Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • November

    • Syriza utser ny partiledare

      Vänsterpartiet Syriza väljer Sokratis Famellos till ny partiledare efter Stefanos Kasselakis som tvingades avgå i september efter att ha förlorat partimedlemmarnas stöd för sitt ledarskap. Kasselakis, som har en bakgrund inom näringslivet, kritiserades för sitt affärsmässiga sätt att leda partiet. Han ansågs även ha drivit partiet mer mot mitten på den politiska skalan. Dagen före omröstningen bildade Kasselakis ett nytt parti, Demokratirörelsen. Konflikterna inom Syriza har under det senaste året fått till följd att ett 20-tal parlamentsledamöter lämnat partiet. Därmed har socialdemokratiska Pasok gått om Syriza som största oppositionsparti i parlamentet.

    • Augusti

    • Hamnstad plågas av tonvis av död fisk

      Ett månadslångt undantagstillstånd införs i hamnstaden Volos, norr om Aten, sedan tiotals ton av död fisk har fyllt hamnen, kusterna och floderna i trakten. Höststormar 2023 ledde till att en sjö längre upp i floderna översvämmades och med flodvattnet flöt mängder av sötvattensfisk ut till havs. Väl ute i det salta havsvattnet kan fisken inte överleva. Med hjälp av båtar och nät förs merparten av den snabbt ruttnande fisken bort.

    • Skogsbränder utanför Aten kräver människoliv

      En människa dör och tusentals tvingas lämna sina hem i samband med bränder utanför Aten. Flera tusen hektar mark förstörs i skogsbränderna, som är de värsta bränderna hittills i år och tros ha utlösts av ett elfel vid Varnavas, nära den historiska staden Marathon, 4 mil nordost om Aten. Först efter tre dagar lyckas brandmännen få kontroll över läget. Till sin hjälp har de insatsteam från flera EU-länder, genom stödprogrammet för katastrofinsatser vid bränder. Regeringen har öronmärkt 4,7 miljoner euro till åtta städer som drabbats. Det ska gå till stöd till både hushåll och enskilda. Kritiker, däribland oppositionspartiet Syriza, anklagar regeringen för räddningstjänstens bristande beredskap.  Premiärminister Mitsotakis har bemött kritiken med att regeringen har beställt sju nya flygplan som ska användas för vattenbombning av bränder. 

    • Juni

    • Ny demokrati blir störst i EU-valet

      Greklands regeringsparti Ny demokrati blir störst i valet till EU-parlamentet med 28,3 procent (7 mandat). Näst störst blir vänsterpartiet Syriza med 14,9 procent (4 mandat), medan socialdemokratiska Pasok hamnar på tredje plats med 12,8 procent (3 mandat). Det nationalistiska och proryska Grekisk lösning får 9,3 procent av rösterna (2 mandat), ett resultat som också Kommunistpartiet får. Demokratiska patriotiska rörelsen vinner 4,4 procent (1 mandat), medan Kurs mot friheten erhåller 3,4 procent (1 mandat). Det lilla partiet Foni Logikis Afroditi Latinopoulou får 3 procent av rösterna (1 mandat).

    • April

    • Elva parlamentsledamöter åtalas för att ha lurat väljare

      Åklagare vid Högsta domstolen åtalar elva parlamentsledamöter, de flesta är medlemmar av det högerextrema partiet Spartanerna. Samtliga ställde upp för Spartanerna och valdes in i parlamentet i samband med valet i juni 2023. I dag har fyra ledamöter lämnat partiet och är oberoende. Parlamentsledamöterna anklagas för att ha lurat väljare genom att låta en fängslad tidigare ledare för det förbjudna partiet Gyllenen gryning styra Spartanerna, trots att det är förbjudet. Den fängslade högerextreme Ilias Kasidiaris bidrog till att skapa väljarstöd för Spartanerna vilket gjorde det möjligt för partiet att komma in i parlamentet. Åklagaren har hittat bevis för att den verkliga partiledaren var Kasidiaris och inte Spartanernas officiella ledare Vassilios Stigas. Om ledamöterna bedöms skyldiga i en rättegång kan deras platser komma att fördelas bland de övriga partierna i parlamentet.

Till kalendariet
90398

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0