Dominica – Aktuell politik

Det socialdemokratiska Arbetarpartiet har suttit vid makten sedan 2000 och vunnit fyra parlamentsval i rad men marginalen till oppositionen har minskat. Den höga arbetslösheten samt brottsligheten och fattigdomen är viktiga politiska frågor.

Sedan valet 2005 har Arbetarpartiet och mittenpartiet Förenade arbetarpartiet vunnit alla mandat i parlamentet. Det konservativa Frihetspartiet, som styrde landet 1980–1995, har hamnat utanför. Arbetarpartiet har hela tiden varit störst och hade särskilt stort övertag efter valet 2009 då Förenade arbetarpartiet bara fick 3 mandat (mot 18 mandat för Arbetarpartiet).

I valet i december 2014 gick dock Arbetarpartiet tillbaka och förlorade 3 mandat till Förenade arbetarpartiet som gjort den höga arbetslösheten till en central fråga i sin kampanj. Partiet som utlovade 5 000 nya jobb inom tre år fördubblade sitt antal mandat från 3 till 6. I huvudstaden Roseau vann Förenade arbetarpartiet alla mandat som stod på spel.

Internationella valobservatörer gav valet godkänt medan oppositionen hävdade att en rad oegentligheter förekommit. Efter valet kritiserades Dominica i en rapport från Samväldet som bland annat noterade att det inte fanns några regler för finansiering av valkampanjer. Rapporten ifrågasatte också att invånare flugits in från utlandet för att rösta. 2017 försökte regeringen sätta stopp för denna praxis genom ett lagförslag som skulle ha dragit in rösträtten för dem som bott utanför Dominica i mer än fem år. Förslaget fick dock läggas på is efter kraftiga protester från oppositionen.

Växande brottslighet

Jämfört med andra länder i Karibien (Västindien) är Dominica ett relativt fridsamt land men mordfrekvensen är hög internationellt sett. Många mord sker i samband med narkotikasyndikatens verksamhet. Även turister har attackerats. Parlamentet har svarat med att anta nya lagar med skärpta straff för vapenbrott. Åtgärder har också vidtagits för att modernisera kampen mot knarkhandlarna som använder Dominica som genomgångsland för knarksmuggling till grannöar som Guadeloupe och Antigua och Barbuda. USA har hjälpt till att upprätta en särskild narkotikaenhet inom polisen. Den bekämpar också inhemsk odling av marijuana.

Med internationellt stöd har regeringen riktat särskilda åtgärder till de sämst ställda invånarna men andelen fattiga har förblivit stor. Efter valet 2014 lovade premiärminister Roosevelt Skerrit att fattigdomen skulle minskas från uppemot 30 procent av befolkningen till 10 procent fram till 2020.

En segdragen politisk fråga gäller landets flygplats som är för liten för att emot internationell trafik vilket hämmar turistindustrin. Regeringen kunde notera en liten framgång 2010 då den existerande flygplatsen öppnades för nattlig trafik.

När det gäller korruption får Dominica relativt gott betyg av organisationen Transparency international som varje år upprättar en lista över graden av korruption i världens länder. Dominica hamnar som regel runt plats 40, i sällskap av länder som Spanien och Tjeckien, och landet placerar sig vanligtvis bättre än grannländerna.

Förödelse efter orkaner

I augusti 2015 drabbades Dominica av den tropiska stormen Erika som orsakade enorm förödelse och krävde 30 dödsoffer. Enligt premiärminister Skerrit var skadorna efter stormen så omfattande att det var som om landet hade försatts 20 år tillbaka i tiden. Återuppbyggnadsarbetet tärde hårt på landets resurser. Hösten 2016 försökte oppositionen få parlamentet att avsätta Skerrit för vanskötsel av ekonomin men aktionen misslyckades.

Ännu större skada orsakade orkanen Maria i september 2017. Dominica låg rakt i orkanens väg och över 30 människor miste livet när den drog över ön. 90 procent av alla byggnader på ön fick skador, varav hälften var allvarliga. En stor andel av invånarna ställdes utan mat, vatten och tak över huvudet. Omvärlden bistod med nödhjälp för det mödosamma återuppbyggnadsarbetet, och Skerrit skapade ett särskilt departement för miljö- och klimatfrågor med uppgift att planera för hur framtida utmaningar av samma slag ska mötas.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0