Dominica – Politiskt system

Dominica är en republik. Enligt författningen från 1978 har presidenten den verkställande makten men den utövas i praktiken av regeringen. Sedan valet 2005 kan Dominica i realiteten sägas ha ett tvåpartisystem.

Presidenten är statsöverhuvud och utses av parlamentet för en femårsperiod. En president kan sitta i högst två mandatperioder. Presidenten utser premiärministern och resten av regeringen som måste ha stöd i parlamentet.

Parlamentet har den lagstiftande makten. Det består av en kammare med 30 ledamöter. 21 av ledamöterna utses i allmänna val, vilka ska hållas minst vart femte år. Av de nio övriga ledamöterna, senatorerna, utnämns fem av premiärministern och fyra av oppositionsledaren.

Politiska partier

Sedan självständigheten 1978 har tre partier växlat vid makten: det vänsterinriktade Arbetarpartiet (Labour Party), det konservativa Frihetspartiet (Dominica Freedom Party; DFP) och mittenpartiet Förenade arbetarpartiet (United Workers Party).

Den första tiden efter självständigheten dominerades inrikespolitiken av Frihetspartiets ledare Eugenia Charles, känd som regionens ”järnlady”. Efter 27 år som aktiv politiker, varav 15 år som premiärminister, avgick Charles strax före valet 1995. Förenade arbetarpartiet, som bildades så sent som 1988, vann valet. I valet 2000 kom Arbetarpartiet tillbaka till makten efter två decennier i opposition. Arbetarpartiet vann även valen 2005, 2009 och 2014.

Rättsväsen

Rättssystemet är uppbyggt efter brittisk modell och domstolarna kan göra sitt jobb utan påverkan från politikerna. Domstolarna är dock underbemannade vilket leder till långa väntertider. Domar kan överklagas till Östkaribiska högsta domstolen i Castries på Saint Lucia och vidare till den regionala domstolen Caribbean Court of Justice (CCJ) på Trinidad och Tobago. 

Polisen har gott rykte och anklagelser om kränkningar av de mänskliga rättigheterna är ovanliga. Poliser som misstänks för övergrepp ställs inför rätta.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0