USA
Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA har beundrats världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
November
-
Klartecken för långdistansrobotar mot Ryssland
President Joe Biden har givit grönt ljus för Ukraina att använda USA-tillverkade långdistansrobotar mot mål i Ryssland, rapporterar medier. Uppgifterna har inte bekräftats av Vita huset men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tycks bekräfta det i ett uttalande. Tidigare har USA sagt att robotar mot Ryssland riskerar att leda till en upptrappning av kriget. Moskva har hotat med motåtgärder och en talesman säger nu att Biden häller ”olja på elden”. Beslutet tros ha föranletts av att nordkoreanska soldater strider med de ryska styrkorna. Ukraina fick tillgång till roboten Atacms redan 2023 men har inte tidigare fått använda den mot mål på rysk mark. Atacms är en ballistisk robot med en räckvidd på 30 mil.
-
Biden i möte med Kinas ledare Xi
President Joe Biden träffar sin kinesiske motpart Xi Jinping som lovar att samarbeta med Donald Trump och den tillträdande administrationen. Men Xi tar också tillfället i akt att varna för ett ”nytt kallt krig” som USA enligt honom inte kan vinna. Mötet sker i samband med ett Apec-toppmöte i Perus huvudstad Lima. Både Biden och Xi fortsätter sedan till Rio de Janeiro i Braslien för att delta i ett G20-toppmöte. De båda har träffats två gånger tidigare sedan Biden blev president, vid G20-mötet i Indonesien 2022 och vid ett eget toppmöte i Kalifornien 2023.
-
Nomineringar till Trumpadministrationen väcker uppmärksamhet
Den tillträdande presidenten Donald Trump utser Robert Kennedy Jr som hälsominister, ett val som väcker kritik från många inom då han är känd som vaccinmotståndare och har framfört konspirationsteorier bland annat om covid-19-pandemin (se även 23 augusti 2024). Trump har de senaste dagarna presenterat också andra nomineringar, varav flera kontroversiella. Bland dem finns den tänkta justitieministern Matt Gaetz som även en del partikamrater betraktar som högerextrem och som varit under utredning för trafficking, sexuella övergrepp och narkotikaanvändning. Gaetz har just hoppat av som ledamot av representanthuset där han var drivande bakom det framgångsrika försöket att driva bort talmannen Kevin McCarthy (se 3 oktober 2023). Pete Heseth, som är tänkt att bli försvarsminister, är främst känd som högerradikal programledare hos Fox News. Elon Musk - en av världens absolut rikaste personer – har utsetts att tillsammans med techmiljardären Vivek Ramaswamy leda ett nytt departement med uppdrag att drastiskt skära ned de statliga utgifterna. Tulsi Gabbard – tidigare demokratisk kongressledamot – ska bli chef för den nationella underrättelsetjänsten trots att hon ofta anklagats för att sprida rysk propaganda.
-
Åtal för misstänkta iranska mordplaner mot Trump
Justitiedepartementet presenterar åtal mot Iran för misstänkta planer på att mörda expresident Donald Trump och en regimkritisk iransk-amerikansk journalist. Planen misstänks ha varit en hämnd för mordet på general Qassem Soleimani i den iranska halvmilitära elitstyrkan Revolutionsgardet, ett mord som den dåvarande presidenten Trump beordrade (se 3 januari 2020). Två amerikanska män är häktade medan en tredje misstänkt, en afghansk man, tros befinna sig i Iran. Revolutionsgardet gav enligt åtalet en afghansk man som troligen befinner sig i Iran i uppgift att utarbeta planerna. Afghanen uppges ha erkänt i telefonsamtal med den federala polisen FBI, i ett försök att få strafflindring för en fängslad person i USA. Iran avfärdar anklagelserna medan USA flera gånger tidigare har anklagat Teheran för försök att mörda amerikanska politiker och andra, som hämnd för mordet på Solemani. Fallet har inget med de mordförsök som Trump utsattes för under valrörelsen.
-
Donald Trump utropar seger i presidentvalet
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump utropar sig som segrare i presidentvalet redan innan det officiella resultatet är klart. Han vinner valet med god marginal i fråga om elektorsrösterna (preliminärt 312 mot 226) och med ett par procentenheter i väljarstöd. Republikanerna tar också tillbaka kontrollen över senaten och ser ut att ha en god chans att behålla sin majoritet i representanthuset.
-