San Marino
https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/san-marino/
San Marino kallas världens äldsta republik och är den enda kvarvarande av de medeltida stadsstaterna på italienska halvön. Landet består i huvudsak av ett berg som ligger strax innanför Italiens östkust, med utsikt över Adriatiska havet. Turism och försäljning av frimärken och mynt är viktiga inkomstkällor. San Marino är också ett skatteparadis men har skärpt finansreglerna efter kritik från omvärlden.
San Marino – Geografi och klimat
San Marino är med en yta på 61 kvadratkilometer en av världens allra minsta självständiga stater. Republiken ligger på östra sidan av den italienska halvön, drygt en mil från Adriatiska havet och med badorten Rimini som närmaste större stad.
- Yta
- 61 km2 (2022)
- Tid
- svensk
- Angränsande land/länder
- Italien
- Huvudstad med antal invånare
- San Marino 4 200 (2012) 1
- Övriga större städer
- Serravalle 10 50, Borgo Maggiore 6 600 (2012) 2
- Högsta berg
- Monte Titano (739 m ö h)
- Viktiga floder
- Uppgift saknas
2. uppskattning
San Marino – Befolkning och språk
Drygt 10 000 sanmarinier beräknas bo i andra länder, främst i Italien, USA, Frankrike och Argentina. Befolkningstätheten är den tredje högsta i Europa efter Monaco och Malta.
Fakta – befolkning och språk
- Befolkning
- sanmarineser 83,1%, italienare 12,0%, övriga 4,8%
- Antal invånare
- 33 642 (2023)
- Antal invånare per kvadratkilometer
- 562 (2021)
- Andel invånare i städerna
- 98 procent (2022)
- Nativitet/födelsetal
- 6,1 per 1000 invånare (2022)
- Mortalitet/dödstal
- 7,8 per 1000 invånare (2022)
- Fertilitetsgrad
- 1,3 födda barn per kvinna (2012)
- Befolkningstillväxt
- -0,1 procent (2023)
- Andel kvinnor
- 51,3 procent (2022)
- Språk
- italienska
San Marino – Religion
Mer än 95 procent av invånarna i San Marino beräknas tillhöra den romersk-katolska tron, som är statsreligion i San Marino. Det finns små minoriteter av protestanter (bland annat valdenser), bahaier, muslimer och judar.
San Marino – Utbildning
Skolan är obligatorisk i tio år fram till och med 16 års ålder. De som går vidare efter högstadiet kan välja mellan ett gymnasium (lyceum) med inriktning på humaniora, språk eller naturvetenskap, ett tekniskt institut eller en yrkesskola.
Fakta – utbildning
- Andel barn som börjar grundskolan
- 93,9 procent (2004)
- Antal elever per lärare i grundskolan
- 7 (2018)
- Offentliga utgifter för utbildning i andel av BNP
- 3,4 procent (2022)
- Offentliga utgifter för utbildning i andel av statsbudgeten
- 7,5 procent (2022)
San Marino – Sociala förhållanden
Välståndet i San Marino är högt och relativt väl fördelat. Landet har inga stora klasskillnader eller sociala motsättningar. Den genomsnittliga levnadsstandarden ligger ungefär på samma nivå som i de mest välmående delarna av Italien. Inkomstskatten är låg, i nivå med en tredjedel av genomsnittet i övriga Europa.
Fakta – sociala förhållanden
- Nativitet/födelsetal
- 6,1 per 1000 invånare (2022)
- Mortalitet/dödstal
- 7,8 per 1000 invånare (2022)
- Spädbarnsdödlighet
- 2 per 1000 födslar (2021)
- Fertilitetsgrad
- 1,3 födda barn per kvinna (2012)
- Offentliga utgifter för hälsovård per invånare
- 3 938 US dollar (2020)
- Offentliga utgifter för hälsovård i andel av BNP
- 8,7 procent (2020)
- Andel kvinnor i parlamentet
- 33 procent (2023)
San Marino – Kultur
Såväl den traditionella kulturen som dagens kulturliv är sammanknippade med kulturen i det omgivande Italien. San Marinos långa historia av fred har gjort det möjligt att bevara en rik skatt av konst från renässans- och barockperioderna. Det är vanligt med skulpturer på offentliga platser, och traditionella hantverk lever vidare genom turistindustrin.
San Marino – Historia
I San Marinos inrikespolitik finns en tradition av samarbete över blockgränserna. Regeringskoalitioner mellan höger och vänster har varit vanliga, och politiska frågor har ofta kunnat lösas i samförstånd och med kompromisser.
San Marino – Politiskt system
Mycket av styrelseskicket finns kvar sedan 1200-talet, men numera gäller demokratiska val med allmän och lika rösträtt. Den lagstiftande makten ligger hos parlamentet, det så kallade Stora och allmänna rådet (Consiglio Grande e Generale), som i sin tur utser två regeringschefer.
San Marino – Aktuell politik
På senare år har San Marino tvingats hantera en dramatisk nedgång i ekonomin i spåren av den ekonomiska krisen i Italien. Politiken har dominerats av frågan hur man bäst hanterar de negativa följderna av krisen. Det finns en tradition av samarbete över blockgränserna.
Fakta – politik
- Officiellt namn
- Repubblica di San Marino/ Republiken San Marino
- Statsskick
- republik, enhetsstat
- Stats- och regeringschefer
- Filippo Tamagnini och Gaetano Troina 1
- Viktigaste partier med mandat i senaste val
- Demokrati och frihet (allians med Kristdemokratiska partiet 22 och Reformistalliansen 4) 26, Libera-PS-PSD (allians med Socialistpartiet och Socialisternas och demokraternas parti) 18, Framtida republiken 8 (2024) 2
- Viktigaste partier med mandat i näst senaste val
- Kristdemokratiska partiet 21, alliansen För morgondagen 15 (RETE 11, Domani Motus Liberi 4), alliansen Libera 10 (med bland andra socialdemokrater-vänster och Civic 10), alliansen Noi per la republica 8 (med socialdemokrater, Socialistpartiet med flera), alliansen Framtida republiken 6 (2019)
- Valdeltagande
- cirka 51 procent i parlamentsvalet 2024
- Kommande val
- parlamentsval senast 2029
2. preliminära resultat
San Marino – Utrikespolitik och försvar
San Marino är av tradition neutralt, men av geografiska och historiska skäl mycket beroende av Italien. De två länderna har slutit en lång rad avtal inom olika områden, och som grund ligger fördraget om vänskap och samarbete från 1862 som senast reviderades 1971.
San Marino – Ekonomisk översikt
San Marinos ekonomi grundar sig framför allt på olika tjänster, som turism, bank- och finansverksamhet, samt lätt tillverkningsindustri. Turismen svarar för omkring hälften av San Marinos bruttonationalprodukt (BNP), lika mycket står finans- och industrisektorerna för. Försäljningen av egna frimärken och samlarmynt är likaså en viktig inkomstkälla för staten. Sedan 2002 har San Marino tillstånd att prägla sina egna euromynt.
Fakta – Ekonomi
- BNP per invånare
- 54 982 US dollar (2021)
- BNP-tillväxt
- 4,6 procent (2022)
- Total BNP
- 1 855 miljoner US dollar (2021)
- Jordbrukets andel av BNP
- 0,0 procent (2021)
- Industrins andel av BNP
- 36,6 procent (2021)
- Servicesektorns andel av BNP
- 56,5 procent (2021)
- Inflation
- 6,9 procent (2022)
- Statsskulden i andel av BNP
- 81,2 procent (2022)
- Valuta
- euro 1
- Viktigaste exportvaror
- byggnadssten, kalksten, trävaror
San Marino – Naturtillgångar och energi
San Marino saknar naturtillgångar med undantag för den kalksten som bryts ur berget och exporteras. All energi måste importeras. El och naturgas köps av de italienska energibolagen, och gasen svarar för drygt tre fjärdedelar av energiförbrukningen.
San Marino – Jordbruk och fiske
De viktigaste grödorna är spannmål, oliver och vindruvor. De bönder som har djur satsar främst på mjölkkor och svin. Fiske förekommer inte i San Marino som saknar havskust. Andelen av arbetskraften som försörjer sig på jord- och skogsbruk har minskat till under en procent.
Fakta – jordbruk och industri
- Jordbrukets andel av BNP
- 0,0 procent (2021)
- Andel av landytan som används för jordbruk
- 38,3 procent (2018)
- Andel av landytan som är skogbevuxen
- 16,7 procent (2020)
- Industrins andel av BNP
- 36,6 procent (2021)
San Marino – Industri
Till den egna byggindustrin utnyttjas den sten som bryts och den cement som framställs inom landet. I övrigt dominerar småföretag och hantverkare som tillverkar bland annat lädervaror, textilier, möbler och keramik, av vilket en del säljs på turistmarknaden. Livsmedelsindustrin omfattar bland annat tillverkning av olivolja och vin som framställs för export, samt mejeriprodukter.
San Marino – Utrikeshandel
Ekonomin är starkt handelsberoende eftersom såväl energi som de flesta andra råvaror importeras. Större delen av exporten går till Italien. Statistiken för handeln ingår i Italiens siffror. Importen av varor är vanligen högre än varuexporten men detta underskott uppvägs kraftigt av inkomsterna från tjänstesektorn. San Marino har därför stadiga överskott i bytesbalansen.
Fakta – utrikeshandel
- Viktigaste exportvaror
- byggnadssten, kalksten, trävaror
- Största handelspartner
- Italien
San Marino – Kommunikationer
Vägnätet i San Marino har en sammanlagd längd på drygt 20 mil. Den viktigaste vägen är den som går från Rimini vid den italienska kusten, passerar gränsen i nordöst och slingrar sig upp till Borgo Maggiore på Titanoberget. Därifrån leder både en mindre väg och en linbana upp till huvudstaden. Kollektivtrafiken sker med bussar, och både järnväg och flygtrafik saknas. Under sommaren transporteras dock både passagerare och gods med helikopter från Rimini.
San Marino – Turism
Tack vare sitt pittoreska läge och sin märkliga historia, och med många historiska byggnader (varav flera dock är rekonstruerade i modern tid) är San Marino ett populärt turistmål. Knappt två miljoner turister besökte landet 2015, många på en dagsutflykt från Italien. Inkomsterna från turismen står för en viktig del av landets BNP.