2022
Senaste händelser
-
Januari
-
Mali skickar hem den franske ambassadören
Militärjuntan i Mali meddelar att Frankrikes ambassadören Joël Meyer måste lämna landet. Det motiveras med att franska regeringsrepresentanter kommit med “fientliga uttalanden”. Frankrike har sedan flera år tillbaka tusentals soldater i Sahelregionen som ska skydda Mali mot jihadister. Men sedan militärkuppen i augusti 2020 har relationerna mellan länderna försämrats. Frankrike har bland annat visat sitt stöd för att den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas infört sanktioner mot Mali sedan landets militärregim skjutit fram den utlovade övergången till civilt styre. Allmänna val hade tidigare utlovats till februari 2022.
-
Ja till vaccinpass
Efter flera ändringar i nationalförsamlingen och senaten antas till slut en ny lag som kräver att fransmännen visar ett intyg på att de har vaccinerat sig mot covid-19 för att bland annat restaurangbesök och för längre resor med tåg. Det räcker inte längre med att uppvisa ett negativt testresultat. De planerade åtgärderna i lagen har lett till kraftiga protester i Paris och andra större städer. Samtidigt genomgår landet just nu en femte våg av pandemin, men det handlar främst om den variant av coronaviruset som döpts till omikron och patienterna som vårdas på intensivvårdsavdelningar på sjukhusen är betydligt färre än under tidigare utbrott. President Macron har själv nyligen sagt att han vill göra livet besvärligt för ovaccinerade personer. Omkring 78 procent av befolkningen har vaccinerat sig.
-
Frankrike tar över ordförandeskapet i EU
Frankrike tar över som nytt ordförandeland i EU:s ministerråd under det första halvåret 2022. Det är nästan 14 år sedan landet sist satt på ordförandeposten, då under Nicolas Sarkozys presidentskap. För den nuvarande presidenten Emmanuel Macron är det en gyllene chans att profilera sig som en stark europeisk ledare, inte minst inför det egna folket och det stundande presidentvalet i april. För Macron är ett stärkt EU-samarbete sedan länge en viktig fråga och Macron vill att Frankrike ska ha en ledande roll. Ett viktigt mål är att stärka EU:s “strategiska autonomi” genom satsningar på stärkta yttre gränser och på det gemensamma försvaret. Frankrike kommer även att försök få till stånd en europeisk minimilön.
-
Februari
-
Skärpta EU-sanktioner mot Ryssland
Som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina enas Frankrike och de andra EU-länderna om skärpta sanktioner mot Ryssland. Under veckan som följer antar EU sanktioner i flera steg. De riktas mot Rysslands finansiella system och högteknologiska industrier samt mot högt uppsatta politiker, däribland president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, och delar av eliten runt makthavarna i Kreml. Sanktionerna mot finanssystemet syftar till att underminera Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina. Bland annat beslutar EU-länderna att stänga av sju ryska banker från det internationella betalningssystemet Swift som gör det möjligt att snabbt och säkert genomföra transaktioner. Därutöver förbjuds har alla transaktioner med ryska centralbanken liksom nya investeringar i en rysk investeringsfond. EU stänger också sitt luftrum för ryskt flyg och beslutar att förse Ukraina med vapen för 450 miljoner euro. Vidare stoppas sändningar från de ryska mediekanalerna RT och Sputnik som anklagas för att utgöra propagandaorgan för den ryska regeringen. Belarus som låtit ryska trupper tränga in i Ukraina från landets territorium får också en släng av sleven. Drygt tjugo högt uppsatta militärer beläggs med sanktioner och EU beslutar att stoppa importen av en rad exportvaror från Belarus. Frankrike skickar också försvarsmateriel, bland annat för luftvärnet, militär utrustning och bränsle samt humanitärt och ekonomiskt bistånd motsvarande över 100 miljoner euro.
-
Frankrike lämnar Mali
Frankrike med allierade stater, däribland Sverige, beslutar att dra tillbaka den europeiska insatsstyrkan Takouba från Mali efter en period av snabbt försämrade relationer till landets styrande militärregering. Frankrike slår fast att förutsättningarna för den terroristbekämpande verksamheten i Mali inte längre finns. En avgörande brytpunkt i förhållandet till Frankrike kom när Mali anlitade ryska legosoldater tillhörande Wagnergruppen. Frankrike planerar att flytta sina trupper till andra länder i Sahelområdet. De franska trupperna har befunnit sig i Mali sedan 2013.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.