Kosovo
Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
December
-
Kosovo fortsätter krympa
Kosovos befolkning har krympt ytterligare, visar den första folkräkningen sedan 2011. Invånarantalet uppgår nu till omkring 1,6 miljoner. I siffran ingår en uppskattning av antalet serber, som överlag bojkottade folkräkningen. Serberna bedöms utgöra 3 procent av invånarna, det vill säga cirka 50 000 personer. Det totala invånarantalet har minskat med 12 procent från 1,8 miljoner 2011. Omkring 800 000 personer från kosovo lever och arbetar inom EU, varav cirka hälften i Tyskland.
-
-
November
-
Attentat mot vattenförsörjning
Flera personer grips efter det att en explosion skadat en viktig kanal i Kosovo. Kanalen förser hundratusentals människor med vatten, liksom kylsystemen för två kolkraftverk som står för den mesta av elektriciteten i Kosovo. Explosionen ägde rum nära staden Zubin Potok, på gränsen mellan albansk- och serbiskkontrollerat område. Premiärminister Albin Kurti riktar öppet misstankar mot Serbien, vars president Aleksandar Vučić kallar anklagelsen grundlös.
-
Augusti
-
Val utlyst till februari 2025
President Vjosa Osmani meddelar att parlamentsval ska hållas den 9 februari 2025. Det blir i så fall det första reguljära parlamentsvalet i Kosovo sedan självständigheten utropades 2008. Alla val hittills sedan dess har varit extraval, utlösta av politiska kriser. Det senaste parlamentsvalet ägde rum 2021. Det vanns av premiärminister Albin Kurtis parti Självbestämmanderörelsen , som fick drygt 50 procent av rösterna.
-
Maj
-
Sjunkande befolkning
Befolkningen i Kosovo sjunker av allt att döma snabbt. En folkräkning som gjorts under våren 2024 tyder på att befolkningen uppgår till drygt 1,5 miljoner invånare. Fallande födelsetal och utvandring är två av skälen. Dock förmodas att inte alla heller ha deltagit i folkräkningen eftersom det största etnisk-serbiska partiet Serbiska listan hade uppmanat till bojkott inom sin folkgrupp. Serberna i Kosovo uppgår uppskattningsvis till 100 000 personer. I folkräkningen 2011 registrerades 1,8 miljoner invånare i Kosovo, vara 93 procent var etniska albaner. Även den folkräkningen var föremål för en serbisk bojkott.
-
Serbiska banker stängs
Kosovo stänger de sex återstående serbiska banker som varit verksamma där den serbiska minoriteten dominerar. Regeringen försvarar stängningen med att den krävs för att upprätthålla lag och ordning. Kosovo har tidigare i år förbjudit användning av den serbiska valutan dinaren med motiveringen att stoppa brottsliga penningflöden. Dinaren, och de serbiska bankerna, har dock använts för att betala ut löner, pensioner och mycket mer. Förbudet har därför spätt på spänningarna mellan folkgrupperna. En talesman för EU:s utrikeschef kritiserar bankstängningen och kallar den för en upptrappning av konflikten.