Lettland – Religion
Katoliker och protestanter dominerar bland letterna, medan den ryskspråkiga minoriteten tillhör rysk-ortodoxa kyrkan. Det finns några tusen judar i Lettland, de flesta i Riga. De religiösa samfunden förtrycktes på sovjettiden. Efter självständigheten har religionsfrihet återinförts.
Enligt en årlig regeringsrapport är drygt en tredjedel av befolkningen lutheraner, drygt en sjättedel katoliker och knappt en sjättedel ortodoxa kristna. Det finns även drygt 7 000 judar och några hundra personer som är muslimer.
Åtta religiösa samfund – katoliker, lutheraner, lettisk-ortodoxa kristna, baptister, metodister, judar, adventister och gammaltroende ortodoxa – särskilda rättigheter. Det gäller bland annat tillstånd att utföra vigslar samt att sitta med i regeringens kyrkoråd, som ger rekommendationer i religiösa frågor. Samfunden har även rätt att undervisa om sin religion för årskurs 1 till 3 i landets skolor. För att religionsundervisning ska få hållas i en skola krävs godkännande av föräldrarna till minst tio elever i en klass. För elever som inte önskar delta hålls i stället kurser i etiska och moraliska frågor.
De baltiska folken var bland de sista i Europa som kristnades. I det forntida Baltikum tillbads Zemes māte (Moder jord) som ett gudomligt väsen från vilket allt levande härstammade.
På 1200-talet betvingades Lettland militärt av Svärdsriddarorden och Tyska ordens korsriddare, och området blev formellt kristet. I verkligheten levde hednisk tro och sedvänja kvar i folkdjupet under sekler.
1521 nåddes Riga av reformationen, då katolska kyrkan splittrades och protestantiska kyrkor uppkom. I början av 1600-talet blev den lutherska läran dominerande i de delar som kom att styras av Sverige (1629–1721), medan regionen Latgale (Lettgallen) i öster förblev katolskt under Polen. Det ryska styret från början av 1700-talet innebar att även den ortodoxa läran spreds i Lettland. Ortodoxa kyrkan växte betydligt genom sovjettidens invandring av etniska ryssar.
Den lettiska lutherska kyrkan skiljer sig från de flesta andra lutherska kyrkor genom att inte tillåta kvinnliga präster.
Länkar till mer information
-
International Religious Freedom Report
rapport från amerikanska UD om religionsfrihet i olika länder
-
Mänskliga rättigheter - svenska regeringens webbplats om mänskliga rättigheter
länderrapporter - ett avsnitt handlar om religion
-
Pew Research center
artiklar om religion utifrån många aspekter; sök under Topics