Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien, men Kosovo i sydväst bröt sig ut och utropade sin självständighet 2008. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU och samtidigt ha god relation till Ryssland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Januari

    • Premiärministern avgår efter protester

      Premiärminister Miloš Vučević avgår efter flera månaders tilltagande protester mot regeringen. Demonstrationerna utlöstes av en olycka då ett tak kollapsade på tågstationen i staden Novi Sad och 15 människor omkom. Demonstranterna anser att olyckan är bevis på vanstyre och korruption. Fastän bland annat transportministern har avgått och åtalats har protesterna mot regeringen fortsatt. Krav hörs också på att Vučevićs partikamrat, president Aleksandar Vučić, ska lämna sin post.

    • USA-sanktioner mot gasbolag

      USA belägger företaget NIS som förser Serbien med fossilgas (naturgas) med sanktioner, i samband med åtgärder riktade mot ryska gasbolag. NIS är majoritetsägt av ryska Gazprom medan serbiska staten äger en knappt tredjedel. Det sker samtiidgt som Serbien förhandlar om ett nytt avtal om gasleveranser via NIS. President Aleksandar Vučić hoppas att USA:s tillträdande president Donald Trump ska omvärdera sanktionsbeslutet. Serbien har inte velat ansluta sig till EU:s sanktioner mot Ryssland, som införts på grund av invasionen av Ukraina, fastän man vill bli medlem i unionen.

  • 2024

    • December

    • Åtal mot minister för takkollaps

      13 personer åtalas, bland dem förre transportministern Goran Vesić, för den takkollaps på tågstationen i Novi Sad som i november ledde till 15 människors död. Katastrofen har fortsatt utlösa stora demonstrationer med krav även på premiärminister Miloš Vučevićs avgång. Demonstranterna anser att olyckan är bevis på vanstyre och korruption. Även efter åtalet har demonstrationer fortsatt.

    • November

    • Attentat skärper spänningar med Kosovo

      Ett sprängdåd mot en kanal i Kosovo skärper spänningarna med Serbien. Flera personer grips efter explosonen vid kanalen, som förser hundratusentals människor med vatten, liksom kylsystemen för två kolkraftverk som står för den mesta av elektriciteten i Kosovo. Explosionen ägde rum nära staden Zubin Potok, på gränsen mellan albansk- och serbiskkontrollerat område. Kosovos premiärminister Albin Kurti riktar öppet misstankar mot Serbien, vars president Aleksandar Vučić kallar anklagelsen grundlös och beskriver dådet som en "hybridattack mot Serbien".

    • Krav på premiärministerns avgång efter dödlig takkollaps

      Tusentals demonstranter i Belgrad och Novi Sad kräver att premiärminister Miloš Vučević avgår. Kravet framförs efter den olycka i Novi Sad där taket på stadens järnvägsstation rasade in och 15 människor, varav flera barn, fick sätta livet till.  
      Kritiker anser att olyckan beror på den politiska klassens vanstyre och korruption. Stationen var nyrenoverad men just taket berördes inte av renoveringen. Protesterna leder till att både transport- och byggminister Goran Vesić samt handelsminister Tomislav Momirović avgår. Vesić och elva andra myndighetsföreträdare grips senare av polis.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0