Ungern
Floden Donau rinner genom huvudstaden Budapest. Foto: Shutterstock

Ungern

I Donauflodens bäcken i Centraleuropa ligger Ungern, ett land med rik kultur och dramatisk historia. Sedan järnridåns fall, då Ungern hade en nyckelroll, har samhället förändrats radikalt, men under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit mer auktoritärt och nationalistiskt, och ofta hamnat på kollisionskurs med EU. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • November

    • Orbán utser allierad till centralbankschef

      Premiärminister Orbán utser en långvarig allierad, finansminister Mihaly Varga, att ta över som centralbankschef i mars. Orbán hoppas att Varga, medgrundare till regeringspartiet Fidesz, kan bidra till att få fart på den ungerska ekonomin som hackar rejält. I tredje kvartalet gick landet in i recession och sliter med ett skenande budgetunderskott. Dessutom har EU hållit inne med miljardbidrag efter motsättningar om Fideszregeringens politik som anses strida mot EU:s normer. Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänker samtidigt sina utsikter för Ungerns kreditbetyg från stabila till negativa. Detta med hänvisning till "institutionella svagheter och brister i styrningen" som gör att landet riskerar att gå miste om viktiga EU-medel. Ungern behåller dock sitt kreditbetyg Baa2. 

    • Oktober

    • Ungern vill lämna EU:s migrationspakt

      Ungern begär som andra EU-land utträde ur EU:s asyl- och migrationspakt. I september framförde Nederländerna liknande krav. Ungerns EU-minister Janos Boka skriver på Facebook att regeringen i Budapest vill skydda sina gränser och stoppa illegal migration.  Pakten, som är bindande för medlemsländerna, trädde i kraft sommaren 2024.  I Bryssel sägs emellertid att pakten inte  har någon utträdesklausul. Enligt pakten ska ett land antingen ta emot asylsökande enligt en överenskommen kvot, eller betala 20 000 euro per avvisad flykting. Ungern bötfälldes i juni för trots mot EU:s asyllagar, men vägrar att betala dessa böter. 

    • Juli

    • Ungern kritiseras i årlig EU-rapport

      Ungern lever inte upp till unionens ideal, konstaterar EU-kommissionen i sin årliga rapport om hur rättsstatliga normer respekteras i medlemsländerna. Korruptionen inom den offentliga sektorn är fortfarande omfattande och korruption på hög nivå leder sällan till åtal, enligt rapporten. Bristande insyn när det gäller finansiering av politiska partier och kampanjer är ett annat problem liksom hot mot mediernas mångfald och oberoende. Kommissionen konstaterar också att "ökande statliga ingripanden och godtyckliga beslut från myndigheterna försvagar rättssäkerheten…". Vidare slår kommissionen fast att Ungern inte har gjort några, eller enbart minimala, framsteg när det gäller de problem som identifierades i den senaste EU-rapporten. Kommissionen har därmed utökat de åtgärder som Ungern rekommenderas genomföra. Bryssel har fryst miljarder i EU-medel till Ungern på grund av landets underlåtenhet att leva upp till EU:s demokratiska principer, och ett rättsligt förfarande pågår som kan leda till att Budapest fråntas sin rösträtt i EU-frågor.

    • Ramaskri i EU när Orbán besöker Putin

      Premiärminister Orbán retar gallfeber på sina kollegor i EU när han efter ett kort besök i Kiev reser till Moskva för att med Rysslands president Vladimir Putin diskutera utsikterna för ett slut på Rysslands krig mot Ukraina. Orbán flyger också till Kina där han träffar president Xi Jinping i samma ärende. EU:s utrikeschef Josep Borrell gör klart att Orbán inte agerar på EU:s uppdrag under sin så kallade fredsresa och EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen reagerar med beordra alla kommissionärer att inte själva delta i möten i Ungern under landets ordförandeskap utan att i stället skicka tjänstemän på lägre nivå. Det möte mellan unionens utrikes- och försvarsministrar som äger rum i slutet av augusti flyttas också från Ungern till Bryssel. Orbáns initiativ får endast stöd av ett EU-land – Slovakien.

    • Ungern blir ordförande i EU

      Ungern tar över som ordförandeland i EU för ett halvår framåt. Bytet på ordförandeposten följs med oro i andra medlemsländer då Ungern sedan länge befinner sig på kollisionskurs med Bryssel i många frågor, bland annat gällande stöd till Ukraina under Rysslands anfallskrig. Ungern har också anklagats av EU för korruption och för att undergräva rättsväsendets oberoende.  

Till kalendariet
133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0