Senaste händelser
-
Januari
-
Merkel vill stärka EU:s utrikespolitik
Vid Världsekonomiskt forums årliga möte i Davos i Schweiz efterlyser förbundskansler Merkel en mer enad och tydligare utrikespolitik från EU:s sida. Hon anser att unionen inte agerat tillräckligt kraftfullt och samordnat i kriget i Syrien, kriser i Afrika och när det gäller hot från Islamiska staten.
-
Rekord i vapenförsäljning
En utredning av det tyska statliga TV-och radiobolaget ARD visar att koalitionsregeringen mellan kristdemokraterna och SPD har exporterat vapen för en större summa än någon annan tysk regering i modern tid. Särskilt stor har skillnaden varit när det gäller export till länder som inte är med i EU eller Nato. Under nuvarande regering har denna export legat på över 14 miljarder euro. Jämfört med under Merkels tidigare regering (2010−2013) är detta en ökning med 47 procent.
-
AFD får ordförandeposten i parlamentets budgetkommitté
Att AFD, som tidigare haft svårt att få viktiga uppgifter i parlamentet, lyckas ta hem den mäktiga posten som budgetkommittéledare beror mycket på att SPD och kristdemokraterna ser ut att vara på väg att bilda en gemensam regering. Om detta går i lås kommer AFD att bli det största oppositionspartiet i förbundsdagen.
-
SPD röstar ja till regeringsförhandlingar
Med knapp marginal säger SPD ja till att officiella förhandlingar inleds med Merkels kristdemokratiska block. Att bara drygt hälften av SPD-deltagarna vid partikongressen röstar ja ses som ett tecken på att det finns ett missnöje med SPD-ledaren Martin Schulz agerande, inte minst anses SPD ha fått igenom för få av sina egna hjärtefrågor i den gemensamma överenskommelse med CDU/CSU, som ska ligga till grund för förhandlingarna.
-
Tysk industri efterlyser massinvestering för att klara klimatmål
Den tyska industrifederationen BDI ger ut en ny rapport där slutsatsen dras att det behövs investeringar för 1,5 biljoner euro för att Tyskland ska kunna minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent jämfört med nivåerna 1990. För att nå det ännu högre klimatmålet på en 95-procentig minskning krävs satsningar på motsvarande 2,3 biljoner euro.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.