Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor:  främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

  • 2024

    • Oktober

    • Ungern vill lämna EU:s migrationspakt

      Ungern begär som andra EU-land utträde ur EU:s asyl- och migrationspakt. I september framförde Nederländerna liknande krav. Ungerns EU-minister Janos Boka skriver på Facebook att regeringen i Budapest vill skydda sina gränser och stoppa illegal migration.  Pakten, som är bindande för medlemsländerna, trädde i kraft sommaren 2024.  I Bryssel sägs emellertid att pakten inte  har någon utträdesklausul. Enligt pakten ska ett land antingen ta emot asylsökande enligt en överenskommen kvot, eller betala 20 000 euro per avvisad flykting. Ungern bötfälldes i juni för trots mot EU:s asyllagar, men vägrar att betala dessa böter. 

    • Juli

    • Ungern kritiseras i årlig EU-rapport

      Ungern lever inte upp till unionens ideal, konstaterar EU-kommissionen i sin årliga rapport om hur rättsstatliga normer respekteras i medlemsländerna. Korruptionen inom den offentliga sektorn är fortfarande omfattande och korruption på hög nivå leder sällan till åtal, enligt rapporten. Bristande insyn när det gäller finansiering av politiska partier och kampanjer är ett annat problem liksom hot mot mediernas mångfald och oberoende. Kommissionen konstaterar också att "ökande statliga ingripanden och godtyckliga beslut från myndigheterna försvagar rättssäkerheten…". Vidare slår kommissionen fast att Ungern inte har gjort några, eller enbart minimala, framsteg när det gäller de problem som identifierades i den senaste EU-rapporten. Kommissionen har därmed utökat de åtgärder som Ungern rekommenderas genomföra. Bryssel har fryst miljarder i EU-medel till Ungern på grund av landets underlåtenhet att leva upp till EU:s demokratiska principer, och ett rättsligt förfarande pågår som kan leda till att Budapest fråntas sin rösträtt i EU-frågor.

    • Ramaskri i EU när Orbán besöker Putin

      Premiärminister Orbán retar gallfeber på sina kollegor i EU när han efter ett kort besök i Kiev reser till Moskva för att med Rysslands president Vladimir Putin diskutera utsikterna för ett slut på Rysslands krig mot Ukraina. Orbán flyger också till Kina där han träffar president Xi Jinping i samma ärende. EU:s utrikeschef Josep Borrell gör klart att Orbán inte agerar på EU:s uppdrag under sin så kallade fredsresa och EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen reagerar med beordra alla kommissionärer att inte själva delta i möten i Ungern under landets ordförandeskap utan att i stället skicka tjänstemän på lägre nivå. Det möte mellan unionens utrikes- och försvarsministrar som äger rum i slutet av augusti flyttas också från Ungern till Bryssel. Orbáns initiativ får endast stöd av ett EU-land – Slovakien.

    • Ungern blir ordförande i EU

      Ungern tar över som ordförandeland i EU för ett halvår framåt. Bytet på ordförandeposten följs med oro i andra medlemsländer då Ungern sedan länge befinner sig på kollisionskurs med Bryssel i många frågor, bland annat gällande stöd till Ukraina under Rysslands anfallskrig. Ungern har också anklagats av EU för korruption och för att undergräva rättsväsendets oberoende.  

    • Juni

    • Böter för trots mot EU:s asylregler

      Ungerns vägran att följa en tidigare dom i EU-domstolen leder till att rätten utdömer böter på 200 miljoner euro. För varje dag som går utan att Ungern uppfyller unionens asylregler måste Ungern dessutom betala en miljon euro. Domen från 2020 bottnade i att Ungern tvingade asylsökande att resa till Belgrad i Serbien eller till Kiev i Ukraina för att ansöka om inresetillstånd därifrån. Enligt EU-domstolen undvek Ungern med avsikt att följa regler som säger att människor har rätt att ansöka om skydd och inte får tvingas att lämna landet förrän möjligheterna till asylprövning är uttömda. I domstolens motivering heter det också att asylsökande greps, vilket inte är tillåtet. Den ungerska reaktionen på domstolens beslut dröjer en dryg månad men då låter Budapest meddela att landet inte har några planer på att betala böterna eftersom de är "fullständigt orättvisa".

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0