Augusti 2021
Senaste händelser
-
Augusti
-
Kritik mot regeringens Afghanistanpolitik
Det brittiska underhuset återkallas för att debattera den akuta krisen i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande efter att USA, Storbritannien och andra västländer tagit hem större delen av sina trupper. Premiärminister Boris Johnson och hans regering får ta emot skarp kritik från parlamentsledamöter från alla partier, varav flera är före detta soldater som har tjänstgjort i Afghanistan, för att den inte var bättre förberedd på vad som skulle hända. Till kritikerna hör Johnsons företrädare Theresa May som frågar sig om det brittiska underrättelsearbetet verkligen kunde vara så dåligt som det förefaller nu. May antyder att den brittiska regeringen har varit passiv och bara följt USA:s linje. Hon beskriver det hela som ett stort misslyckande för brittisk utrikespolitik. Tidigare har inrikesdepartementet lovat att Storbritannien på sikt ska ta emot upp till 20 000 människor från Afghanistan. 5 000 afghanska flyktingar ska få komma under det kommande året, och kvinnor, flickor och personer från religiösa och etniska minoriteter ska prioriteras.
-
Storbritannien inför sanktioner mot sju ryssar
Storbritannien, och USA, riktar sanktioner mot sju ryssar som misstänks för inblandning i förgiftningen av oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj 2020. De som omfattas av sanktionerna är alla medlemmar av den federala ryska säkerhetstjänsten FSP. De får sina tillgångar i Storbritannien och USA frysta och förbjuds att resa in i dessa länder.
-
Avtal kan ge Gröna partiet skotska ministerposter
Skotska nationalistpartiet (SNP) och det skotska Gröna partiet enas om ett samarbetsavtal som ska ge de Gröna ministerposter i den skotska regeringen. Men för att det ska bli verklighet måste överenskommelsen att godkännas av bägge partierna. Förhoppningen är att detta ska vara klart till den 31 augusti, då det skotska parlamentet samlas på nytt efter sommaruppehållet. Enligt avtalet ska regeringen satsa 500 miljoner pund i en fond som ska använda pengarna för att underlätta en övergång från olja och gas till förnyelsebar energi, att det ska införas nya regler för att hyrorna inte ska kunna stiga för mycket samt att ett kontroversiellt förslag om att en individ själv kan bestämma vilket kön hem tillhör ska godkännas inom ett år. Dessutom är partierna överens om att en ny folkomröstningen om självständighet ska hållas inom fem år. Om avtalet godkänns av bägge partierna får den nya regeringen egen majoritet i det skotska parlamentet.
-
Över 7 000 människor har evakuerats från Afghanistan
Storbritannien har, med militär hjälp, evakuerat över 7 000 människor från Afghanistan sedan den 13 augusti. Den brittiska regeringen slår nu fast att inga brittiska soldater kommer att kunna bli kvar i landet efter den 31 augusti när de sista amerikanska soldaterna ska ge sig av. Enligt medieuppgifter väntas premiärminister Boris Johnson be USA:s president Joe Biden att förlänga tidsfristen vid det G7-möte som ska hållas senare idag. Ännu finns omkring 1 000 brittiska soldater i Afghanistan för att bistå vid evakueringen av brittiska medborgare och personer som har arbetat för britterna i landet. Bland dem som har kunnat lämna landet finns nästan 2 900 före detta tolkar. Den brittiske utrikesministern Dominic Raab har på senare tid hamnat i blåsväder, då han, när läget i Afghanistan blev akut, befann sig på semester och inte gjorde något alls för att se till att tolkar som arbetat för britterna skulle kunna evakueras. Oppositionen kräver att Raab ska avgå, men Johnson försvarar sin minister. Två britter, och ett barn till en annan britt dödas den 26 augusti i ett IS-attentat mot flygplatsen i Kabul.
-
Klartecken för skotsk koalitionsregering
Det kommer att bli en koalitionsregering Skottland mellan Skotska nationalistpartiet (SNP) och Gröna partiet sedan bägge partierna sagt ja till uppgörelsen. 83 procent av Gröna partiets medlemmar röstar ja. Partiledarna Patrick Harvie och Lorna Slater kommer att få ministerposter. De Gröna har förbundit sig att rösta ja till regeringen i förtroendeomröstningar och till den skotska budgeten. Det finns också en lista på ämnen där partierna inte behöver följa samma linje, bland annat när det gäller flygtrafik, "gröna hamnar" och ekonomisk politik som gäller hållbar utveckling. Tidigare har SNP:s styrande råd godkänt koalitionsavtalet.
-
17 000 evakuerade från Afghanistan
Storbritannien har evakuerat över 17 000 personer från Afghanistan, varav 5 000 brittiska medborgare. Det säger utrikesminister Dominic Raab. Han tillbakavisar kritik om att Storbritannien misskött situationen (han har tidigare beklagat att han inte omedelbart avbröt sin semester när krisen i Afghanistan blev akut). Raab betonar att Storbritannien ska trycka på talibanerna för att ett hundratal brittiska medborgare och flera hundra afghaner som blivit kvar i Afghanistan ska få lämna landet, samt vad man kan göra för att landet inte ska bli en "fristad för terrorister". De sista brittiska trupperna lämnade Afghanistan under den gångna helgen. Krisen i Afghanistan har utlöst en debatt i Storbritannien, inte minst inom det styrande Konservativa partiet, om vilken roll landet ska ha i världen och vad Boris Johnsons regering egentligen menar med sin paroll om ett globalt Storbritannien. Farhågor väcks om att Storbritannien ligger för nära USA i sin utrikespolitiska utblick. Senare meddelas att alla afghaner som evakuerats efter att ha arbetat för brittisk militär eller den brittiska regeringen ska få rätt att bosätta sig permanent i Storbritannien.
-
DUP tappar mark i Nordirland
Opinionsundersökningar tyder på att Nordirlands största parti, Demokratiska unionistpartiet (DUP), kommer att hamna på fjärde plats i provinsvalet i maj 2022, med 13 procent av rösterna, samtidigt som nationalistpartiet Sinn Féin ser ut att få flest röster (knappt 28 procent). Det beror på att många mer moderata unionister har övergivit DUP för Ulsters unionistparti (UUP) under dess nya ledare Doug Beattie (16 procent), medan mer hårdföra väljare säger sig stödja Ulsters traditionella röst (TUV) (14 procent). Allianspartiet, som varken är unionistiskt eller nationalistiskt, som tidigare gått fram starkt, har också vunnit nya väljare (13 procent), liksom det mer moderat nationalistiska och socialdemokratiska SDLP (13 procent). DUP har vunnit alla nordirländska val sedan 2003. Om resultatet står sig kommer nästa försteminister komma från Sinn Féin, vilket skulle röra om ytterligare i den redan komplicerade nordirländska politiken. Valsystemet, där väljarna kan markera sitt förstahandsval, och om man vill även andrahandsval och så vidare, gör det dock svårt att avgöra exakt hur en ny provinsförsamling kommer att se ut om dagens opinionssiffror står sig.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.