Slovakien
Foto: ShutterstockTTstudio

Slovakien

Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien delades 1993. Sedan har landet har blivit medlem i Nato och EU och gått över till euro som valuta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juni

    • Oppositionen vinner EU-val

      I valet till Europaparlamentet blir det liberala oppositionspartiet Progressiva Slovakien störst med närmare 28 procent av rösterna (vilket ger 6 mandat). Regeringspartiet Smer kommer på andra plats med knappt 25 procent (5 mandat). På tredje plats hamnar det ultranationalistiska partiet Republikens rörelse med 12,5 procent (2 mandat). Partiet är inte invalt i Slovakiens nationella parlament men är sedan tidigare representerat i Europaparlamentet. Hlas som ingår i regeringskoalitionen med Smer vinner drygt 7,2 procent (1 mandat). Kristdemokratiska rörelsen kommer sist med 7,1 procent (1 mandat). Övriga partier hamnar under spärren, däribland ultranationalitiska och proryska SNS som också sitter i regeringen samt det tidigare regeringspartiet, mittenhögerpartiet OL'aNO. 

    • Maj

    • Premiärminister Fico skottskadad i attentat

      Premiärminister Robert Fico skottskadas i ett attentat när han besöker staden Handlova i centrala Slovakien. Fico träffas i magen, ett ben och en arm när en man öppnar eld och skjuter mot honom i samband med att Fico hälsar på lokala invånare som samlats utanför den byggnad där regeringen just haft ett möte. Fico flygs till ett sjukhus i den större staden Banská Bytrica. Hans skador beskrivs som livshotande. Inget är känt om gärningsmannen som greps på plats efter attentatet. 

    • April

    • Rysslandsvänlig kandidat vinner presidentvalet

      Peter Pellegrini som leder ett av regeringspartierna, Hlas-SD, och som är nära allierad med premiärminister Robert Fico vinner parlamentsvalets andra omgång över den tidigare utrikesministern Ivan Korčok. Pellegrini får 54 procent av rösterna medan Ivan Korčok vinner 47 procent. Pellegrinis tillträde som president den 15 juni väntas stärka Slovakiens proryska hållning i fråga om Rysslands krig mot Ukraina. Pellegrini stöder Ficos beslut att inte skicka vapen till grannlandet och menar att Ukraina borde förhandla om fred. Den sittande presidenten Zusana Čaputová har tvärtom engagerat sig för fortsatt militär hjälp till Ukraina liksom Ivan Korčok som var landets utrikesminister mellan 2022 och 2022 och som vann första omgången av presidentvalet i mars (se 24 mars).

    • Mars

    • Ukrainafrågan präglar presidentvalet

      Ivan Korčok som var landets utrikesminister mellan 2022 och 2022 vinner första omgången av presidentvalet med drygt 45 procent av rösterna. Regeringens kandidat, den tidigare premiärministern Peter Pellegrini, får 37 procent. En andra valomgång mellan de båda hålls den 6 april. Valkampanjen har präglats av frågan om hur landet ska förhålla sig till Rysslands krig i Ukraina. Liksom den avgående president Zuzana Čaputová intar Korčok en kritisk attityd till Ryssland och vill se fortsatt stöd till Ukrainas krigsinsats. Pellegrini står å sin sida bakom regeringens linje och önskar att Ukraina ska gå med på fredsförhandlingar med Ryssland. Avgörande för valutgången blir hur de väljare som röstade på valets trea, Štefan Harabin, ställer sig. Harabin som fick 12 procent av rösterna är en uttalad EU-kritiker och delar Pellegrinis syn på Ryssland och Ukraina.  

    • Februari

    • Kontroversiella rättsreformer stoppas delvis

      Författningsdomstolen stoppar delar av regeringens rättsreformpaket som antogs tidigare under februari. Reformerna har utlöst omfattande protester i Slovakien och även kritiserats av EU. De innebär bland annat mildare straff för korruption och ekonomiska brott, kortare preskribtionstid för vissa brott samt en nedläggning av den speciella åklagarmyndighet som granskat korruption på hög nivå. President Zuzana Čaputová och flera oppositionspartier hade bett författningsdomstolen att granska huruvida reformerna är förenliga med grundlagen eller ej. Domstolens beslut innebär att straffsatserna för ekonomiska brott samt preskribtionstiderna inte får reduceras medan domstolen studerar fallet. Däremot invänder inte domstolen mot nedläggningen av åklagarmyndigheten som därmed upphör att existera den 20 mars.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0