Januari 2020
Senaste händelser
-
Januari
-
Iransk general dödad i Irak
President Trump beordrar ett flyganfall mot flygplatsen i Iraks huvudstad i Bagdad riktat mot en general i Irans elitstyrka Revolutionsgardet. Generalen Qasem Soleimani – och nio andra personer – dödas i attacken som försvarsdepartementet Pentagon beskriver som en försvarshandling för att skydda amerikanska diplomater och militärer. Soleimani var chef i den iranska utlandsstyrkan al-Quds och en nyckelperson i Irans militära och politiska agerande i grannländerna Irak och Syrien. USA anklagar honom också för att vara ytterst ansvarig för attacker mot amerikaner på irakisk mark. Flera bedömare i USA kallar anfallet en krigsförklaring från Trumps sida. Iran hotar med vedergällning vilket i sin tur utlöser nya hot från Trump. USA beslutar att skicka ytterligare 3 000 soldater till Irak.
-
Iranskt anfall mot USA-baser i Irak
Iran utför robotattacker mot två flygbaser i Irak där det finns amerikansk militär, som ett svar på likvideringen av general Soleimani fyra dagar tidigare. Ingen dödsfall rapporteras på baserna där även andra utländska militärer finns, däribland svenskar. Iran söker inte ”upptrappning eller krig”, heter det från dess regering, även om ledaren ayatolla Khamenei upprepar ett krav på att USA lämnar regionen. President Trump twittrar efter attacken att ”allt är bra”. Senare framkommer att över 100 soldater fått lindriga hjärnskador i samband med explosionerna.
-
Sista debatten före primärvalen
Sex kandidater deltar i den sjunde demokratiska TV-sända primärvalsdebatten, som också är den sista som hålls innan det första partivalet genomförs, i Iowa den 3 februari. De är de enda som den här gången kvalificerar sig enligt krav som gäller stöd i opinionsmätningar och donationer, och som bestäms av Demokratiska partiets nationella kommitté (DNC). Ytterligare sex kandidater är kvar i striden om att bli paritets presidentkandidat, medan 17 har hoppat av. Leder i opinionsmätningarna gör fortfarande den förre vicepresidenten Joe Biden, Vermontsenatorn Bernie Sanders och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren.
-
Delhandelsavtal med Kina
USA och Kina undertecknar vad som kallas första fasen i ett handelsavtal och som innebär ett slags vapenvila i det pågående handelskriget. Precis som meddelades redan i mitten av december förbinder sig USA att inte införa fler tullar på kinesiska varor medan Kina lovar att köpa mer från USA. Kina lovar också att inte manipulera sin valuta. Avtalet undertecknas av Trump och Kinas vicepresient Liu He i Washington. Enligt Trump innebär det en stor framgång för honom och USA. Förhandlingarna fortsätter dock.
-
Riksrätt mot Trump inleds i senaten
Den faktiska riksrättsprocessen mot president Trump inleds i senaten. Trump blir därmed den tredje presidenten i USA:s historia att ställas inför rätta. Representanthuset röstade den 15 januari för att överlämna de två åtalspunkterna mot president Trump, som kammaren beslutade om i december. Sju ledamöter har fått i uppdrag av talman Nancy Pelosi att leda processen, samtliga demokrater. Gruppen leds av underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff. I en kommentar har Trumps advokater beskrivit åtalet det som ”en farlig attack” mot demokratin och ett försök att ändra valutgången 2016 samt påverka valet 2020. De hävdar att Trump inte gjort något fel och att han utsätts för orättvis behandling. Rättegången inleds med en strid mellan republikaner och demokrater om hur själva processen ska genomföras. Oenighet råder bland annat om huruvida vittnen ska kallas, och i så fall vilka. Efter en debatt som pågår till efter midnatt röstar republikanerna ned demokraternas begäran om att kalla nya vittnen.
-
Trump lanserar fredsplan för Mellanöstern
President Donald Trump presenterar sin sedan länge utlovade fredsplan för Mellanöstern, ett förslag som han själv säger kan vara ”palestiniernas sista chans”. Planen förespråkar en tvåstatslösning: en palestinsk stat ska bildas men Israel får kontroll över stora delar av Västbanken, där bosättningar nu finns, och Jerusalem förblir landets odelade huvudstad. Samtidigt säger Trump att palestinierna får en huvudstad i östra Jerusalem. Trump lägger fram förslaget i Washington i sällskap med den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu men utan palestinsk närvaro. Palestinska myndigheten avfärdar planen som president Mahmud Abbas kallar en ”sammansvärjning”. Också israeliska bosättare ställer sig negativa till förslaget.
-
Senaten röstar nej till vittnen
Senaten röstar med siffrorna 51–49 mot nya vittnesmål i den pågående rättegången mot president Donald Trump. Endast två republikanska senatorer röstar med demokraterna stödjer förslaget om att låta nya vittnen höras. Demokraterna ville särskilt att den förre säkerhetsrådgivaren John Bolton skulle vittna. Han hävdar i en bok som ska publiceras inom kort att Trump uttryckligen sagt till honom att hålla inne militärbistånd till Ukraina, vilket gör honom till ett förstahandsvittne till en av grundanklagelserna i riksrättsåtalet mot Trump. Vita huset har försökt stoppa utgivningen av boken.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.