2016
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2016
-
December
-
Wallström inte välkommen i Israel
Ingen israelisk regeringsföreträdare är intresserad av att träffa utrikesminister Margot Wallström när hon besöker regionen. I det palestinska självstyret är hon desto mer välkommen och både president Mahmoud Abbas och utrikesminister Riad Malki tar emot i Ramallah.
-
SD utesluter riksdagsledamot
Anna Hagwall blir politisk vilde i riksdagen sedan partiet uteslutit henne på grund av uttalanden som beskrivs som antisemitiska och som anses ha skadat partiet. Hagwall föreslog i en motion att presstödet slopas för att minska Bonnierkoncernens makt.
-
November
-
EU förlänger gränskontroller
EU ger klartecken för Sverige att behålla gränskontrollerna i ytterligare tre månader, trots tidigare uttalandet om att de skulle slopas till nyår. Danmark, Norge, Tyskland och Österrike har också infört gränskontroller.
-
Oktober
-
Påvebesök i Lund
Påve Franciskus deltar i en ekumenisk gudstjänst som högtidlighåller 500-årsminnet av den lutherska reformationen, i domkyrkan i Lund. Det är första gången på 27 år som en påve besöker Sverige.
-
Raoul Wallenberg dödförklaras
Diplomaten Raoul Wallenberg som togs till fånga av Sovjetunionen i slutskedet av andra världskriget och sedan försvann dödförklaras, 71 år senare. Wallenberg räddade tusentals judars liv i Budapest innan han fördes bort av ryssarna. Sovjetunionen har uppgivit att Wallenberg dog i ett fängelse i Moskva 1947 men uppgiften har ifrågasatts. Nu har Wallenbergs familj ändå begärt att Skatteverket ska dödförklara honom. Raoul Wallenberg föddes 1912.
-
Löfven i Saudiarabien
Statsministern besöker Saudiarabien tillsammans med en näringslivsdelegation. Han väcker kritik när han undviker att använda ordet "diktatur" och talar om att kvinnans ställning långsamt blir bättre i landet. Själv säger han i en kommentar att "ordningen är återställd" i fråga om den tidigare diplomatiska krisen mellan länderna (se Mars 2015).
-
September
-
Telia krävs på miljardbelopp för mutor
Myndigheter i USA och Nederländerna begär 12 miljarder kronor i förlikning från telekomjätten på grund av ”oetiskt uppförande” när företaget etablerade sig i Uzbekistan (se även September 2015).
-
Augusti
-
USA:s vicepresident på besök
USA:s vicepresident Joe Biden träffar statsminister Stefan Löfven och andra företrädare för regeringen och lovordar Sverige för det generösa flyktingmottagandet. Han varnar också för att låta Ryssland bygga en ny gasledning under Östersjön – ett budskap som bedömare tror är huvudorsaken till besöket.
-
Gängkriminalitet i fokus
En debatt om gängkriminalitet intensifieras när en åttaårig pojke dödas av en handgranat i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. En man skriven i lägenheten är en av åtta som har tidigare i månaden dömts till mellan sju år och livstids fängelse, för inblandning i ett uppmärksammat skottdrama på en restaurang i mars 2015, då två personer dödades och åtta skadades.
-
Turkisk protest mot Wallström
Turkiet kallar till sig Sveriges chargé d’affaires i Ankara sedan utrikesminister Margot Wallström twittrat om att Turkiet skulle ha beslutat att legalisera sex med barn under 15 år. Bakgrunden är ett utslag i Turkiets högsta domstol som har väckt protester på flera håll.
-
Minister avgår efter rattfylla
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic lämnar regeringen sedan hon i en nykterhetskontroll visat sig ha 0,2 promille alkohol i blodet, vilket är gränsen för rattfylla. Hadzialic var den yngsta ministern dittills i Sverige när hon tillträdde 2014. Hon ersätts senare av Anna Ekström.
-
Juli
-
Skandal inom Riksrevisionen
Missförhållanden med bland annat vänskapskorruption föranleder antikorruptionsorganet Transparency International att kräva att alla riksrevisorer avgår. En av dem har redan lämnat sin post, sedan det avslöjats att hon lovat höga tjänster till bekanta innan de utlysts, och skräddarsytt ansökningsannonserna för dem. Riksrevisionen är ett statligt organ med uppdrag att granska hur statliga medel hanteras.
-
Vattenfall får klartecken sälja brunkolsverksamhet
Regeringen beslutar att det statligt ägda energibolaget får sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Det är ett omstritt beslut eftersom verksamheten redan orsakar större koldioxidutsläpp per år än de totala utsläppen i Sverige och en försäljning kan innebära ökad kolbrytning. Enligt Vattenfalls ägardirektiv, antaget av riksdagen 2010, ska bolaget vara ledande i klimatomställning och det får inte självt öppna nya brunkolsgruvor, vilket en ny ägare däremot kan göra. Regeringen lanserar samtidigt en så kallad utsläppsbroms, som innebär att Sverige ska köpa utsläppsrätter som sedan inte används. Försäljningen måste godkännas av EU-kommissionen.
-
Juni
-
Sverige får eftertraktad FN-plats
När generalförsamlingen röstar om vilka länder som ska sitta i säkerhetsrådet 2017–2018 säkrar Sverige en av de två platserna som är vikta för Västeuropagruppen redan i första omröstningen, med 134 av 193 röster. Det innebär en framgång för regeringen, som enligt kritiker i oppositionen fört en kampanj där diktaturer strukit medhårs och alltför stora resurser satsats.
-
Striktare asyllag antas
Riksdagen godkänner en åtstramning av asylpolitiken som bland annat innebär att tillfälliga uppehållstillstånd blir normen istället för permanenta. För att få permanent uppehållstillstånd kommer vanligen krävas jobb och egen försörjning. Lagen ska gälla i tre år. Förslaget har mött stark kritik men antas med stor majoritet.
-
Energiuppgörelse över partigränser
Regeringen och oppositionen når en överenskommelse som beskrivs som historisk, med målsättningen att all el ska vara förnybar år 2040. Trots det finns inget beslut om att kärnkraften måste vara helt avvecklad då, och tidigare beslut om att befintliga reaktorer får ersättas ligger kvar. I beslutet ingår också att skatten på kärnkraft successivt ska avvecklas. Samtidigt görs stora satsningar på vind- och vattenkraft.
-
Gränskontroller till november
Inrikesminister Anders Ygeman säger att gränskontrollerna blir kvar till den 11 november, med hänvisning till att säkerheten är för låg vid EU:s yttre gränser. EU godkände förlängningar av undantag från Schengreglerna i maj.
-
Maj
-
Regeringsombildning
Statsminister Löfven presenterar som aviserat vissa ändringar i regeringen: Isabella Lövin som är biståndsminister sedan tidigare får också ansvar för klimatfrågor, och blir dessutom vice statsminister efter Åsa Romson. Nya i regeringen är Karolina Skog (MP) som miljöminister, Ann Linde (S) som blir handels- och EU-minister och det förra språkröret Peter Eriksson (MP) som blir bostads- och digitaliseringsminister.
-
Rwandier dömd för folkmord
En 61-årig man från Rwanda, numera svensk medborgare, döms till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott i hemlandet 1994. Han döms också att betala skadestånd till överlevande på sammanlagt motsvarande 855 000 svenska kronor. Det är första gången sådant skadestånd utdöms i Sverige. Se även Juni 2013.
-
MP väljer språkrör
Partikongressen väljer om Gustav Fridolin men Åsa Romson ersätts av Isabella Lövin, i enlighet med valberedningens förslag.
-
Skärpt straff för dömd syrier
En tidigare dömd man får straffet skärpt till sju år och livstids utvisning, sedan Södertörns tingsrätt gjort om rättegången. Mannen döms för tortyrliknande misshandel men frias nu från folkrättsbrott. Han ska också betala drygt 260 000 kronor i skadestånd till offret. Hovrätten återvisade målet för ny prövning sedan offret för misshandeln identifierats (se Februari 2015).
-
April
-
Fi-ledare hoppar av
Sissela Nordling Blanco lämnar som partiledare och ledamot av partistyrelsen i Feministiskt initiativ. Hon fortsätter som gruppledare i Stockholms stadshus. Se Feburari 2015.
-
Storm inom MP
Partiets båda språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson ställer sina platser till förfogande inför den kommande kongressen. Efter Kaplans avgång har det varit turbulent i partiet sedan en föreslagen ledamot av partistyrelsen vägrat ta en kvinnlig reporter i handen, med hänvisning till sin muslimska tro.
-
Bostadsministern avgår
Mehmet Kaplan från Miljöpartiet hade kritiserats i medierna och av oppositionen för att han varit på samma middag som en företrädare som uppges ha kopplingar till den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Det uppdagades därefter att han 2009 hade liknat israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar, vilket ledde till att kritiken mot honom växte.
-
Telia Sonera blir Telia Company
Koncernen byter namn för att försöka att förbättra varumärket bland annat efter korruptionsskandalerna i Eurasien (se även September 2015).
-
Terrormisstänkt svensk gripen i Bryssel
Belgisk polis griper 23-årige Osama Krayem från Malmö, misstänkt för inblandning i självmordsattentaten i den belgiska huvudstaden den 22 mars som krävde över 30 människors liv. Krayem grips samtidigt med flera andra som också misstänks ha varit inblandade i attentaten i Paris den 13 november 2015, då över 130 människor dödades.
-
Februari
-
Ny sänkning av reporäntan
Riksbanken sänker reporäntan ytterligare ett steg, nu från -0,35 till -0,50 procent (se även Februari 2015).
-
Januari
-
Wallström och Kommunal i blåsväder
Det stormar kring Margot Wallström och framför allt Kommunal då det framkommer att utrikesministern har fått en hyreslägenhet i Stockholms innerstad genom fackförbundet. Wallström säger att hon känner sig lurad då hon fått garantier om att fackförbundet följt praxis i fråga om bostadskö. Många medlemmar lämnar Kommunal och avgångskrav reses på ordföranden Anneli Nordström. Hon avgår några dagar senare.
-
Västsahara erkänns inte
Sverige kommer inte att erkänna Västsahara, meddelar regeringen. Frågan har varit aktuell sedan Socialdemokraterna 2012 – då i opposition – röstade för att erkänna territoriet som är ockuperat av Marocko. Relationerna med Marocko har varit spända på grund av oro i Rabat att ett erkännande var nära förestående. Inget EU-land har ännu erkänt Västsahara.
-
Wallström inte välkommen i Israel
Beskedet från det israeliska utrikesdepartementet kommer sedan utrikesministern efterlyst en oberoende utredning av de drygt 150 fall då palestinier dödats av säkerhetsstyrkor eller privatpersoner de senaste tre månaderna. Orsaken är misstankar om att Israel använder oproportionerligt våld. Israels ståndpunkt är att samtliga dödats i samband med försök att anfalla och döda israeler. En våg av våldsdåd mot israeler har krävt 26 israelers liv under perioden.
-
Sverige inför gränskontroller
De nya reglerna, som utgör ett undantag från EU:s Schengenregler, innebär att resande över Öresundsbron måste visa legitimation. Tågresenärer tvingas stiga av i Köpenhamn för att visa ID och byta plattform. Upprördheten är stor i Malmöregionen där många pendlar över sundet.
-