Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Oktober

    • Domare ifrågasätter regeringens migrantpolitik

      Domare i Bologna vänder sig till EU-domstolen för ett klargörande med anledning av ”tydliga skillnader” och ”tolkningskonflikter” i det italienska rättssystemet. Regeringens avtal om att skicka migranter till italienskdrivna anläggningar i Albanien medan deras asylärenden granskas, har stött på motstånd från italienska domare. Försöken att skicka migranter från Egypten och Bangladesh till Albanien misslyckades tidigare i oktober. Migranterna skickades tillbaka till Italien sedan domare i Rom beslutat att den italienska regeringens klassificering av Egypten och Bangladesh som säkra länder med några undantag, stred mot ett domslut i EU-domstolen. De hänvisade till att EU-domstolen slagit fast att så kallade ”säkra” länder måste vara helt säkra. Den italienska regeringen antog därefter en ny lag som gav rätt att snabbehandla asylansökningar och som bekräftade regeringens definition av vilka länder utanför EU som anses säkra. Domare i Bologna har nu vänt sig till EU-domstolen för att den ska granska den nya lagen. De menar att det är olagligt att förklara hela länder säkra, om det samtidigt finns bevis för förföljelse av minoriteter och hbtq-personer.

    • Augusti

    • Italienskt flyktingläger öppnas i Albanien

      Det första av Italiens två planerade flyktingläger i grannlandet Albanien invigs i hamnstaden Shengjin i norr. Invigningen av det andra lägret, som ska ligga i en före detta flygbas utanför Gjader, är försenad. Centren ska varje månad kunna ta emot 3 000 flyktingar som med båt tagit sig till Italien över Medelhavet. Lägren ska administreras och finansieras av Italien, och italiensk lag och EU-lag ska gälla, inte albansk. Flyktingarna i lägren ska kunna söka asyl i Italien, som är det EU-land som tar emot flest migranter. Inga kvinnor eller barn ska utlokaliseras i lägren i Albanien. Flyktingavtalet mellan Italien och Albanien löper på fem år.

    • Juli

    • Meloni i Kina för att stärka relationerna

      Premiärminister Giorgia Meloni reser till Peking för att ”återstarta” relationerna till Kina. Meloni träffar den kinesiske premiärministern Li Qiang och undertecknar en plan för att stärka det ekonomiska samarbetet. Meloni avbröt 2023 Italiens deltagande i den kinesiske presidenten Xi Jinpings prestigeprojekt Sidenvägsinitiativet som hon inte tyckte hade gynnat Italien. Italien är det enda G7-landet som varit med i det kinesiska jättelika infrastrukturprojektet. Italien och Kina ska också samarbeta om elbilar, förnybar energi, varvsindustri, flygmarknaden och AI. En treårsplan för att öka samarbetet inom industri och matsäkerhet ingicks också.

    • Missbruk av tjänsteställning avkriminaliseras

      Parlamentet röstar för att avskaffa brottsrubriceringen missbruk av tjänsteställning. Bakom lagändringen ligger Forza Italia som får stöd av Italiens bröder och Lega. Forza Italias grundare och tidigare ledare Silvio Berlusconi låg under hela sin karriär i strid med rättvisan och dömdes för maktmissbruk. Lagändringen får skarp kritik från den politiska oppositionen inom Demokratiska partiet, Femstjärnerörelsen och Vänster ekologi och frihet. Domarkåren kallar avkriminaliseringen av missbruk av tjänsteställning en skänk till maffian och korrupta statstjänstemän. Förespråkarna av lagändringen anser att det tidigare brottet gjorde att statligt anställda tvekade att ta viktiga beslut av rädsla för att straffas för det.

    • Juni

    • Slagsmål i parlamentet efter förslag om ökat självstyre

      När regeringens planer på att låta regioner få utökat självstyre dryftas i parlamentet utbryter fullt slagsmål. En ledamot från Femstjärnerörelsen, Leonardo Donno, försöker visa sitt missnöje genom att knyta en italiensk flagga runt halsen på regionministern Roberto Calderoli från partiet Lega, som står bakom förslaget. Kritikerna menar dock att det riskerar att splittra landet och underminerar den nationella sammanhållningen. Donnos partikamrater skyndar till undsättning i tumultet som utbryter och snart är ett 20-tal manliga ledamöter indragna i hangemänget. Donno uppges vara skadad och förs till sjukhuset i rullstol. Bråket får stor uppmärksamhet i italienska medier, men ledamöter från regeringspartierna anklagar Donno för att med flit ha provocerat fram det hela och för att ha överdrivit sina skador.

Till kalendariet
110705

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0