2015
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2015
-
Oktober
-
Delstatsval i Wien
Opinionsmätningar pekar i förväg på en brakförlust i Wien för socialdemokraterna som har styrt huvudstaden sedan 1945. Resultatet blir i slutändan inte en så stor katastrof även SPÖ backar cirka 5 procentenheter till drygt 39 procent och FPÖ ökar ungefär lika mycket till 31 procent. Borgmästaren och guvernören (posten är kombinerad i Wien) Michael Häupl som styrt sedan 1994 sitter kvar.
-
Tyskland kritiskt
Flyktingkrisen leder till spänningar mellan Österrike och Tyskland. Den tyska regeringen riktar kritik mot den österrikiska för att den lät flyktingar ta sig över gränsen till tyska Bayern.
-
Gränsstaket föreslås
Inrikesminister Johanna Miki-Leitner föreslår att ett staket ska byggas för att förhindra att migranter kan ta sig in i landet. Förbundskansler Werner Faymann vill emellertid inte gå med på detta.
-
September
-
Delstatsval i Oberösterreich
FPÖ vinner över 31 procent av rösterna i valen i delstaten och petar ned SPÖ till en tredjeplats. CDU behöll dock sin ledning med drygt 35 procent av rösterna. Den pågående europeiska flyktingkrisen tros ha bidragit till FPÖ:s valframgång.
-
Flyktingar släpps igenom
Mot bakgrund av den akuta flyktingkrisen i Ungern (se Ungern: Kalendarium) öppnar Österrike tillfälligt gränsen mellan länderna under första helgen i månaden för att släppa fram tusentals flyktingar, de flesta på väg till Tyskland. Mellan 10 000 och 20 000 migranter passerar därefter genom Österrike. Bara ett fåtal, färre än 100, uppges ha sökt asyl i landet. De närmaste dagarna fortsätter upp till 3 000 flyktingar att ta sig över gränsen och mängden passagerare på tågen som går mellan Ungern och Österrike blir så stort att tågförbindelserna måste stängas. Några dagar senare, efter det att Tyskland tillfälligt infört pass- och visumskontroller vid gränsen, aviserar regeringen att den kommer att följa Tysklands exempel.
-
Augusti
-
Döda flyktingar i lastbil
I en lastbil nära gränsen till Ungern hittas 71 döda människor, varav 4 barn. De förmodas vara migranter som avlidit av syrebrist i lastbilen.
-
Maj
-
Delstatsval i Burgenland och Steiermark
FPÖ går starkt fram i två samtida delstatsval i östra Österrike. I Burgenland, traditionellt ett starkt socialdemokratiskt fäste, blir resultatet att SPÖ bildar regering med FPÖ, trots att partiet centralt har fattat beslut om att inte ingå i något koalitionssamarbete med det högerextrema partiet. I Steiermark får FPÖ nästan 27 procents väljarstöd, på ett par procentenheter när lika mycket som ÖVP och SPÖ. De två senare enas dock om att bilda koalition och stänga högerpopulisterna ute.
-
Mars
-
Stor skattereform
Regeringen beslutar om en omfattande sänkning av inkomstskatterna.
-
Februari
-
Ny islamlag
Parlamentet antar en ny version av 1912 års lag som reglerar islams ställning i Österrike. Lagen, som ursprungligen tillkom för att garantera muslimernas rättigheter i Bosnien-Hercegovina i det dåvarande österrikisk-ungerska kejsardömet, har som viktigaste nya inslag att muslimska föreningar förbjuds ta emot utländskt ekonomiskt stöd. Alla moskéer måste dessutom använda en auktoriserad tysk översättning av Koranen. De allra flesta österrikiska muslimer, cirka 6 procent av landets befolkning, har turkiska rötter. Många imamer som är verksamma i Österrike är utsända och avlönade av det turkiska ämbetsverket för religiösa frågor, Diyanet. Inga kristna eller judiska församlingar i Österrike förbjuds ta emot utländsk finansiering.
-
Januari
-
Protest mot extremhögern
Flera tusen personer demonstrerar mot en årlig bal som arrangeras av FPÖ i Wien. Handgemäng uppstår mellan polis och demonstranter och 54 personer grips.
-