2012
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2012
-
December
-
Norge intensifierar kampen mot högerextremism
Utrikesminister Eide meddelar att norska UD genom sina diplomater ska samla information om högerextrema strömningar i Europa. Norge ska tydligt uttrycka sin hållning mot högerextremism, rasism och främlingsfientlighet. Enligt Eide har Norge ett särskilt ansvar med tanke på de högerextremistiska terrordåden i Oslo och på Utøya 2011.
-
-
September
-
Stoltenberg ombildar sin regering
Espen Barth Eide lämnar försvarsministerposten för att bli ny utrikesminister efter Jonas Gahr Støre, som får ta hand om det problemfyllda hälsodepartementet.
-
Augusti
-
Breivik får livstids fängelse
Den 24 augusti döms Anders Behring Breivik till lagens strängaste straff, 21 års fängelse med möjlighet till förlängning fem år i taget så länge den dömde anses vara en samhällsfara. En enig rätt förklarar att Breivik är straffrättsligt tillräknelig, ett utslag som välkomnas av såväl mordoffrens anhöriga som den norska allmänheten.
-
Regeringsombildning, ny utrikesminister
Försvarsminister Espen Barth Eide utnämns till utrikesminister. Ny försvarsminister blir Anne-Grete Strøm-Erichsen.
-
Högste polischefen avgår
I spåren av 22 juli-kommissionens rapport avgår Norges högsta polischef, polisdirektör Öystein Maeland. Justitieministern och andra högt uppsatta politiker vill inte uttala sitt fulla förtroende för honom.
-
Stoltenberg tar på sig ansvaret
Statsminister Stoltenberg säger i en kommentar till 22 juli-kommissionens rapport att han som regeringschef är ytterst ansvarig för de brister som funnits i statsapparaten. Han kallar till ett extrainsatt möte i stortinget för att diskutera vilka följder rapportens slutsatser ska få.
-
Svidande kritik mot polisen
Den 22 juli-kommissionen, som tillsatts av regeringen, offentliggör sin rapport om terrorattackerna i Oslo och på Utøya (se Juli 2011). Polisen får skarp kritik för dåligt organiserat arbete och en rad brister i insatserna mot Breivik. Kritiken rör allt från bristande rutiner och kommunikationsproblem till dålig beredskap och sviktande omdömen hos enskilda personer. Med ett bättre organiserat polisarbete hade Breivik kunnat stoppas tidigare, enligt kommissionen. Angreppet mot regeringsbyggnaden i Oslo hade helt kunnat undvikas om man följt redan existerande säkerhetsföreskrifter. En snabbare polisinsats på Utøya hade också varit möjlig, enligt kommissionen.
-
Juli
-
Regeringen avbryter strejk bland oljearbetare
Regeringen använder sina extraordinära befogenheter för att stoppa en strejk bland oljearbetare. Efter 16 dagar beordrar regeringen arbetarna tillbaka till jobbet med hänsyn till nationens intresse.
-
Juni
-
Oklart om Breiviks hälsotillstånd
Efter nära tio veckors förhandlingar förklarar åklagaren att Breivik är psykiskt sjuk och bör dömas till sluten psykiatrisk vård. Rättspsykiatriker och jurister är splittrade i fråga om Breiviks psykiska hälsa. Försvaret hävdar att Breivik är straffrättsligt tillräknelig och ska dömas till fängelse.
-
Maj
-
Storstrejk bland statsanställda
Den 24 maj går fler än 30 000 statsanställda ut i en landsomfattande strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor.
-
April
-
Rättegången mot Breivik inleds
Rättegången mot Breivik blir utdragen och plågsam för de överlevande och anhöriga som samlats i rättssalen. Många vittnar om gärningsmannens brutalitet på Utøya. Rättegången TV-sänds och många tittare upprörs över gärningsmannens känslokyla.
-
Väljarstödet för Arbeiderpartiet sjunker
I en opinionsmätning får det stora regeringspartiet 29 procent av väljarstödet mot 32 procent för Høyre. Fremskrittspartiet stannar på 14 procent.
-
Mars
-
Mulla Krekar får fem års fängelse
Den terrormisstänkte islamistledaren mulla Krekar döms till fem års fängelse för mordhot, terrorhot och uppmaning till brott.
-
Sosialistisk Venstreparti byter ledare
Kristin Halvorsen avgår som ledare för Sosialistisk Venstreparti efter 15 år på posten. Till ny partiledare väljs Audun Lysbakken.