2022

Senaste händelser

  • Januari

  • De gröna utser nya ledare

    De gröna, som ingår i den nya tyska koalitionsregeringen, utser nya ledare för partiet. Nuvarande utrikesministern Annalena Baerbock och ekonomi och klimatministern Robert Habeck, som tillsammans lett partiet sedan 2018, ersätts som partiledare av Ricarda Lang och Omid Nouripour. Ricarda Lang är bara 28 år och De grönas yngsta ledare hittills.

  • Kristdemokraterna väljer ny partiledare

    Kristdemokraterna CDU som numera befinner sig i opposition väljerden 66-årige tidigare affärsjuristen Friedrich Merz till ny partiledare efter Armin Laschet som avgick kort efter valet till förbundsdagen hösten 2021. Den Merkelkritiske Merz hör till partiets högerfalang och är den ende som kandiderar till posten. Han får starkt stöd inom partiet och har ställt upp i två tidigare partiledarval utan framgång.

  • FN definierar förnekande av Förintelsen

    FN:s generalförsamling antar en resolution mot förnekande av Förintelsen, på förslag av Israel och Tyskland. De två ländernas utrikesministrar säger i ett gemensamt uttalande att de ser en dramatisk ökning av benägenheten att förneka Nazitysklands förföljelser i syfte att utrota Europas judar. FN:s medlemsländer uppmanas liksom sociala medier att motverka sådana uttryck för antisemitism, som kan kännas igen bland annat genom att människor underdriver antalet offer för Förintelsen (i förhållande till uppgifter som ges av tillförlitliga källor), framställer Förintelsen som en positiv historisk händelse eller beskyller judar för att själva ha orsakat förföljelserna. Medlemsstaterna manas att bevara läger där grymheter har dokumenterats och att utbilda sina medborgare om Förintelsen. Resolutionen är inte bindande och Iran väljer att ta avstånd från texten i FN.

  • Livstids fängelse för syriska regimens brott

    En domstol Koblenz dömer en syrier, tidigare överste, till livstids fängelse för brott mot mänskligheten. En följd av rättegången är att det har slagits fast att den syriska regimen har begått brott mot de egna medborgarna. Anwar Raslan kopplas till tortyr mot fler än 4 000 fångar i Assadregimens fängelse al-Khatib i Damaskus, men också till dussintals mord och sexuella övergrepp mot fångar. Raslan var officer i säkerhetstjänsten 2011 och ansvarig för fängelset när regimen slog ned protester under den arabiska upprorsvåren. Senare sökte han själv asyl i Tyskland.

  • Februari

  • Tyskland skickar vapen till Ukraina

    Den tyska regeringen meddelar att den kommer att skicka 1000 pansarvärn och 500 luftvärnsrobotar till Ukraina. Det historiska beslutet kommer några dagar efter det att Ryssland inledde ett fullskaligt militärt angrepp mot Ukraina. Förbundskansler Olaf Scholz motiverar Tysklands helomvändning med att ”vi måste stödja Ukraina i denna stund av desperata behov”. Det har länge varit en viktig princip att inte skicka vapen till en konflikthärd. Dessutom meddelar regeringen att Estland och Nederländerna, som ansökt om tillstånd att få leverera inköpta tyskproducerade vapen till Ukraina, kommer att få tillåtelse till detta.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0