Irland
Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland självständigt på 1920-talet. Utbredd svält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och landet var fattigt långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats till en välfärdsstat med stark högteknologisk industri. I dag försöker Irland dra nytta av sitt EU-medlemskap och samtidigt hantera den ekonomiska och kulturella närheten till icke EU-medlemmen Storbritannien, vars ekonomi och kultur är nära sammanflätade, och den alltjämt känsliga Nordirlandsfrågan.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
November
-
Irland beskyller Israel för folkmord
Irlands parlament antar en resolution med anklagelsen om att Israel begår folkmord i Gaza. Irlands regering ansluter sig, liksom med flera andra länder har gjort, också till Sydafrikas klagan i Internationella domstolen (ICJ). I klagan hävdas att Israel bryter mot FN:s folkmordskonvention.
-
Val utlyst till 29 november
Irland väntas hålla parlamentsval den 29 november, meddelar premiärminister Simon Harris. Hans parti Fine Gael spås vinna för fjärde gången i rad, sannolikt i fortsatt koalition med högerpartiet Fianna Fáil, som tidigare i mandatperioden fick ha premiärministerposten. En fråga är om Fine Gael och Fianna Fáil även kommer att behöva fortsatt stöd av ett tredje parti efter valet. I dag ingår även Gröna partiet i regeringskoalitionen. Valets huvudfrågor tros bli ekonomin, bostadsbristen och migrationen.
-
-
September
-
Apple måste betala Irland enormt skattebelopp
Apple måste betala 13 miljarder euro i skatt till Irland, beslutar EU:s domstol. Domslutet sätter punkt för en lång process. Irland har sagt att man inte vill ha pengarna, eftersom överenskommelsen med Apple var ett sätt att locka den amerikanska IT-jätten att bedriva sin verksamhet landet. Apple styr sin verksamhet i hela Europa, Mellanöstern och Afrika från Irland. Domen ses som en seger för EU-kommissionen, som drivit fallet, i dess försök att förhindra att storbolag och länder frångår rättvisa skatteregler. Andra bolag har inte haft lika förmånliga villkor, vilket domstolen slog ner på. Irland har en av de lägsta bolagsskatterna i EU.
-
Övergrepp i skolor chockerar
Minst omkring 2 400 påstådda sexuella övergrepp har begåtts i cirka 300 katolska skolor runtom i landet enligt en statlig utredning. 884 personer anklagas för övergreppen, som har ägt rum sedan 1970-talet. 42 av de 73 religiösa ordnar som rapporten gäller driver fortfarande skolor i Irland. Omfattningen som studien tyder på är chockerande, säger utbildningsminister Norma Foley. Katolska kyrkan i landet har tidigare år anklagats för mörkläggning av omfattande övergrepp som begåtts av präster genom åren.
-
Juni
-
Ris och ros för regeringspartier i EU-valet
I valet till Europaparlamentet backar premiärminister Simon Harris parti Fine Gael från fem till fyra mandat och får 29,6 procent av rösterna. Koalitionspartnern Fianna Fáil ökar i gengäld från två till fyra mandat och till 16,6 procent. Den tredje regeringspartnern, Gröna partiet, får bara 5,4 procent. Det tappar därmed båda sina mandat och åker ut. Största oppositionspartiet Sinn Féin går framåt från ett till två mandat och får 11,1 procent av rösterna. Två partier och två oberoende enskilda kandidater kommer samtidigt in i Europaparlamentet. Av dessa får det nya partiet Oberoende Irland ett mandat och 6,2 procent, samt Labourpartiet som också får ett mandat fastän det bara har 3,4 procent av väljarnas stöd. Skälet är valsystemet där fyra kandidater tas från Dublinområdet, fem från södern och resterande fem från resten av landet. Ett annat oppositionsparti, Oberoende för förändring, får 4,6 procent och tappar båda sina platser i parlamentet.