USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA har beundrats världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Februari

    • Trump: ”Zelenskyj är en diktator, Ukraina startade kriget”

      President Donald Trump chockerar en redan luttrad omvärld när han på sin socialamedieplattform Truth Social uttryckligen kallar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en diktator och säger att Ukraina inledde kriget mot Ryssland. Det är påståenden helt i linje med vad Moskva hävdar, men går stick i stäv med vad hela västvärlden – hittills inklusive USA – anser vara fallet. Men Trump upprepar sig i ett tal senare och hävdar att Zelenskyj har gjort ett uselt jobb och att miljontals människor har dött i onödan.

    • USA och Ryssland möts om Ukraina

      Utrikesminister Marco Rubio träffar sin ryske motpart Sergej Lavrov i Saudarabien för att diskutera möjligheter till ett slut på Rysslands krig mot Ukraina. Enligt USA syftar mötet till att utröna om Ryssland menar allvar med att avsluta kriget. Varken Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj eller någon europeisk ledare är inbjuden. Zelenskyj meddelar att Ukraina inte kommer att erkänna några överenskommelser från samtal som landet inte varit inblandat i. Mötet mellan Ryssland och USA äger rum dagen efter det att europeiska ledare hållit ett krismöte i Paris för att försöka hantera det faktum att USA talar med Ryssland om Ukraina över huvudet på Europa. 

    • Vicepresident Vance till frontalangrepp mot Europa

      Vicepresident JD Vance riktar bred kritik mot Europa och läxar upp kontinentens politiker i ett tal vid den årliga säkerhetskonferensen i München. Enligt Vance hotas Europa inte främst utifrån av länder som Ryssland och Kina, utan inifrån – av brist på yttrandefrihet och demokrati, och av allt för stor invandring. Som bevis på bristande yttrandefrihet framhåller han att det talas om desinformation när uppgifter anses osanna. Vance pekar också på det ogiltigförklarade valet i Rumänien trots att skälet till att valet stoppades var att allvarliga missförhållanden rapporterades. Vidare nämns Sverige och domen den 30 januari då en ”kristen aktivist” enligt Vance dömdes för koranbränning.

    • Trump och Putin enas om Ukrainasamtal

      President Donald Trump säger att han haft ett ”långt och mycket produktivt” telefonsamtal med sin ryske motpart Vladimir Putin och att de båda ledarna enats om att inleda samtal för att få slut på kriget i Ukraina. Det är såvitt känt första gången de två talar med varandra sedan Trump återkom som president. Först efteråt talar Trump också med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Några timmar senare säger försvarsminister Pete Hegseth under ett besök i Bryssel att det inte är realistiskt för Ukraina att bli medlem i Nato eller få tillbaka landområden som Ryssland annekterat.

    • Tullar på stål och aluminium för hela världen

      President Donald Trump skriver på en presidentorder om tullar på 25 procent på stål och aluminium mot hela omvärlden. Han säger att syftet är att få amerikanska företag att återvända till USA. Trump införde liknande tullar även under sin första mandatperiod men efter hand fick flertalet stora exportländer lättnader och undantag. Den utvecklingen fortsatte under president Joe Biden, som dock aldrig helt avskaffade de handelshinder som införts. Enligt ekonomer ledde införandet av tullarna den gången till fördelar för amerikanska stål- och aluminiumtillverkare, men samtidigt tog ekonomin i stort skada av stigande priser.

Till kalendariet
124849

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig en fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0