2019
Senaste händelser
-
Januari
-
May ska söka nya eftergifter från EU
Det brittiska underhuset röstar med knapp marginal för ett ändringsförslag från den konservative ledamoten Graham Brady om att premiärminister May ska försöka omförhandla delar av utträdelseavtalet med EU som rör gränsen mellan Nordirland och Irland, som går under namnet "backstop". 317 ledamöter röstar för förslaget, 301 emot. Underhuset röstar samtidigt för ett annat ändringsförslag som utesluter att landet lämnar EU utan ett skilsmässoavtal med EU ( 318 för och 310 emot) (förslaget har lagts fram av den konservativa ledamoten Caroline Spelman). Flera andra ändringsförslag röstas bort, bland annat att försöka förmå EU att ge Storbritannien mer tid för att kunna enas (som det ser ut nu ska landet lämna EU den 29 mars). Inget av de ändringsförslag som godkänns är bindande. Från EU:s sida signalerar man att det inte kommer att vara aktuellt med några omförhandlingar, och att avtalet, som förhandlats fram under två år, ligger fast. Flera bedömare påpekar det absurda i att May nu ska försöka omförhandla delar av avtalet som kommit till på förslag från den brittiska regeringen. En ny omröstning i brexitfrågan ska hållas den 13 februari.
-
SNP-politiker grips anklagad för sexuella övergrepp
Skottlands förre försteminister Alex Salmond grips, anklagad för bland annat två våldtäktsförsök och andra sexuella övergepp. Han släpps mot borgen. Salmond förnekar att han begått något brott (se även notering tidigare i Januari 2019).
-
Bilbombsattentat i Nordirland
En bilbomb exploderar utanför en domstolsbyggnad i Derry/Londonderry i Nordirland. Ingen människa skadas i attentatet. Polisen förvarnas om attentatsplanerna tio minuter innan fordonet exploderar. Hundratals människor evakueras från de omkringliggande byggnaderna, En republikansk paramilitär grupp som kallar sin Nya IRA misstänks för dådet. Fem män grips senare misstänkta för inblandning i dådet, men fyra av dem släpps kort därefter. Veckan efter kapas flera bilar av maskerade män, men inga nya attentat genomförs. Senare tar en grupp som bara kallar sig för "IRA" på sig attentatet i Derry/Londonderry, och säger i ett uttalande, som citeras av tidningen Derry Journal, att det inte har med brexit att göra. Gruppen hotar samtidigt med nya våldsdåd mot den brittiska kronans styrkor.
-
Mays regering sitter kvar
Theresa Mays regering överlever det misstroendevotum som Labourledaren Jeremy Corbyn riktat mot regeringen. 325 ledamöter röstar för att stödja regeringen och 306 stödjer misstroendeförklaringen. Den konservativa regeringen vinner omröstningen med stöd av de tio ledamöterna från det nordirländska DUP. Efter omröstningen öppnar May för tvärpolitiska samtal om hur man ska gå vidare. Hon har samma kväll överläggningar med företrädare för Liberaldemokraterna, SNP och Plaid Cymru. Corbyn vägrar dock att delta så länge han inte får garantier om att möjligheten att Storbritannien lämnar EU utan avtal har avskrivits helt. Regeringen måste presentera en alternativ brexitplan för parlamentet redan den 21 januari.
-
Underhuset röstar nej till Mays brexitavtal
Underhuset röstar med klar majoritet (432 röster) nej till brexitavtalet. Bara 202 stödjer det. Det är det största nederlag en brittisk regering upplevt i underhuset sedan 1924. Över 100 konservativa ledamöter röstar nej, både anhängare av brexit och dem som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU. Även regeringens stödparti det nordirländska DUP avvisar som väntat avtalet. Efter omröstningen riktar Labourledaren Jeremy Corbyn en misstroendeförklaring mot den konservativa regeringen. Den kommer att hållas den 16 januari. Här är grafik från New York Times om vad som kan hända nu.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.