2020
Senaste händelser
-
Februari
-
Kritik mot Kina efter dom mot bokförläggare
Utrikesdepartementet kallar återigen till sig Kinas ambassadör Gui Congyou för att upprepa kravet på att svensk-kinesiska bokförläggaren Gui Minhai friges. Det sker sedan Gui Minhai dömts till fängelse i tio år i Kina, där han redan suttit i fängsligt förvar i fyra år (se November 2019). Gui Minhai ska nu ha fällts för att ha lämnat ut otillåtna uppgifter till främmande makt. Också EU har framfört en protest mot domen. Gui Congyou som har varit Stockholmsambassadör sedan 2017 har kallats till UD över 40 gånger, bland annat i januari. Då hade han kommit med vad som kallades ”oacceptabla hot” mot svenska medier. Utrikesminister Ann Linde skrev i en kommentar att Sverige som suverän stat inte kan acceptera hot, och att UD har förklarat för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten är grundlagsskyddad. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har krävt att ambassadören ska utvisas ur Sverige.
-
Mars
-
Folksamlingar begränsas till 50
Gränsen för hur många personer som får samlas på en plats sänks från 500 till 50, från och med den 29 mars. Statsminister Stefan Löfven uppmanar också människor att undvika icke-nödvändiga resor inom landet, inte minst med tanke på den kommande påskhelgen. Tidigare i veckan har också beslut kommit om att mat endast får serveras vid borden i kaféer och restauranger, inte vid barer. Men Sverige har väckt internationell uppmärksamhet på grund av att åtgärderna för att hindra smittspridning under coronapandemin är begränsade, i jämförelse med flertalet länder i Europa.
-
Krispaket för att rädda företag
Regeringen presenterar ett krispaket på upp till 300 miljarder kronor för att försöka lindra effekterna av krisen i coronavirusets spår. Staten tar över ansvaret för sjuklönerna som annars betalas av arbetsgivarna de första två månaderna, betalar halva lönen till permitterad personal och ger företag uppskov med skatteinbetalningar, som moms och arbetsgivaravgifter. Krispaketet innebär en utökning av det stöd i form av lån på upp till 500 miljarder som utlovades tre dagar tidigare. Sverige inför inte lika starka inskränkningar i rörelsefriheten som många andra länder i Europa, men rekommendationer ges om förebyggande åtgärder för att minska smittspridningen i samhället. Dagen därpå stoppar SJ all tågtrafik och högskolor och gymnasier uppmanas att övergå till enbart distansundervisning.
-
Stimulansåtgärder efter kraftigt börsras
Riksbanken beslutar att låna ut upp till 500 miljarder kronor till företag via bankerna, och Finansinspektionen lämnar besked om lättnader i bankernas kapitalkrav vilket tillfälligt stärker börsen. Över lag svänger börserna världen över efter de kraftiga rasen dagen innan.
-
Corona-åtgärder och börsras
Stockholmsbörsen faller med över 11 procent, det största raset som har inträffat i modern tid. Kraftiga börsras inträffar världen över, på grund av turbulensen kring det nya coronaviruset som förvärrats efter det att USA:s president Donald Trump infört inreseförbud från Schengenländerna (se USA-Kalendarium). Regeringen tillkännager åtgärder för att dämpa spridningen av viruset. Sammankomster med mer än 500 personer förbjuds och karensdagen i sjukförsäkringen slopas. Företag får anstånd med skatteinbetalningar i upp till ett år och regioner och kommuner får extra bidrag. Den tilläggsbudget som presenteras beräknas kosta cirka 3 miljarder kronor. Under dagen konstateras det första dödsfallet i covid-19 i Sverige.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.