April 2023

Senaste händelser

  • April

  • Fascistledares kvarlevor flyttas

    Kvarlevorna av fascistledaren José Antonio Primo de Rivera flyttas från det mausoleum som tidigare kallades Valle de los Caídos (”De stupades dal”) till en familjegrav på en kyrkogård i Madrid. Flytten, fyra år efter det att man flyttade diktatorn Francisco Francos kvarlevor, sker med stöd i en lag som antogs 2022. Ett av syftena med ”Lagen om demokratiskt minne” är att förhindra att gestalter som är förknippade med diktaturen placeras på platser som innebär hyllningar. Flera demonstranter grips vid öppningen av graven. Regeringen vill att mausoleet framgent ska användas till vanliga gravplatser.

  • Torka får Spanien att söka krisstöd

    Spanien ber om stöd ur EU:s krismedel mot bakgrund av torka som äventyrar årets skördar. Till och med sådden av vissa grödor har ställts in. I vanliga fall är april en regnig månad, då man använder uttrycket ”En avril lluvias mil” (Tusen regn i april). I år är vattenreservoarerna bara fyllda till hälften inför odlingssäsongen. Värst är det i Katalonien, där vattnet i dammarna bara når en fjärdedel av kapaciteten. Katalanerna tvingas nu begränsa förbrukningen, och badbassänger får inte fyllas. 2022 var det varmaste året i Spanien sedan mätningarna började.

  • Samtyckeslag antagen i ändrad form

    Ändringar i samtyckeslagen antas i senaten och kan därmed träda i kraft. Lagen, som kallas ”Solo sí es sí” (Bara ja är ja), trädde i kraft så sent som i oktober, men har redan fått ändrats därför att den i ursprunglig form innehöll kryphål som gjorde det möjligt för hundratals sexbrottslingar att få sina straff kortade. Lagen har gett upphov till en hel del osämja inom vänstern, som regerar i koalition. Vänsterradikaler har hävdat att hårresande tolkningar bottnat i sexism och gammaldags kvinnosyn i domarkåren.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0