Ungern
I Donauflodens bäcken i Centraleuropa ligger Ungern, ett land med rik kultur och dramatisk historia. Sedan järnridåns fall, då Ungern hade en nyckelroll, har samhället förändrats radikalt, men under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit mer auktoritärt och nationalistiskt, och ofta hamnat på kollisionskurs med EU.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Januari
-
Ungern mister en miljard euro i EU-stöd
Ungern går miste om en miljard euro i EU-stöd. Anledningen är att landet inte har uppfyllt EU-krav att motarbeta korruption innan en tidsfrist löpte ut. Ungern blir första EU-land som råkar ut för detta. Det sker i enlighet med EU:s rättsstatsmekanism, även kallad konditionalitetsmekanismen, där EU kan blockera utbetalningar på grund av påstådda överträdelser kopplade till offentlig upphandling samt bristande kontroll och insyn. Ungerska regeringen genomförde senare visserligen en del reformer vilket bidrog till att en del EU-medel kunde frigöras, men 19 miljarder euro är fortfarande frysta. I mitten av januari meddelar ungerska åklagarmyndigheten inlett en brottsundersökning mot bland andra integritetsmyndigheten som sjösattes 2022 för att övervaka bevakningen av möjliga intressekonflikter eller missbruk av EU-medel. Integritetsmyndigheten har sagt att den saknar tillräckliga befogenheter.
-
2024
Tidigare polsk regeringsmedlem får asyl, retar Warszawa
Ungern bekräftar att landet beviljat asyl till Polens förre biträdande justitieminister Marcin Romanowski. Han är misstänkt för en rad brott i hemlandet, däribland försök till förskingring av motsvarande 400 miljoner kronor från en brottsofferfond. Romanowski nekar. Han tillhör partiet Lag och rättvisa, nu i opposition, och satt i regeringen mellan 2019 och 2023. Ungern anser att processen mot Romanowski är delvis politisk och att hans rättigheter inte skyddats. Polens utrikesminister Sikorski skriver på plattformen X att beslutet att bevilja asyl till Romanowski är "en fientlig handling" och noterar att Polen utfärdat en europeisk arresteringsorder för Romanowski. Dagen därpå kallas Ungerns ambassadör upp till UD i Warszawa, medan polske ambassadören kallas hem för konsultationer. Ungerns premiärminister Orbán säger senare att asylfallet inte blir det sista och fallet granskats noga.
-
November
-
Orbán utser allierad till centralbankschef
Premiärminister Orbán utser en långvarig allierad, finansminister Mihaly Varga, att ta över som centralbankschef i mars. Orbán hoppas att Varga, medgrundare till regeringspartiet Fidesz, kan bidra till att få fart på den ungerska ekonomin som hackar rejält. I tredje kvartalet gick landet in i recession och sliter med ett skenande budgetunderskott. Dessutom har EU hållit inne med miljardbidrag efter motsättningar om Fideszregeringens politik som anses strida mot EU:s normer. Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänker samtidigt sina utsikter för Ungerns kreditbetyg från stabila till negativa. Detta med hänvisning till "institutionella svagheter och brister i styrningen" som gör att landet riskerar att gå miste om viktiga EU-medel. Ungern behåller dock sitt kreditbetyg Baa2.
-
Oktober
-
Ungern vill lämna EU:s migrationspakt
Ungern begär som andra EU-land utträde ur EU:s asyl- och migrationspakt. I september framförde Nederländerna liknande krav. Ungerns EU-minister Janos Boka skriver på Facebook att regeringen i Budapest vill skydda sina gränser och stoppa illegal migration. Pakten, som är bindande för medlemsländerna, trädde i kraft sommaren 2024. I Bryssel sägs emellertid att pakten inte har någon utträdesklausul. Enligt pakten ska ett land antingen ta emot asylsökande enligt en överenskommen kvot, eller betala 20 000 euro per avvisad flykting. Ungern bötfälldes i juni för trots mot EU:s asyllagar, men vägrar att betala dessa böter.
-
Juli
-
Ungern kritiseras i årlig EU-rapport
Ungern lever inte upp till unionens ideal, konstaterar EU-kommissionen i sin årliga rapport om hur rättsstatliga normer respekteras i medlemsländerna. Korruptionen inom den offentliga sektorn är fortfarande omfattande och korruption på hög nivå leder sällan till åtal, enligt rapporten. Bristande insyn när det gäller finansiering av politiska partier och kampanjer är ett annat problem liksom hot mot mediernas mångfald och oberoende. Kommissionen konstaterar också att "ökande statliga ingripanden och godtyckliga beslut från myndigheterna försvagar rättssäkerheten…". Vidare slår kommissionen fast att Ungern inte har gjort några, eller enbart minimala, framsteg när det gäller de problem som identifierades i den senaste EU-rapporten. Kommissionen har därmed utökat de åtgärder som Ungern rekommenderas genomföra. Bryssel har fryst miljarder i EU-medel till Ungern på grund av landets underlåtenhet att leva upp till EU:s demokratiska principer, och ett rättsligt förfarande pågår som kan leda till att Budapest fråntas sin rösträtt i EU-frågor.