Senaste händelser
-
Januari
-
Oljesanktioner mot Venezuela
USA tillkännager att sanktioner införs mot det statliga oljebolaget i Venezuela, PDVSA. Beskedet kommer fem dagar efter det att USA erkänt den oppositionskontrollerade nationalförsamlingens talman, Juan Guaidó, som Venezuelas rättmätiga president och därmed uttryckligen utpekat president Nicolás Maduro som illegitim. Läget i det krisdrabbade Venezuela är mycket spänt (se Venezuela-Kalendarium). USA har i omgångar sedan 2015 infört sanktioner mot venezuelanska individer och företag som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter och demokratiska principer, men det är första gången sanktioner riktas mot oljesektorn som står för hälften av den venezuelanska statens intäkter. Den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton säger också att militär intervention "inte är uteslutet".
-
USA åtalar kinesiska Huawei
Justitiedepartementet väcker åtal mot den kinesiska telekomjätten Huawei och dess finanschef Meng Wanzhou, något som väntas öka motsättningarna mellan Washington och Peking. USA anklagar Huawei, världens näst största tillverkare av smarta telefoner, för brott mot USA:s sanktioner mot Iran, samt för bedrägeri, hindrande av rättvisa och försök att stjäla företagshemligheter från en konkurrent. Meng Wanzhou, som också är dotter till Huaweis ägare, greps i Kanada i december 2018 och USA har begärt henne utlämnad därifrån. Gripandet har lett till ett uppskruvat tonläge främst mellan Kina och Kanada men flera västländer har sagt att de överväger åtgärder mot Huawei.
-
Uppgörelse öppnar statsapparaten
Efter fem veckor tillkännager president Trump att en budgetöverenskommelse nåtts med senatens ledare som innebär att de stängda delarna av statsapparaten öppnar (se även 22 december 2018). Nedstängningen blev redan den 12 januari den längsta i USA:s historia (det tidigare rekordet var från 1995–1996). Uppgörelsen som gäller i tre veckor, till den 15 februari, innehåller i sak ingenting nytt. Trump tvingas ge sig på grund av störningar orsakade av nedstängningen. Bland annat har flyg ställts in sedan flygledare sjukskrivit sig, och många av de 800 000 federalt anställda som gått utan lön har hamnat i en privatekonomisk kris med svårigheter att klara vardagen. Men Trump hotar med en ny nedstängning om senaten skjuter till pengar till en mur och han upprepar tidigare hot om att annars utlysa "nationellt kristillstånd" för att kunna agera utan kongressens stöd.
-
Nytt gripande i Rysslandsutredningen
Ett nytt steg tas i åklagaren Robert Muellers utredning av rysk inblandning i valet 2016 när FBI griper Roger Stone, en välkänd republikansk strateg och tidigare kampanjrådgivare till president Trump. Stone anklagas för att ha hindrat rättvisan, vittnat falskt och försökt påverka vittnen – han ska ha ljugit inför representanthusets underrättelseutskott om sina kontakter med Wikileaks och för att ha försökt förmå en Wikileakskontakt att också ljuga inför utskottet. Han har i intervjuer tillstått att han har haft kontakter med ryssar under valrörelsen och även att han var i kontakt med Wikileaksgrundaren Julian Assange. Stone är den första från Trumps närmaste krets som åtalas för brott som direkt har med ryska påverkansinsatser att göra. I november 2019 fälls Stone på samtliga sju punkter. Dom väntas först 2020.
-
Över 8 000 falska uttalanden
Tidningen Washington Post konstaterar att Donald Trump gjorde 8 158 falska eller missvisande uttalanden under sina första två år som president. Takten tycks öka: över 6 000 av de osanna uttalandena gjordes under 2018. De ämnen som ofta berörs är Rysslandsutredningen, skattesänkningen från 2017 och storleken på USA:s handelsunderskott.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.