Storbritannien
Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. Vid 1900-talets början var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i samhället.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
November
-
Bandenoch ny ledare för Tories
Konservativa partiet (Tories) väljer förra handelsministern Kemi Badenoch till sin nya ledare. 44-åringen blir därmed den första svarta kvinna att leda ett stort brittiskt parti. Själv tonar hon ned frågan om hudfärg och säger sig anse den lika viktig som hårfärg eller ögonfärg. Badenoch anses ligga till höger inom partiet. Hon tar över ett Tories i kris och är dess sjätte ledare sedan 2016. Badenoch ersätter Rishi Sunak som avgick som både partiledare och premiärminister efter den stora valförlusten i somras.
-
-
Oktober
-
Storbritannien släpper Chagosöarna
Storbritannien lämnar i en historisk överenskommelse över Chagosöarna i Indiska oceanen till Mauritius. Storbritannien behöll de avlägsna öarna när Mauritius blev självständigt 1968, fördrev det tusental människor som bodde där och upprättade en militärbas tillsammans med USA på den största Chagosatollen, Diego Garcia. Basen har bland annat använts för långväga stridsuppdrag med bombplan, och kommer enligt överenskommelsen med Mauritius att bli kvar i brittisk-amerikansk ägo. De ursprungliga invånarna har länge försökt hävda sin rätt att bo på öarna och deras företrädare uttrycker kritik över att inte få ha deltagit i förhandlingarna. Storbritannien har bett om ursäkt för fördrivningen.
-
September
-
Iran straffas för robotar till Ryssland
USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland inför nya sanktioner mot Iran eftersom landet, enligt väst, nu förser Ryssland med ballistiska robotar som är tänkta att användas i kriget i Ukraina. En av åtgärderna är att begränsa flygbolaget Iran Air att trafikera Europa. Även höga iranska militära företrädare kopplade till affärerna beläggs med sanktioner. Västländerna pekar också särskilt ut sju ryska fartyg som uppges transportera robotarna. Iran har tidigare levererat "kamikazedrönare" till Ryssland som används i kriget.
-
Stopp för vissa vapen till Israel
Storbritannien avbryter viss vapenexport till Israel på grund av risken att de används på ett sätt som bryter mot internationell humanitär rätt, meddelar regeringen i London. Beslutet kommer sedan det brittiska försvarsdepartementet har granskat hur Israel bedriver sitt krig mot Hamas. Israel uttrycker sin besvikelse medan människorättsorganisationer anser att beslutet inte är tillräckligt långtgående. 30 av 350 brittiska vapenexportlicenser hävs tills vidare. Bland annat handlar det om vissa stridsflyg, helikoptrar och drönare som enligt utrikesminister David Lammy skulle kunna användas i Gaza.
-
Augusti
-
Brittiska stridsvagnar i Kurskoperation
Brittiska stridsvagnar av typen Challenger II används av Ukraina i den militära operationen inne på ryskt territorium, rapporterar flera medier i Storbritannien. Även andra vapen från väst, som amerikanska granatsystem, används av den ukrainska armén. Försvardepartementet i London vill inte bekräfta uppgifterna men säger att man inte har förbjudit Ukraina att använda stridsvagnarna på rysk mark. Från Kreml hävdas att väst planerat offensiven tillsammans med Ukraina, vilket i sin tur dementeras av USA.