Kallas avgick som regeringschef för att bli EU:s utrikeschef. Michal är jurist och tillhör liksom Kallas Reformpartiet.
Premiärminister Kallas avgår
Premiärminister Kaja Kallas avgår då hon väntas bli klar som EU:s nya utrikeschef inom kort. Kallas lämnar in sin formella avskedsansökan till president Alar Karis men sitter kvar och leder en övergångsregering till dess att en ny regeringschef utsetts. Uppdraget väntas gå till hennes partikamrat, klimatminister Kristen Michal.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.