2018
Senaste händelser
-
Februari
-
Utrikesministern fördömer Kina
Utrikesminister Margot Wallström kräver att Kina friger den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai och fördömer landets agerande i fallet. Gui Minhai fördes i oktober 2015 bort under en semestervistelse i Thailand och fördes till Kina där han hölls i fängsligt förvar i två år. Sedan släpptes han men fick inte lämna landet och den 20 januari 2018 fördes han på nytt bort, den här gången från ett tåg på väg till Peking. Gui Minhai var då i sällskap med svenska diplomater och på väg för att träffa läkare. Kinas utrikesdepartement bekräftar den 6 februari officiellt att Gui Minhai har gripits och säger att han har brutit mot kinesisk lag. I ett uttalande varnas Sverige för underminera de bilaterala relationerna.
-
Mars
-
Rysk diplomat utvisad
Sverige utvisar en rysk diplomat till följd av en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Det sker i en samordnad aktion med ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken. En svensk diplomat utvisas senare från Ryssland.
-
Nordkoreanskt ministerbesök
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho kommer till Stockholm på ett ovanligt besök; ministern reser sällan utomlands. Besöket antas ha att göra med det möte mellan den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump som väntas bli av i maj. Sverige är skyddsmakt för USA och den svenska ambassaden i Pyongyang företräder amerikanska intressen. Ministern träffar under besöket utrikesminister Margot Wallström, statsminister Stefan Löfven och flera andra regeringsföreträdare.
-
April
-
FN:s säkerhetsråd i Skåne
För första gången någonsin samlas FN:s säkerhetsråd utanför New York – och det sker i skånska Backåkra. Sverige som är medlem av rådet 2017–2018 har föreslagit den förre FN-chefen Dag Hammarskjölds gård som en alternativ och informell mötesplats för att diskutera kriget i Syrien. Ambassadörer för de 15 medlemmarna av säkerhetsrådet samt generalsekreteraren António Guterres är på plats i Backåkra, liksom vid olika tillfällen statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och FN:s Syriensändebud, svensk-italienaren Staffan de Mistura. Efter det två dagar långa mötet uppges att en ny dialog om Syrien öppnats.
-
Kris i Svenska Akademien
Kultur-Sverige skakas av en kris som ger eko i litterära kretsar världen över. Svenska Akademien, utdelare av Nobelpriset i litteratur (se Kultur) har hamnat i en djup inre konflikt som kulminerar när den ständiga sekreteraren Sara Danius avgår och lämnar arbetet. Sammanlagt har därmed fem av ”de aderton” lämnat den traditionstyngda institutionen inom loppet av en knapp vecka. Eftersom två andra ledamöter sedan tidigare slutet delta i arbetet återstår bara elva ledamöter. Allt sker i efterdyningarna av metoo-rörelsen (se 17 december 2017) då maken till en av ledamöterna har anklagats för sextrakasserier och övergrepp av en rad kvinnor. Den utpekade mannen anklagas också för att ha läckt namn på Nobelpristagare samt gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter genom en kulturscen han drivit med sin maka, en verksamhet som Svenska Akademien också bidragit till. Senare meddelas att inget Nobelpriset i litteratur kommer att delas ut 2018. Mannen döms i slutet av året till 2,5 års fängelse för våldtäkt.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.