Schweiz
Det natursköna Schweiz innesluts av EU-länder geografiskt, men är inte medlem i unionen. Som bank- och finanscentrum är Schweiz ett av världens rikaste länder och har stor turism och export av elektronik. Centralmakten är svag. De 26 kantonerna (delstater) har starkt inflytande med direktdemokrati, där medborgarna kan riva upp regeringsbeslut i folkomröstningar.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
December
-
Överenskommelse med EU om samarbetsavtal
Företrädare för EU och Schweiz meddelar att de är överens om ett nytt avtalspaket som ska reglera samarbetet på en rad områden. Den senaste omgången förhandlingar om relationerna har pågått sedan mars 2024. Då hade det varit ett långt uppehåll sedan regeringen drog sig ur en tidigare förhandlingsomgång om ett ramavtal. Det nya avtalspaketet omfattar en uppdatering av befintliga avtal samt nya avtal på områden som elektricitet, hälsovård och livsmedelssäkerhet. Regeringen ämnar nu låta väljarna rösta om de enskilda delavtalen, i hopp om att det på så sätt ska bli lättare att vinna stöd jämfört med att hålla en enda folkomröstning om ett brett paket.
-
Parlamentet utser president för 2025
Parlamentet utnämner nuvarande finansminister Karin Keller-Sutter till president nästa år efter Viola Amherd. Presidentposten roterar årligen mellan ministrarna i regeringen. Karin Keller-Sutter får 168 av 203 röster i nationalrådet.
-
-
September
-
Nej till klimatförslag och pensionsreformer i folkomröstning
De schweiziska väljarna avvisar i en folkomröstning ett förslag från miljöskyddsorganisationer om att stärka skyddet för biologiskt mångfald. Invånarna i Schweiz ombads godkänna en ökning av den federala budgeten för biologisk mångfald och att utöka antalet skyddade områden. Kantonerna Basel-City och Genève ställer sig bakom förslaget, men på riksnivå stöds det endast av 37 procent av väljarna. Väljarna avvisar också regeringens förslag om en förändring av finansieringen av pensionssystemet. Reformen skulle innebära att arbetsgivare och arbetstagare måste höja sina inbetalningar till de obligatoriska tjänstepensionsfonderna.
-
April
-
Europadomstolen fäller Schweiz för bristande klimatpolitik
Europadomstolen fäller Schweiz för att ha brutit mot Europakonventionen genom att inte ha ett tillräckligt regelverk för utsläppsminskningar, och genom att inte ha uppfyllt sina klimatmål. Domstolen menar att klimatförändringarna är ett hot mot den enskildes rätt till privatliv. Det är en miljöorganisation som tillsammans med omkring 2 000 äldre kvinnor dragit Schweiz inför Europarådets domstol för mänskliga rättigheter. De äldre kvinnor beskriver sig som särskilt påverkade av värmeböljor och anser att regeringen inte gör tillräckligt för att motverka klimatförändringarna. Den uppmärksammade rättegången är domstolens första klimatmål.
-
Mars
-
Nya förhandlingar mellan Schweiz och EU
EU och Schweiz inleder formellt förhandlingar om fördjupat samarbete. Enligt EU-kommissionen gäller det "ett brett paket av åtgärder för att fördjupa och utöka relationen mellan EU och Schweiz". Målet är att försöka avsluta förhandlingarna i år. Schweiz avbröt 2021 då förhandlingar som pågått i över tio års tid med EU. De nya förhandlingar som nu påbörjats har som mål att utmynna i uppdaterade avtal om bland annat fri rörlighet, jordbruk och transporter och medan nya överenskommelser ska nås om samarbete kring livsmedelssäkerhet, hälsovård och elförsörjning.