Storbritannien – Geografi och klimat
Storbritannien är ungefär hälften så stort som Sverige och består av England, Skottland och Wales samt Nordirland på ön Irlands nordöstra del, liksom ögrupperna utanför Skottland. Den enda landgränsen går mellan Nordirland och republiken Irland. Klimatet är milt tack vare närheten till den varma Golfströmmen.
De brittiska öarna ligger på kontinentalsockeln och havet runt dem är grunt, vilket erbjuder goda fiskevatten. Skottland, Wales samt nordvästra och sydvästra England domineras av höglandsområden. I sydöst utbreder sig ett kuperat slättlandskap. I Skottland, Wales och Nordirland finns det gott om sjöar. England däremot har få sjöar. Ett undantag är grevskapet Cumberland i nordväst (Lake District).
Landets högsta berg Ben Nevis ligger i de skotska högländerna. Den längsta floden Severn rinner ut i Bristolkanalen i sydväst. Den mest kända floden är Themsen som rinner genom London.
Kanalöarna utanför den franska kusten och ön Isle of Man i Irländska sjön är direkt underställda den brittiska kronan men är inte representerade i parlamentet. Storbritannien har även besittningar på flera andra håll runt om i världen, bland annat Gibraltar, Falklandsöarna och flera västindiska öar. I Brittiska Indiska oceanterritoriet ingår Chagosarkipelagen, norr om Mauritius, med ön Diego Garcia, där Storbritannien tillsammans med USA har en stor flyg- och flottbas. 2024 kom Storbritannien dock överens med Mauritius om att överlämna ögruppen, bortsett från basen.
Det brittiska klimatet är milt och det omväxlande vädret bestäms i regel av sydvästliga vindar och lågtryck som passerar från Atlanten. Temperaturskillnaderna mellan vinter och sommar är relativt små. Den ganska rikliga nederbörden faller huvudsakligen i landets västra delar.
Läs om klimatförändringar i Naturtillgångar, energi och miljö.
Länk till fler kartor
-
Map Collection
kartor från hela världen