Tyskland – Utbildning

De tyska delstaterna är i hög grad själva ansvariga för utbildning och skolor. Skolväsendet uppvisar stora regionala skillnader när det gäller läroplaner, examina och skolformer.  Antalet privatskolor har ökat på senare år. Yrkesutbildningen är väl utbyggd. 

Från tre års ålder har tyska barn möjlighet att gå i förskolan (Kindergarten). Trots stora statliga satsningar på utveckling av sektorn har dock andelen förskolebarn minskat något sedan början av 2010-talet.

Skolplikten börjar vid sex års ålder och omfattar nio år. Grundskolan varar i fyra år, förutom i delstaterna Berlin och Brandenburg där eleverna läser ytterligare två år. Därefter följer ett påbyggnadsstadium som är indelat i två nivåer (Sekundarstufe 1 och 2). Här kan eleverna välja mellan olika alternativ, utifrån betyg och intressen: en femårig allmän skola (Hauptschule) med fokus på baskunskaper, som följs av tre år på yrkesskola varvade med lärlingsplatser på företag; en sexårig realskola (Realschule), som ger kvalifikation för vidare studier inom bland annat teknik och administration, eller det högskoleförberedande Gymnasium. De som vill fortsätta till högre utbildning genomgår därefter skriftliga och muntliga prov för studentexamen (das Abitur).

Det finns sedan 1980-talet även sammanhållna påbyggnadslinjer (Gesamtschule), som kombinerar  Haupt- och Realschule, och ofta även inkluderar Gymnasium. De senare  har numera blivit allt vanligare i delstaterna, men har olika namn och utformning. I dessa skolor pågår vanligen undervisningen hela dagen. Tidigare har det varit vanligt med lektioner endast på förmiddagen inom skolväsendet.

Elever som inte når målen i undervisningen kan behöva gå om ett skolår. Till skillnad mot i många andra länder är det inte tillåtet med undervisning i hemmet.

Eleverna kan även efter att de avslutat den obligatoriska delen av påbyggnadsstadiet (Sekundarstufe 1) gå en yrkesförberedande utbildning som kombinerar skola och arbetspraktik på företag. 

Det finns också i Tyskland en lång tradition av ett lärlingssystem och det är till exempel möjligt att lära sig vårdyrken och sjukgymnastik genom att göra praktik i stället för att skaffa en formell utbildning. Det är mycket tack vare lärlingssystemet som ungdomsarbetslösheten i landet har hållit sig på jämförelsevis låga nivåer.

Högre studier bedrivs vid universitet och högskolor inriktade på teknik, handel med mera. Tysklands äldsta universitet grundades redan 1386 i Heidelberg. Bland tyska universitet som är högt rankade internationellt märks även Humboldt och Freie universität i Berlin, och samt universiteten i München och Tübingen.

Om våra källor

136157

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0