2024
Senaste händelser
-
Januari
-
Domstol fäller Litauen för behandlingen av CIA-fånge
För andra gången fäller Europadomstolen Litauen för att en fånge torterats i ett hemligt fängelse på litauisk mark (se även Juni 2018). Fängelset drevs av amerikanska underrättelseorganet CIA som 2005 ska ha utsatt den saudiske mannen för hårda förhörsmetoder som enligt domstolen strider mot den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Saudiern som misstänktes för delaktighet i terrorattentaten i USA den 11 september 2001 sitter idag i fånglägret på den amerikanska militärbasen Guantánamo. Domstolen menar att de litauiska myndigheterna måste ha känt till vilken behandling som fången utsattes för och Litauen kritiseras även för att ha låtit mannen flyttas till Afghanistan och USA, där han bland annat riskerade dödsstraff. I domen krävs att Litauen omgående tillsätter en brottsutredning för att granska fallet.
-
Februari
-
Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död
Litauiska utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i landet med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.
-
Litauens kulturminister efterlyses av Ryssland
Ryssland meddelar att Litauens kulturminister Simonas Kairys har placerats på en lista över efterlysta personer tillsammans med bland andra Estlands premiärminister Kaja Kallas. Skälet är att de anses ha ”skändat det historiska minnet” genom att medverka till att förstöra eller montera ned sovjetiska krigsmonument. I Litauen och över hela Baltikum byggdes hundratals krigsmonument under sovjettiden och efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 har många av dem flyttats eller förstörts. Efter Rysslands krig i Ukraina har ytterligare statyer tagits bort. Kairys har bemött den ryska efterlysningen med att han är ”glad att hans arbete med att montera ned ruinerna efter sovjetiseringen inte har passerat obemärkt förbi”. Det ryska utspelet markerar ytterligare en försämring i relationen mellan länderna som redan är ansträngd på grund av Rysslands krig i Ukraina.
-
Mars
-
Litauen stänger ytterligare två gränsövergångar till Belarus
Regeringen meddelar att man av säkerhetsskäl nu kommer att stänga fler gränsövergångar till Belarus. Den här gången är det övergångarna vid Lavoriske och Raigarda som stoppas. Därmed är fyra av de sex gränsstationerna till Belarus stängda. År 2023 stängdes två. Regeringen har också beslutat att det inte längre ska vara tillåtet för cyklister och fotgängare att passera vid de gränskontroller som ännu är öppna. Det bedöms finnas en risk att Minsk försöker organisera anstormningar av migranter som ett sätt att destabilisera Litauen och utöva påverkan. Förra året anlände nära 390 000 belarusiska medborgare, vilket var omkring 50 procent fler än året innan. Två veckor efter stängningen svarar Belarus med att stoppa importen av vissa livsmedel, kläder och byggvaror med mera från grannlandet.
-
Maj
-
President Nausėda omvald
President Gitanas Nausėda vinner i den andra omgången av presidentvalet över motståndaren premiärminister Ingrida Šimonytė med omkring tre fjärdedelar av rösterna. Det är första gången sedan Litauen blev självständigt 1991 som en presidentkandidat får så starkt stöd från väljarna.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.