Norge
Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
Augusti
-
Israel straffar norska diplomater
Israel drar in ackreditering för norska diplomater stationerade i Tel Aviv. Det gäller åtta personer som arbetat med palestinska frågor. Beslutet är en hård diplomatisk markering och fattas enligt israeliska utrikesdepartementet bland annat som en följd av att Norge valt att erkänna Palestina som en självständig stat. EU fördömer det israeliska agerandet och det kritiseras även av USA.
-
-
Maj
-
Norska staten stäms för planer på gruvbrytning i havet
Efter att den norska regeringen i januari beslutade att tillåta gruvbrytning på havsbotten stäms den norska staten av Världsnaturfonden WWF. Beslutet strider enligt WWF mot nationell lag och har fattats utan att tillräckliga utredningar av konsekvenserna genomförts. Planerna har mött omfattande kritik inom landet, bland annat av den norska miljömyndigheten, och även kritiserats av enskilda länder och av Europaparlamentet. Norge är bland de första länderna att öppna områden för havsbottenbrytning. Landet har flera viktiga mineraler på havsbotten, däribland zink, koppar och kobolt.
-
Norge erkänner Palestina
Norge, Irland och Spanien meddelar gemensamt att de kommer att erkänna Palestina som stat veckan därpå. Länderna hoppas att flera EU-länder ska följa efter, men får nej av tungviktaren Frankrike. Ett erkännande är avsett att öka trycket på en tvåstatslösning för Israel-Palestina. Beskedet välkomnas av både Palestinska myndigheten och Hamas. Det möts dock av skarp kritik från Israel, vars premiärminister Benjamin Netanyahu säger att erkännandet innebär att terrorism belönas. Flera EU-länder erkänner redan Palestina, bland dem Sverige, medan andra inte gör det. Även Slovenien, Cypern och Malta har processer igång för ett erkännande, och även Australien har nyligen deklarerat samma målsättning.
-
Februari
-
Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död
Norska utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i landet med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.
-
Januari
-
Norge stoppar adoptioner från flera länder
Adoptioner från Filippinerna, Thailand och Taiwan stoppas. Några nya adoptioner från Sydkorea kommer inte heller att genomföras. Besluten om stopp för adoptioner från utlandet kommer efter avslöjanden i dagstidningen VG om oegentligheter i adoptionsprocesserna och även lagöverträdelser. En statlig myndighet rekommenderar att alla adoptioner från utlandet ska stoppas i två års tid och att nya rekommendationer för ett framtida adoptionssystem ska utarbetas. Det norska barn- och familjeministeriet ska fatta beslut i frågan.