2025
Senaste händelser
-
Januari
-
Nato ökar närvaron i Östersjön mot skuggflottan
Ledare för Natoländer i Östersjöregionen enas om att öka sin militära närvaro i Östersjön liksom övervakningen av fartyg som misstänks tillhöra ryska skuggflottan. Avsikten är att skydda viktig infrastruktur som oljeledningar samt el- och datakablar. "Skuggflottan är inte bara ett hot mot kritisk infrastruktur, utan också mot miljön", säger Finlands president Alexander Stubb. Han delar värdskapet med Estlands premiärminister Kristen Michal. Båda länder har nyligen drabbats av kabelbrott som misstänks bero på sabotage. Ledarna enas om att fortsätta besiktningar av fartyg. Stubb anser efteråt att mötet har sänt ett tydligt budskap till Ryssland. Bland förslagen märks att ta fram åtgärder för att se till att de som orsakar en skada också är ersättningsansvarig. Natos generalsekreterare Mark Rutte offentliggör även initiativet ”Baltic Sentry” som innebär att alliansen ska sätta in fler fartyg, flygplan och drönare, liksom ubåtar. Vid mötet deltar även EU-kommissionens vice ordförande Henna Virkkunen, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Litauens president Gitanas Nausėda, Lettlands president Edgars Rinkēvičs, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Polens premiärminister Donald Tusk.
-
Oljefartyg i misstänkt kabelsabotage måste åtgärda fel
Transport- och kommunikationsverket Traficom meddelar att oljefartyget Eagle S inte får lämna Finlands territorialvatten förrän flera allvarliga brister åtgärdats. Traficoms inspektörer upptäckte 32 fel eller brister under hamnstatskontrollen varav tre är så allvarliga att fartyget inte får segla vidare. De allvarligaste bristerna gäller brandsäkerhet, navigationsutrustning och ventilationen i pumprum. Eagle S, flaggat på Cooköarna, ligger för ankar nära Borgå. Traficoms inspektion är inte del av den pågående polisutredningen om kabelbrotten mellan Finland och Estland. Åtta av de 24 besättningsmedlemmarna utreds i samband med misstänkt sabotage av data- och elkablar (se 25 december 2024).
-
Domstol avslår stämning mot regeringens klimatpolitik
Högsta förvaltningsdomstolen avslår en stämning från miljö- och klimatorganisationer mot regeringens klimatpolitik. Sex organisationer däribland Finlands naturskyddsförbund, Greenpeace Norden och Amnestys finländska sektion anser att Finlands klimatåtgärder är otillräckliga samt att regeringen försummat Finlands internationella åtaganden och klimatlagen som antogs 2022. De lämnade in sin stämning i augusti 2024. Domstolen konstaterar emellertid att det är för tidigt att dra slutsatser angående eventuell lagenlighet då regeringens satsningar för att exempelvis främja kolsänkor tar tid att genomföra. Enligt regeringen ska Finland uppnå koldioxidneutralitet 2035.
-
Finland ordförande i OSSE
Finland tar över ordförandeskapet i Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE. Landets prioriteringar är att värna OSSE:s grundläggande principer om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Att stötta Ukraina och stärka OSSE:s förmåga att hantera komplexa säkerhetsrelaterade utmaningar är andra viktiga frågor. Utrikesminister Elena Valtonen framhåller att det är "50 år sedan Helsingforsslutakten antogs, och Finland kommer att konsekvent framhäva principerna i denna akt som är OSSE:s grunddokument. När Ryssland försöker urholka grunden för vår kollektiva säkerhet, måste vi andra försvara den kraftfullt.” Finland planerar även att inrätta en fond, Helsinki+50, för att bidra till organisationens arbete. OSSE har 57 medlemsländer.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.