Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

  • 2024

    • Augusti

    • Dissidenter släpps i stor fångutväxling med väst

      De kända regimkritikerna Vladimir Kara-Murza och Ilja Jasjin är två av 24 personer som ingår i ett utbyte av fångar mellan Ryssland och USA samt flera andra västländer, i vad som beskrivs som den största fångutväxlingen sedan kalla kriget. Sammanlagt benådas nio ryska regimkritiker samt tre amerikaner i uppgörelsen. Utöver Kara-Murza och Jasjin släpps flera tidigare medarbetare till den avlidne regimkritikern Aleksej Navalnyj samt Oleg Orlov, som var chef för den nu förbjudna människorättsorganisationen Memorial. Den tyske Rödakorsarbetaren Rico Krieger, som dömts till döden i Belarus men nyligen benådats ingår också i utväxlingen. De tre amerikanerna är journalisterna Evan Gershkovic och Alsu Kurmasheva samt marinkårssoldaten Paul Whelan. I utbyte får Ryssland tio ryssar som frigivits ur fängelser i utlandet. Bland dem finns dömda spioner och agenter, samt en tidigare överste i säkerhetstjänsten FSB, Vadim Krasikov, som dömts till livstids fängelse för mordet på en tjetjensk dissident i Berlin 2019.

    • Juni

    • Toppmöte om former för fred

      Vid ett toppmöte I Schweiz enas runt 80 länder om ramar för en fredsplan för Ukraina. Bland annat slår deltagarna fast att respekt för Ukrainas territoriella integritet utgör en grundförutsättning liksom ”dialog mellan alla parter”. Deltagarna fördömer ett eventuellt användande av kärnvapen samt efterlyser utväxling av krigsfångar och att ukrainska barn som förts till Ryssland ska få återvända hem. Mötet bevistas av närmare 100 länder. Bland dem som inte ställer sig bakom slutkommunikén märks Indien, Sydafrika, Saudiarabien och Brasilien. Ryssland har inte fått någon inbjudan. Före mötet meddelar Rysslands president Vladimir Putin att Moskva är redo för vapenstillestånd och fredsförhandlingar förutsatt att Ukraina drar tillbaka sina trupper från de fyra regioner i Ukraina som Ryssland delvis ockuperar samt att Kiev ger upp sin ambition att gå med i Nato.

    • Maj

    • Utspel om ändrad gräns i Östersjön

      Enligt ett dokument som publiceras på det ryska försvarsdepartementets hemsida planerar Ryssland att under 2024 ändra landets territorialvattengränser utanför Kaliningrad samt i Finska viken. Genom manövern skulle en del av det vatten som idag hör till Litauen och Finland beröras och hamna på ryskt område. Försvarsdepartementet uppger att åtgärden är nödvändig eftersom de nuvarande koordinaterna baseras på äldre småskaliga sjökort och ”inte till fullo överensstämmer med den nuvarande geografiska situationen”. Dokumentet ligger uppe på hemsidan några timmar för att sedan tas bort utan förklaring. Några dagar senare rapporterar Estland att Ryssland tagit bort ett antal navigationsbojar vid den gemensamma gränsen i floden Narva.  

    • Försvarsminister Sjojgu petas

      President  Vladimir Putin möblerar om i sin regering och byter ut bland annat ut försvarsminister Sergej Sjojgu mot ekonomen Andrej Belousov. Det ges ingen förklaring till rockaden men Sjojgu har tillsammans med generalstabschefen Valerij Gerasimov fått mycket kritik av ryska militärbloggare för hur kriget mot Ukraina har skötts. Gerasimov blir dock kvar på sin post. Sjojgu som varit försvarsminister sedan 2012 blir nu ledare för nationella säkerhetsrådet vilket kan ses som en befordran. Sjojgu ersätter Nikolaj Patrusjev, en annan långvarig allierad till Putin. Två dagar senare inlemmas Patrusjev i presidentadministrationen som en av Putins medhjälpare. Ommöbleringen innebär också att Patrusjevs son Dimitrij befordras till vice premiärminister.

    • April

    • Vice försvarsminister grips för korruption

      Timur Ivanov, vice försvarsminister och en nära medarbetare till försvarsminister Sergej Sjojgu grips, misstänkt för omfattande korruptionsbrott. Ivanov har bland annat varit ansvarig för uppbyggnaden av den ukrainska staden Mariupol som ockuperas av ryska styrkor. Han misstänks för att ha tagit emot stora belopp i mutor för olika byggkontrakt. Enligt den avlidne regimkritikern Aleksej Navalnyjs team och oberoende ryska medier har Ivanov haft en livsstil som vida överstiger vad som är möjligt med en vanlig ministerlön. Navalnyjs medarbetare har kommit över läckta e-postmeddelande från Ivanovs fru i vilka hon skryter om hur hon spenderar hundratusentals euro på kläder, juveler, lyxbilar, fester och lyxbostäder och yachter i södra Frankrike. Ivanov som förnekar brott riskerar upp till 15 år i fängelse.      

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0