Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina är Europas till ytan näst största land. Frigörelsen från Sovjetunionen 1991 var svår och landet kom att präglas av ett allt mer auktoritärt och korrumperat styre. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland, som sedan 2022 tar sig uttryck i en fullskalig militär invasion, har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juni

    • Toppmöte om former för fred

      Vid ett toppmöte I Schweiz enas runt 80 länder om ramar för en fredsplan för Ukraina. Bland annat slår deltagarna fast att respekt för Ukrainas territoriella integritet utgör en grundförutsättning liksom ”dialog mellan alla parter”. Deltagarna fördömer ett eventuellt användande av kärnvapen samt efterlyser utväxling av krigsfångar och att ukrainska barn som förts till Ryssland ska få återvända hem. Mötet bevistas av närmare 100 länder. Bland dem som inte ställer sig bakom slutkommunikén märks Indien, Sydafrika, Saudiarabien och Brasilien. Ryssland har inte fått någon inbjudan. Före mötet meddelar Rysslands president Vladimir Putin att Moskva är redo för vapenstillestånd och fredsförhandlingar förutsatt att Ukraina drar tillbaka sina trupper från de fyra regioner i Ukraina som Ryssland delvis ockuperar samt att Kiev ger upp sin ambition att gå med i Nato.

    • Stormakter lovar Ukraina lån och säkerhetshjälp

      Ledarna för de ekonomiska stormakter som deltar i G7-samarbetet enas om att ordna långsiktig lånefinansiering till Ukraina med hjälp av avkastningen på ryska tillgångar som blivit frysta i andra länder sedan den fullskaliga ryska invasionen 2022. En summa som nämns vid G7:s toppmöte i Italien är 50 miljarder dollar. I G7-länder och EU-länder är ryska tillgångar värda cirka 325 miljarder dollar frysta genom internationella sanktioner, men flera bedömare framhåller att det finns svårigheter av rättslig eller teknisk art kring hur lån till Ukraina kan genomföras under de förutsättningarna. Presidenterna Zelenskyj och Biden sluter samma dag ett tioårigt säkerhetsavtal mellan Ukraina och USA. I planen ingår bland annat utbildning av militär personal i Ukraina och satsningar på landets inhemska produktion av försvarsmateriel. Även med Japan sluts ett säkerhetsavtal. Ukraina har under det gångna året uppnått cirka 15 bilaterala avtal av den arten med andra länder.

    • Maj

    • Biden-ja till bruk av vapen mot vissa mål i Ryssland

      President Joe Biden har gett Ukraina klartecken till att använda vissa amerikanska vapen mot Ryssland, rapporterar flera stora massmedier i USA. Det får dock endast ske mot militära mål i närheten av staden Charkiv nära ryska gränsen, som är hårt ansatt av anfall från ryskt håll. Det ska dessutom vara mål som är direkt inblandade i beskjutning mot Charkivtrakten. Av oro för att Ryssland ska utvidga kriget har USA hittills sagt nej till ukrainska önskemål om att få göra bruk av vapen från USA mot rysk militär utanför Ukraina.

    • Stort militärt stöd från Sverige utlovas

      Sveriges regering aviserar planer på att ge Ukraina militärt stöd värt 75 miljarder kronor under loppet av de kommande tre åren, till och med 2026. En vecka senare presenteras det 16:e och hittills största militära stödpaketet från Sverige som värderas till drygt 13 miljarder kronor. I det ingår främst saker som ska stärka Ukrainas luftförsvar, bland annat radarspaningsplan och stridsledning. Utöver den militära hjälpen tillkommer civila stödformer, bland annat till landets barn genom Rädda Barnen och till att upprätthålla energiförsörjningen som utsatts för omfattande ryska anfall. Ukraina är Sveriges enskilt största biståndsland.

    • April

    • Bondeblockader mot Ukraina hävs

      Efter flera månader av blockader drar sig polska åkare och lantbrukare tillbaka från gränsövergångar mot Ukraina. Blockaderna hävs till följd av besked från myndigheter i Warszawa om att stöd kommer att betalas ut till verksamheter som lidit ekonomisk skada av att ukrainska varor flödat över gränsen. 2022, efter den fullskaliga ryska invasionen i Ukraina som försvårade bland annat export av jordbruksvaror, införde EU tullfrihet för varor från Ukraina. 

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0