Turkiet
Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. AKP framträder som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
2024
-
December
-
PKK-ledaren Öcalan möter prokurdiska politiker
PKK:s fängslade ledare Abdullah Öcalan säger sig vara villig att bidra till att verka för att stärka de turkisk-kurdiska banden, enligt ett uttalande från prokurdiska partiet DEM. Det är "inte bara ett historiskt ansvar utan också... en angelägenhet för alla folk", säger Öcalan i uttalandet sedan han mött företrädare för DEM. Ankara godkände mötet. PKK är terrorstämplat av Turkiet och många västländer. Några dagar efter besöket informerar DEM parlamentets talman samt ledaren för högerpartiet MHP, Devlet Bahçeli, om sitt samtal med Öcalan. Bahçeli gjorde ett oväntat utspel i oktober och erbjöd Öcalan att komma till parlamentet för att ta avstånd från terror och upplösa PKK.
-
Styrräntan sänks för första gången på nära två år
Centralbanken sänker styrräntan för första gången på nästan två år. Styrräntan är nu 47,5 procent, mot tidigare 50 procent. I en kommentar skriver centralbanken att beslutet sker mot bakgrund av lägre inflationsförväntningar. Styrräntan började höjas kraftigt 2023 för att pressa ned inflationen. Den är fortsatt tvåsiffrig och centralbankens prognos är att den hamnar på 44 procent för helåret 2024, jämfört med en tidigare prognos i augusti på 38 procent. Regeringen har drivit igenom en höjning av minimilönen på 30 procent till 22 104 lira (600 dollar) - efter skatt - från den 1 januari. Fackföreningar hade krävt en höjning på 70 procent.
-
EU ger mer stöd för syriska flyktingar
EU skjuter till ytterligare en miljard euro till Turkiet för de syriska flyktingar landet tagit emot. Pengarna ska gå till hälso- och utbildningsbehov, gränskontroller och "frivilligt återvändande av syriska flyktingar", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter samtal i Ankara med president Erdoğan. Turkiet har tagit emot nästan tre miljoner flyktingar sedan syriska inbördeskriget började 2011. Ankara hoppas att många ska återvända då Assadregimen fallit. Sedan 2012 har Turkiet fått nästan 10 miljarder euro i EU-stöd för migrationsfrågor. Fyra år senare ingick EU och Ankara ett omstritt avtal (se 18 mars 2016) där EU erbjöd pengar i utbyte mot att Turkiet tog tillbaka irreguljära migranter som sökte sig till Europa.
-
Turkiet ökar kapacitet vid gränsövergångar till Syrien
Turkiet ökar sin kapacitet vid gränsövergångarna till Syrien då fler syrier väntas vilja återvända hem efter president Bashar al-Assads fall. "Även om vi hade en daglig kapacitet för 3 000 passager, har vi ökat den till mellan 15 000 och 20 000", säger turkiske inrikesministern Ali Yerlikaya till journalister. Nästan tre miljoner syrier flydde till Turkiet efter att inbördeskriget bröt ut 2011. Ankara hoppas att många av dessa ska återvända sedan Assadregimen störtats. Turkey delar en 90 mil lång gräns mot Syrien med fem gränsstationer i drift. Enligt president Erdoğan ska en sjätte gränsstation som varit stängd sedan 2013 snart återöppna.
-
-
November
-
Regeringen avsätter prokurdiska borgmästare
Turkiet avsätter tre borgmästare i sydöstra delen av landet där kurder utgör en stor andel av befolkningen. Borgmästarna i Mardin, Batman och Halfeti anklagas för samröre med det terrorklassade PKK, uppger inrikesdepartementet. De avsatta borgmästarna tillhör prokurdiska DEM och valdes vid lokalvalen i mars då oppositionen gick fram starkt i en rad städer runtom i landet. Regeringen har utsett egna styresmän i städerna.