2011
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2011
-
December
-
Villkorligt fängelsestraff för Chirac
Den förre presidenten döms till fängelse villkorligt, för korruption och maktmissbruk när han var borgmästare i Paris på 1990-talet (se Mars).
-
Lag om folkmord
Nationalförsamlingen godkänner en lag som gör det olagligt att förneka att ett folkmord begicks på armenier i Osmanska riket (nu Turkiet) 1915. Turkiet hotar att ställa in allt ekonomiskt, politiskt och militärt samarbete, och kallar hem sin Parisambassadör för konsultation.
-
-
November
-
Åtstramningar av budgeten
I skuggan av Greklands och Italiens skuldkriser beslutar den franska regeringen om budgetbesparingar på 100 miljarder euro med mål att skapa budgetbalans till 2016. Moms och företagsskatt höjs, och planerad pensionsförsämring tidigareläggs.
-
Oktober
-
Hollande blir presidentkandidat
Förre partiledaren François Hollande utses till Socialistpartiets kandidat i presidentvalet 2012, i ett primärval som är det första i fransk politik. Han segrar i andra valomgången över partiledaren Martine Aubry.
-
September
-
Banker får sänkt betyg
Aktierna i franska storbanker faller tungt på grund av deras exponering för skuldkrisen i Grekland. Storbankerna Crédit Agricole och Société Générale får sina kreditbetyg sänkta av kreditvärderingsinstitutet Moody’s, på grund av stora innehav av statspapper i bland annat Grekland.
-
Senatsvalet seger för oppositionen
Socialistblocket får därmed majoritet i parlamentets överhus för första gången på flera decennier.
-
Förbud mot att förrätta bön på gatan
Förbudet i Paris är ett resultat av protester från högerextrema grupper mot att många muslimer tagit för vana att bre ut sina bönemattor utomhus i gatumiljö.
-
Domstol fastställer friandet av de Villepin
En appellationsdomstol fastställer den friande domen mot Dominique de Villepin (se September 2009 och Januari 2010). Den förre premiärministern har lämnat UMP och bildat ett nytt parti, République Solidaire, och planerar att ställa upp i presidentvalet 2012. Den sex år långa rättsprocessen anses av många ha skadat den politiska eliten i Frankrike.
-
Chirac-rättegång återupptas
Rättegången mot förre presidenten Jacques Chirac inleds på nytt (se Mars 2011), fast i den åtalades frånvaro. Enligt ett läkarutlåtande är Chirac för sjuklig för att närvara.
-
Augusti
-
Nytt sparpaket
Regeringen vill bland annat införa en extraskatt för de allra rikaste.
-
Nya anklagelser mot Sarkozy
I en bok publiceras på nytt anklagelser om att Sarkozy tagit emot pengar från miljardären och L’Oréal-arvtagaren Liliane Bettencourt. Tidigare har Bettencourts förre revisor hävdat att Sarkozy fick 150 000 euro kontant i presidentvalet 2007.
-
Åtal mot Strauss-Kahn läggs ned
Dominique Strauss-Kahns åtal för sexövergrepp i New York läggs ner och han får återvända till Frankrike.
-
Juli
-
Storbanker får gott betyg
Ett så kallat stresstest visar att Frankrikes fyra största banker – BNP Parisbas, Société Générale, Crédit Agricole och Groupe BPCE – är bland de mest robusta i EU.
-
Juni
-
Fransyska blir ny IMF-chef
Finansminister Christine Lagarde utnämns till ny chef för IMF. Ny fransk finansminister och industriminister blir François Baroin.
-
Satsningar på kärnkraft
Regeringen beslutar om en miljard euro i nya investeringar för kärnkraft, trots varningar efter Fukushima-katastrofen i Japan.
-
Maj
-
Strauss-Kahn avgår som IMF-chef
Internationella valutafondens (IMF) chef Dominique Strauss-Kahn grips, misstänkt för våldtäktsförsök i New York. Det beskrivs som ett "åsknedslag" i fransk politik. Strauss-Kahn hade väntats ställa upp som Socialistpartiets kandidat i presidentvalet 2012. Strauss-Kahns politiska karriär anses vara över.
-
April
-
Burkalagen träder i kraft
En kvinna som offentligt bär slöja som döljer ansiktet riskerar att få böta upp till 150 euro och tvingas till undervisning om franska lagar och normer. En man som tvingar en kvinna att dölja ansiktet riskerar ett års fängelse och 30 000 euro i böter.
-
Mars
-
UMP backar i regionalval
Regeringspartiet UMP får bara 20 procent av rösterna. Socialistpartiet tar 36 procent och Nationella fronten får 12 procent.
-
Frankrike ingriper i Libyen
Frankrike erkännersom första land Nationella övergångsrådet i Libyen, trots att upproret mot Muammar Gaddafis regim pågår för fullt. När FN:s säkerhetsråd givit klartecken till militärt ingripande till skydd för civila är franska stridsflygplan bland de första som anfaller libyska regeringsstyrkor.
-
Rättegång mot Chirac
Förre presidenten Jacques Chirac ställs inför rätta anklagad för korruption. Enligt åtalet använde Chirac under sin tid som borgmästare i Paris offentliga medel för tjänster åt sitt politiska parti, det konservativa RPR.
-
Februari
-
Utrikesministern avgår
Efter bara tre månader på posten avgår utrikesminister Michèle Alliot-Marie, sedan hon kritiserats för nära kontakter med den just avsatta regimen i Tunisien. Ny utrikesminister blir försvarsministern Alain Juppé.
-
Januari
-
Nationella fronten byter ledare
Marine Le Pen efterträder sin 82-årige far Jean-Marie Le Pen, som lett partiet sedan han grundade det 1972.