Tyskland
Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
November
-
Regeringskoalitionen spricker efter nya budgetbråk
Förbundskansler Olaf Scholz meddelar att han sparkat sin finansminister Christian Lindner vilket innebär att regeringskoalitionen faller samman. När budgeten för 2025 ska bestämmas, i ett läge där landets ekonomiska utvecklingen ser fortsatt mörk ut, blir sprickan för djup mellan det nyliberala FDP och mittenvänsterorienterade SPD och De gröna. För att finansiera budgetutgifterna vill finansministern Lindner se sänkta bolagsskatter, minskade välfärdsbidrag och minskade klimatkrav, i motsats till SPD och De gröna som i stället vill låna mer och ändra den lagstadgade gränsen för skuldsättningen – ett rött skynke för Lindner. Att Lindner nu avskedats av Scholz får till följd att FDP lämnar regeringen. Förbundskansler Scholz hoppas kunna fortsätta leda en minoritetsregering med sitt parti SPD och De gröna fram till mitten av januari nästa år, då han vill att en förtroendeomröstning ska hållas i parlamentet. Om regeringen inte får fortsatt stöd av en majoritet av ledamöterna måste nyval hållas, vilket skulle innebära att parlamentsvalet som planeras till september tidigareläggs.
-
-
September
-
De grönas partiledare avgår efter valförluster
Ricarda Lang och Omid Nouripour avgår som partiledare De gröna efter den senaste tidens dåliga valresultat. Partiet backade kraftigt i det senaste valet i Brandenburg då det endast fick 4 procent av rösterna jämfört med 11 procent i det föregående valet. Det gick dåligt för De gröna även i delstatsvalen i Sachsen och Thüringen tidigare i år liksom i EU-valet i somras och enligt de senaste opinionsmätningarna har partiet stöd av mindre än 10 procent av de tyska väljarna i landet. Den kristdemokratiska oppositionen tar efter De grönas tillkännagivande tillfället i akt att kräva att även partiets medlemmar i den federala regeringen, utrikesminister Annalena Baerbock och ekonomiminister Robert Habeck, ska avgå.
-
Knapp seger för SPD i Brandenburg
Socialdemokraterna SPD lyckas med liten marginal besegra ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD) i delstatsvalet i Brandenburg. Förbundskansler Olaf Scholz SPD får omkring 31 procent mot 29 procent för AFD enligt preliminära resultat. BSW, vänsterpolitikern Sahra Wagenknechts parti, blir tredje största parti med cirka 13 procent. Kristdemokraterna, CDU, kommer på fjärde plats med omkring 12 procent. Delstaten Brandenburg har haft ett socialdemokratiskt styre ända sedan 1990-talet.
-
Iran straffas för robotar till Ryssland
USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike inför nya sanktioner mot Iran eftersom landet, enligt väst, nu förser Ryssland med ballistiska robotar som är tänkta att användas i kriget i Ukraina. En av åtgärderna är att begränsa flygbolaget Iran Air att trafikera Europa. Även höga iranska militära företrädare kopplade till affärerna beläggs med sanktioner. Västländerna pekar också särskilt ut sju ryska fartyg som uppges transportera robotarna. Iran har tidigare levererat "kamikazedrönare" till Ryssland som används i kriget.
-
Kontrollen vid landets gränser skärps
Inrikesdepartementet meddelar att kontrollen vid alla Tysklands gränser kommer att skärpas tills vidare. Motivet är att begränsa att migranter tar sig in på olaglig väg i landet. Detta ska inte minst skydda landet från islamistisk terrorism. På senare tid har flera attentat med misstänkt koppling till islamistisk terrorverksamhet ägt rum i landet, det senaste i Solingen då tre människor dödades (se ). Regeringen vill nu visa att man vidtar åtgärder för att skydda befolkningen. De utökade gränskontrollerna kommer att införas från mitten av september och gälla i sex månader. Tyskland har redan tillfälliga kontroller längs gränsen mot Österrike, som infördes 2015 under den dåvarande så kallade flyktingkrisen. Förra året infördes även kontroller längs gränserna till Polen, Tjeckien och Schweiz i samband med migrationen åter börjat öka. Nu ska skärpta kontroller även gälla vid gränserna till Frankrike, Luxemburg, Belgien, Nederländerna och Danmark, enligt inrikesdepartementet.