2014
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2014
-
November
-
PST: ”Ökad risk för terrordåd mot Norge”
Den norska säkerhetstjänsten PST varnar för att terrorhotet mot Norge har ökat under hösten. Enligt PST är sannolikheten stor för att ett terrordåd eller ett försök till ett sådant kommer att utföras inom ett år.
-
-
Oktober
-
Norska soldater till Irak
Regeringen meddelar att 120 norska militärer ska skickas till Irak för att träna den irakiska armén i kampen mot den extrema islamistgruppen Islamiska staten (IS). Soldaterna ska inte delta i strid. Hälften av soldaterna ska stationeras i Bagdad och hälften i staden Arbil i den kurdiska regionen i norra Irak.
-
Norskt par får Nobelpriset i medicin
Forskarna May-Britt Moser och Edvard Moser får Nobelpriset i medicin tillsammans med den brittiske professorn John O'Keefe. De får priset för upptäckten av hjärnans "GPS-system", som förklarar hur vi vet var vi befinner oss och hur vi kan navigera från en plats till en annan. Upptäckten har bland annat gett en större kunskap om varför Alzheimerspatienter inte kan känna igen sin omgivning.
-
Stoltenberg tillträder som Natochef
Arbeiderpartiets förre ledare Jens Stoltenberg tillträder som militäralliansen Natos generalsekreterare. Han ersätter dansken Anders Fogh Rasmussen.
-
Juli
-
Höjd terrorberedskap
Den 24 juli sätts polisen i höjd beredskap i hela landet sedan ett "konkret hot" framförts om ett nära förestående terrorattentat. Hotet uppges komma från en extrem islamistgrupp i Syrien. ID-kontroller införs vid gränsövergångarna och delar av luftrummet över Bergen stängs. Efter tre dagar tonar myndigheterna ned hotet och efter en vecka återgår polisen till normal beredskap. De skärpta gränskontrollerna slopas.
-
Juni
-
Jonas Gahr Støre ny ledare för Arbeiderpartiet
Jonas Gahr Støre, tidigare utrikesminister och hälsominister i Stoltenbergs regering, väljs till ny ledare för Arbeiderpartiet.
-
Maj
-
Norska ska leda FN-styrka
Som första kvinna utnämns norska generalmajoren Kristin Lund till att leda en fredsbevarande FN-styrka. Hon tar befälet över den internationella fredsstyrkan på Cypern den 13 augusti. Cypernstyrkan består av närmare 1 000 soldater och poliser samt 149 civilanställda.
-
Regeringen avböjer möte med Dalai Lama
Regeringen väljer att inte träffa tibetanernas andlige ledare Dalai Lama när han besöker Norge för att uppmärksamma att det är 25 år sedan han fick Nobels fredspris. Regeringsföreträdare säger att beslutet tas för att inte försvåra försöken att normalisera relationerna till Kina, vilka bottenfrystes 2010 när den norska Nobelkommittén gav fredspriset till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.
-
Mars
-
Stoltenberg utnämns till chef för Nato
Jens Stoltenberg, ledare för Arbeiderpartiet och tidigare statsminister, väljs till generalsekreterare för militäralliansen Nato. Stoltenberg tillträder posten i oktober samma år.
-
Striktare asyl- och invandringspolitik införs
Regeringen enas med Kristelig Folkeparti och Venstre om en ny och i huvudsak striktare asylpolitik. Men överenskommelsen innebär också att runt 1 000 barn och ungdomar, som har fått avslag på sin asylansökan och riskerar utvisning, ska kunna stanna i Norge genom särskilda hänsyn. De så kallade asylbarnen är en omstridd politisk fråga i Norge och beslutet om deras framtid anses vara en eftergift till Venstre. I övrigt innebär den nya asylpolitiken att Norge inför en 24-årsgräns för att en invandrare som fått asyl ska få rätt att återförenas med sin make eller maka i Norge (ett krav som Fremskrittspartiet länge framfört). En snabbare behandling av personer som befinner sig i landet utan uppehållstillstånd införs, liksom två olika asylmottagningar (en öppen för dem som ska få stanna och en låst mottagning för dem som ska utvisas). Landet ska också driva en mer kraftfull politik för att få fram fler jobb till invandrare.
-
Februari
-
Kolgruva öppnas på Svalbard
Norge öppnar en kolgruva på ögruppen Svalbard i Norra Ishavet. En maktkamp pågår om det naturresursrika Arktis mellan bland andra Norge, Ryssland och USA.