Tyskland – Religion

Drygt hälften av tyskarna tillhör kristna samfund. Antalet katoliker är något fler än protestanter. Protestanterna finns främst i norra och östra Tyskland medan katolikerna i huvudsak lever i de södra och västra delarna.

I det kommunistiska tidigare Östtyskland (DDR) fungerade den protestantiska evangeliska kyrkan som ett viktigt forum för oppositionen mot enpartistaten.

Idag finns det omkring 21 miljoner katoliker i landet. Men den katolska kyrkan har tappat många medlemmar: år 2023 sade över en halv miljon tyskar upp sitt medlemskap. Enligt bedömare kan de fall av sexuella övergrepp av präster mot barn som uppdagats under senare år vara ett viktigt skäl. Ärkestiftet i Köln har varit särskilt drabbat. Men många har även valt att lämna den protestantiska kyrkan, som har omkring 19 miljoner medlemmar. 

Genom invandring har islam blivit den näst största religionen i Tyskland. I början av 2020-talet bodde omkring 5,5 miljoner muslimer i landet, över 5 procent av befolkningen.

Före 1933 levde drygt en halv miljon judar i Tyskland. Efter Hitlers och Nazitysklands utrotningspolitik återstod bara omkring 35 000. Den tyska regeringen förklarade 1990 att ett obegränsat antal judar från tidigare sovjetrepubliker var välkomna till Tyskland, och de senaste åren har många judar invandrat från öst. Antalet medlemmar i judiska församlingar var i början av 2020-talet omkring 94 000. Myndigheterna har under de senaste åren rapporterat om trakasserier av judar och attacker och vandalisering av synagogor, som främst extremhögern uppges ligga bakom, men även till viss del vissa yngre muslimska män. Även de antimuslimska stämningarna i landet har ökat.

En utredning på uppdrag av regeringen rapporterade 2023 om att även muslimer  diskrimineras och har svårt att bli accepterade i det tyska samhället. De utsätts även för hatbrott och kränkningar. 

Om våra källor

136157

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0