Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juni

    • Ny demokrati blir störst i EU-valet

      Greklands regeringsparti Ny demokrati blir störst i valet till EU-parlamentet med 28,3 procent (7 mandat). Näst störst blir vänsterpartiet Syriza med 14,9 procent (4 mandat), medan socialdemokratiska Pasok hamnar på tredje plats med 12,8 procent (3 mandat). Det nationalistiska och proryska Grekisk lösning får 9,3 procent av rösterna (2 mandat), ett resultat som också Kommunistpartiet får. Demokratiska patriotiska rörelsen vinner 4,4 procent (1 mandat), medan Kurs mot friheten erhåller 3,4 procent (1 mandat). Det lilla partiet Foni Logikis Afroditi Latinopoulou får 3 procent av rösterna (1 mandat).

    • April

    • Elva parlamentsledamöter åtalas för att ha lurat väljare

      Åklagare vid Högsta domstolen åtalar elva parlamentsledamöter, de flesta är medlemmar av det högerextrema partiet Spartanerna. Samtliga ställde upp för Spartanerna och valdes in i parlamentet i samband med valet i juni 2023. I dag har fyra ledamöter lämnat partiet och är oberoende. Parlamentsledamöterna anklagas för att ha lurat väljare genom att låta en fängslad tidigare ledare för det förbjudna partiet Gyllenen gryning styra Spartanerna, trots att det är förbjudet. Den fängslade högerextreme Ilias Kasidiaris bidrog till att skapa väljarstöd för Spartanerna vilket gjorde det möjligt för partiet att komma in i parlamentet. Åklagaren har hittat bevis för att den verkliga partiledaren var Kasidiaris och inte Spartanernas officiella ledare Vassilios Stigas. Om ledamöterna bedöms skyldiga i en rättegång kan deras platser komma att fördelas bland de övriga partierna i parlamentet.

    • Februari

    • Grekland legaliserar samkönade äktenskap

      Grekland har som första ortodoxa kristna land beslutat att göra det lagligt för personer av samma kön att ingå äktenskap och att adoptera barn. Förslaget hade stöd av premiärminister Kyriakos Mitsotakis men inte alla partimedlemmar i hans konservativa parti Ny demokrati var positiva till lagen, som dock gick igenom med stöd av oppositionspartiet Syriza, vars partiledare själv är homosexuell.  Den grekiska kyrkan hade tydligt uttalat sitt motstånd mot lagförslaget. Demonstrationer mot den föreslagna reformen hölls även på olika håll i landet, bland annat i Aten där omkring 4 000 människor deltog.

    • Bönder hotar med ökade protester

      Tiotusentals bönder protesterar i Thessaloniki mot  de svåra villkor som råder för att bedriva jordbruk i landet, däribland höga kostnader för bränsle, ökande inflation, konkurrens från billliga importerade jordbruksvaror och höga krav på klimatåtgärder. De grekiska böndernas aktioner är en del av en protestvåg som började i Tyskland och Frankrike  men även pågår i Belgien och Italien och några andra europeiska länder. Bönderna i Thessaloniki anser också att återuppbyggnaden efter omfattande översvämningar i september förra året går för långsamt. Översvämningar fick negativa konsekvenser för jordbruket och ledde till förlorade inkomster. Premiärminister Mitsotakis har lovat ytterligare ekonomiskt stöd och att skattesubventioner på diesel ska förlängas ytterligare ett år. Men bondeorganisationerna har hittills inte varit nöjda med löftena och planerar nu att utvidga protesterna till andra delar av landet.

  • 2023

    • December

    • Grekland deltar i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern

      Grekland är ett av de länder som deltar i en säkerhetsallians som USA presenterar och som ska skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats. 

Till kalendariet
90398

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0