Mars 2020
Senaste händelser
-
Mars
-
Valframgångar för Biden under supertisdagen
Supertisdagen – då primärval hålls i 14 delstater – ses som något av en ”comeback” för den demokratiska förre vicepresidenten och presidentkandidaten Joe Biden. Han segrar i tio delstater, däribland Texas som är den befolkningsmässigt näst största delstaten. Bernie Sanders tar hem Kalifornien, den största och därmed mest inflytelserika delstaten av alla, och ytterligare tre delstater. Dagarna efter supertisdagen drar sig först Michael Bloomberg och sedan Elizabeth Warren ur primärvalsstriden. Därmed återstår vid sidan av Biden och Sanders endast en kandidat, kongressledamoten Tulsi Gabbard från Hawaii.
-
HD ger Trump seger i migrationspolitiken
Högsta domstolen ger klartecken för den ”Remain in Mexico”-praxis som infördes i december 2018 och som går ut på att icke-mexikaner vill söka asyl i USA måste stanna i Mexiko medan deras fall avgörs. Tiotusentals asylsökande, främst centralamerikaner, har sedan dess tvingats kvar söder om gränsen. Förbudet har hanterats av domstolar ända upp till högsta instans, som tills vidare avgör till Trumps fördel. Frågan ska dock utredas vidare.
-
Inreseförbud ska hejda virusspridning
President Trump tillkännager i ett TV-sänt tal ett förbud mot inresa från Europa, för att hejda spridningen av den nya coronavirus som orsakar sjukdomen covid-19. Förbudet specificeras senare till att gälla endast de 26 länderna i Schengenområdet – däribland Sverige men inte, exempelvis, Storbritannien. Förbudet gäller utländska medborgare. Trump talar om ”det utländska viruset” och anklagar EU för att inte ha agerat lika kraftfullt som han själv för att bekämpa det. Trump införde redan den 31 januari ett inreseförbud från Kina, där viruset uppstod. I övrigt har Trump i huvudsak tonat ned riskerna med viruset och anklagat oppositionen och medier för att överdriva. I TV-talet utlovar han dock miljardlån till småföretagare med anledning av coronakrisen. I USA har drygt 1 300 personer hittills bekräftats smittade och uppemot 40 avlidit. Börskurserna föll på nytt efter Trumps tal.
-
Corona orsakar nedstängningar och räntesänkning
Smittskyddsmyndigheten CDC rekommenderar att alla folksamlingar med mer än 50 personer ställs in – undantaget sådant som undervisning och arbete – för att hejda spridningen av det nya coronaviruset. Många guvernörer och borgmästare runt om i USA har dock beordrat till nedstängningar av skolor, restauranger, barer och andra miljöer där många människor normalt samlas. Inreseförbudet omfattar nu också Storbritannien och Irland. Reseförbuden leder till trängsel och långa väntetider på flygplatser, då många som är bosatta i USA snabbt återvänder hem. Centralbanken Federal Reserve sänker räntan till nära noll och lättar på reglerna för bankernas utlåning. President Trump försöker lugna marknaderna och människor genom att hävda att regeringen har ”fantastisk kontroll” över situationen. Den 12 mars utlyste Trump nationellt nödläge för att hejda smittspridning. Samtidigt frigjordes 50 miljarder dollar för att stötta delstater och lokala myndigheter.
-
Trumpvarningar och nytt börsfall
President Trump som länge tonat ned all fara med coronaviruset uppmanar amerikaner att undvika offentliga platser och inte samlas i grupper på mer än tio personer. Han talar nu om en osynlig fiende som är ”så smittsam”. Han tillstår också att ekonomin kan vara på väg mot en lågkonjunktur. Efter presskonferensen faller börsen med över 12 procent, det största fallet sedan 1987.
-
Fortsatta framgångar för Biden, primärval skjuts upp
Den förre vicepresidenten Joe Biden segrar klart över Vermontsenatorn Bernie Sanders i de tre delstater där primärvalet genomförs som planerat: Florida, Arizona och Illinois. Totalt har nu Biden fått flest röster i 19 delstater och territorier mot 8 för Sanders. I Ohio, som skulle ha hållit primärval samtidigt, beslutar guvernören att ställa in bara åtta timmar innan vallokalerna skulle öppna, på grund av coronapandemin. Tidigare har också Louisiana och Georgia senarelagt primärvalen, och efter Ohio följer flera delstater efter.
-
Kalifornien beordrar folk stanna hemma
Invånarna i USA:s folkrikaste delstat Kalifornien beordras att inte lämna sina hem annat än för nödvändiga ärenden, som att köpa mat eller rasta hunden. Delstaten som är världens femte största ekonomi är den första i USA att utfärda en sådan order, även om liknande restriktioner redan införts i flera större städer.
-
Rekordsiffra över nya arbetslösa
Nya arbetslöshetssiffror visar att nästan 3,3 miljoner amerikaner sökte arbetslöshetsunderstöd veckan innan. Bara tre veckor tidigare var motsvarande siffra cirka 200 000. Det nya antalet är mer fyra gånger fler än det tidigare rekordet från 1982. Siffran ger en tydlig bild av det extrema krisläge som ekonomin hastigt har hamnat i på grund av coronavirusets utbredning. Samtidigt finns många som drabbas av nedgången i ekonomin som inte omfattas av arbetslöshetskassan, som egenföretagare och timanställda. Under dagen kommer också siffror som visar att USA nu har flest fall av bekräftad coronasmitta i världen. Tidigare har först Kina och sedan Italien haft fler fall. Antalet fall fortsätter att öka snabbt i USA. Delstaten New York och staden New York City är särskilt utsatta. Samtidigt säger president Trump att han hoppas att USA kan ”öppna upp igen” till påsk, alltså om drygt två veckor.
-
Rekordstort stödpaket mot coronakrisen
President Trump skriver under ett ekonomiskt stödpaket, värt 2 000 miljarder dollar. Åtgärdspaketet, det tredje under coronakrisen och det mest omfattande i USA:s historia, har under veckan godkänts i senaten och representanthuset. Det innehåller satsningar för företag och sjukvård samt kontantbidrag på 1 200 dollar till individer med inkomster under 75 000 dollar om året, samt 500 dollar per barn. Arbetslöshetsunderstödet utökas till att gälla även individer som normalt inte omfattas. Ungefär var fjärde amerikan är nu satt i någon form av karantän, även om reglerna varierar mellan delstater och städer. Trump beordrar också biltillverkaren General Motors att börja tillverka respiratorer, med stöd av en lag från 1950-talet. Trump har tidigare kritiserat GM:s ledning för långsamhet när liv står på spel. Antalet coronasmittade i USA har nu passerat 100 000 och knappt 1 700 har avlidit.
-
Trump byter spår angående coronas allvar
President Trump varnar för två ”mycket smärtsamma” veckor framöver och säger att minst 100 000 amerikaner sannolikt kommer att dö i covid-19. Budskapet är tvärt emot det som länge varit det förhärskande från Trump, som från början i stort sett avfärdade coronasmittan och senare talat om att snart kunna öppna upp landet igen. En majoritet av delstaterna har nu beslutat om någon form av karantän för invånarna och runt 80 procent av amerikanerna beräknas därmed omfattas av regler som begränsar rörelsefriheten. Ett politiskt gräl pågår mellan president Trump och ett antal guvernörer, gällande tillgång till testutrustning.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.