Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Landet räknas som Europas fattigaste. Politiskt är Moldavien delat mellan Rysslandsvänliga och provästliga krafter. Den autonoma regionen Transnistrien kontrolleras av proryska separatister. Mot bakgrund av Rysslands krig mot Ukraina har Moldavien fått status som kandidatland av EU. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • November

    • President Maia Sandu omvald

      President Maia Sandu vinner andra omgången av presidentvalet med drygt 55 procent av rösterna. Hennes medtävlare Alexandr Stoianoglu får dock flest röster inom landet – 51 procent. Sandu tar hem segern med hjälp av utlandsröster. Hon vinner också flest röster i huvudstaden Chișinău. Veckorna före valet har enligt moldaviska myndigheter präglats av olika försök till destabilisering genom röstköp (se 3 oktober), falska bombhot, cyberattacker och desinformationskampanjer från rysk sida. Det proryska Socialistpartiet hävdar att Sandus seger är "illegitim" och anklagar regeringen för att ha gjort det svårt för moldaver i Ryssland att rösta. Internationella obervatörer konstaterar att valet hållits under utmanande omständigheter men att det gått lugnt och ordnat till. 

    • Oktober

    • President Sandu vinner första omgången av presidentvalet

      President Maia Sandu vinner första omgången av presidentvalet med 41 procent av rösterna. Tvåan, den proryske Alexandr Stoianoglo, får 27 procent. Resultet blir en besvikelse för Sandu som hade räknat med ett större övertag inför andra omgången av valet som ska hållas den 3 november. Ett annat bakslag för Sandu är den folkomröstning om EU-medlemskap som hålls samtidigt med valet. Ja-sidan vinner men med en mycket knapp marginal. Prognoserna före valet pekade på en säker seger för EU-förespråkarna. Företrädare för regeringen hävdar att Ryssland påverkat resultatet i både valet och folkomröstningen genom röstköp (se 3 oktober).  

    • Ryssland anklagas för röstköp inför presidentval

      Landet antikorruptionscentrum meddelar att 130 000 av landets medborgare fått betalt för att rösta på proryska kandidater i det kommande presidentvalet samt rösta nej till EU-medlemskap i den folkomröstning som ska hållas samtidigt med valet. En del av betalningarna ska ha skötts av den moldaviske före detta politikern och affärsmannen Ilan Shor som befinner sig i landsflykt dömd i sin frånvaro till 15 års fängelse för delaktighet i ett gigantiskt bankbedrägeri 2015 då sammantaget över en miljard dollar, motsvarande minst 12 procent av landets BNP, försvann ur landets banker till okända konton utomlands.    

    • Mars

    • Ryss utvisas efter bråk om vallokaler

      En anställd vid Rysslands ambassad utvisas som en konsekvens av att ryskstödda separatister i Transnistrien under helgen öppnat vallokaler på flera ställen i utbrytarrepubliken för att invånarna ska kunna rösta i det ryska presidentvalet. Enligt Moldaviens regering är det bara tillåtet att rösta i det ryska valet i huvudstaden Chișinău. 

    • Februari

    • Transnistrien ber Moskva om beskydd

      Ledare för den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien ber Ryssland om beskydd på grund av "ökat tryck" från Moldaviens regering. Bakgrunden är att Moldavien i januari infört tullar och skatter på export från Transnistrien. Transnistriens begäran utlöser oro i omvärlden för ökad rysk inblandning i utbrytarrepubliken. Ryssland svarar att det är en av Moskvas prioriteringar att skydda Transnistriens intressen men gör inga konkreta utfästelser om beskydd. 

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0