2018

Senaste händelser

  • Januari

  • Ekonomin växer snabbare än på många år

    Frankrikes bruttonationalprodukt växte med 1,9 procent 2017 visar nya siffror från statistikmyndigheten. Det var en klar förbättring jämfört med 2016, och det bästa resultatet på sex år. Den ekonomiska tillväxten sporrades särskilt av ökande investeringar samtidigt som både exporten och importen ökade. 

  • Macron vill stärka EU

    Under Världsekonomiskt forums årliga möte i Davos föreslår president Macron att EU utarbetar en tioårig strategi för att stärka unionen. Bland annat anser han att EU bör rikta in sig på energi, digital teknologi, migration och investeringar.

  • Gränsöverenskommelse vid toppmöte med Storbritannien

    Vid president Macrons första statsbesök i Storbritannien kommer han överens med den brittiska premiärministern Theresa May om ytterligare samarbete kring den gemensamma gränsen. De båda statsledarna beslöt att hålla fast vid ett 15 år gammalt gränsavtal, som tillåter länderna att genomföra immigrationskontroller inom gränsområdet. Samtidigt ingicks ett nytt avtal om att Frankrike, mot att Storbritannien betalar ytterligare 50 miljoner euro, ska stärka övervakning och säkerhet vid Calais och andra hamnstäder för att förhindra att flyktingar försöker ta sig in i Storbritannien på illegal väg. Storbritannien ska även år 2022 få låna den berömda medeltida så kallade Bayeux-tapeten, som visar Vilhelm Erövrarens invasion av England 1066.

  • Födelsetalet minskar

    Frankrike är fortfarande det land i EU där det föds flest barn, men antalet födslar minskar. Irland ligger tvåa när det gäller barnafödande inom EU. År 2017 föddes 767 000 barn i Frankrike, vilket var en minskning med drygt 2 procentenheter jämfört med 2016. I genomsnitt föder franska kvinnor nu 1,88 barn. Samtidigt ökar också andelen äldre i befolkningen.

  • Migrationsproblem i fokus för EU-länder i syd

    Ledare för sju EU-länder i Sydeuropa (Frankrike, Spanien, Cypern, Grekland, Italien, Malta och Portugal) samlas för ett toppmöte i Rom. Där gör de ett gemensamt uttalande där de uttrycker sitt stöd för EU:s gemensamma migrationspolitik. De har enats om att EU behöver stärka bevakningen av unionens yttre gräns, bekämpa människosmuggling och göra mer för att åtgärda problem i migranternas hemländer. De uppmanar alla EU-länder att göra mer för att hjälpa de länder som tar emot flest asylsökande/migranter.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0