Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Genom landet flyter Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkritiska partiet FPÖ. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Februari

    • Kristoppmöte efter USA:s kovändning

      Efter chockbesked från Vita huset som omkullkastar rådande säkerhetsordning samlas europeiska ledare i Paris för krissamtal. Trumpadministrationen står i begrepp att inleda samtal med Ryssland om kriget i Ukraina, över huvudet på både Ukraina och övriga Europa, och de europeiska ledarna försöker nu hitta ett gemensamt förhållningssätt. Förutom Frankrikes president Emmanuel Macron som kallat till mötet deltar ledarna för Italien, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Danmark (som företräder hela Norden och Baltikum) samt Natos generalsekreterare Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande António Costa.

    • Regeringsförhandlingar mellan FPÖ och ÖVP avbryts

      Förhandlingarna mellan ytterhögerpartiet FPÖ och borgerliga ÖVP om en koalitionsregering bryter samman. Ett av skälen uppges vara att FPÖ gjort anspråk på både finans- och inrikesministerposterna, något som ÖVP inte velat gå med på. Men det har även funnits olika åsikter kring asylfrågor, EU-samarbete och FPÖ:s hållning till Ryssland. De båda partierna har fört samtal i över en månads tid efter att FPÖ-ledaren Herbert Kickl fått uppdraget att bilda regering av president Alexander Van der Bellen. Då hade ÖVP:s förhandlingar med SPÖ och Neos just fallit samman (se Kalendarium).

    • Januari

    • Massprotester mot att FPÖ kan bilda regering

      Tiotusentals människor protesterar mot att landet kan komma att ledas av en regering där högerextrema FPÖ ingår. Partiet har tidigare suttit med i den federala regeringen men det är första gången som FPÖ fått i uppdrag att leda förhandlingarna om en koalition med konservativa ÖVP. Demonstranter uppmanar ÖVP att avstå från ett samarbete med FPÖ och håller upp skyltar med texten ”Bekämpa fascismen” och ”Nazister ut”. Demonstrationerna arrangeras av ett 30-tal frivilligorganisationer.

    • FPÖ får uppdraget att försöka bilda regering

      Ytterhögerpartiet FPÖ får uppdraget av president Alexander Van der Bellen att försöka bilda en regering efter att de förhandlingar som förts mellan konservativa ÖVP, socialdemokraterna SPÖ och liberala Neos kollapsat. Det är första gången som FPÖ får detta ansvar. Partiet segrade i parlamentsvalet i september förra året. Hundratals människor samlas för att demonstrera mot att ytterhögern kan få regeringsmakten. Förbundskansler Karl Nehammer har meddelat att han kommer att avgå inom kort efter misslyckandet med att bilda en trepartiregering. Det är främst oenighet när det gäller skattepolitik, välfärdsfrågor samt hur budgetunderskottet ska minskas som leder till att samtalen spricker. Christian Stocker, som tillfälligt har tagit över partiledarposten för ÖVP efter Nehammer, har meddelat att partiet är villigt att inleda regeringsförhandlingar med FPÖ.

  • 2024

    • December

    • Parlamentet häver fyra FPÖ-ledamöters åtalsimmunitet

      Parlamentet röstar ja till en förfrågan från den allmänna åklagaren om att häva den parlamentariska immuniteten för FPÖ-ledaren Herbert Kickl. Åklagaren vill förhöra Kickl i samband med anklagelser om att han farit med osanning när han vittnat inför en parlamentskommitté i april. Kommittén utreder om statliga medel använts felaktigt när FPÖ hade regeringsmakten tillsammans med ÖVP (2017–2019). Kickl själv har anklagats för att ha köpt annonser i en kvällstidning i utbyte mot positiv rapportering om FPÖ. Parlamentet fattar också beslut om att upphäva immuniteten för ytterligare tre FPÖ-ledamöter. De anklagas för att ha brutit mot lagen i samband med att det vid en begravning av en tidigare partimedlem sjöngs en sång som var vanlig under nazitiden.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0