Juli 2024

Senaste händelser

  • Juli

  • Seger för Trump i HD

    Donald Trump vinner en delseger i Högsta domstolen. De sex konservativa domarna (av nio) i HD slår fast att en president har immunitet vad gäller handlingar inom ramen för sitt ämbete, men inte för handlingar som privatperson. Det anses påverka anklagelserna om att Trump försökte få till stånd en ändring av valresultatet 2020 till sin fördel och förhindra att vicepresident Mike Pence och kongressen fastställde detta resultat, samt uppvigling till stormningen av Kapitolium (se 6 januari 2021). Lägre domstolar får nu i ljuset av HD:s utslag avgöra vilka handlingar som är åtalbara. Det gör också att fallet med stor sannolikhet inte kan tas upp före presidentvalet den 5 november. De tre liberala domarna i HD är oense med de konservativa. En av dem, Sonia Sotomayor, anser att en president nu står över lagen, kan mörda en politisk motståndare eller iscensätta en statskupp för att behålla makten utan att straffas.

  • Besked om straff för Trump skjuts upp

    Beskedet skjuts upp om vilket straff Donald Trump ska få i målet där han befunnits skyldig till bokföringsbrott i samband med "hyschpengarna" till en porrstjärna (se 30 maj 2024). Domaren skulle ha meddelat straffpåföljd för expresidenten den 11 juli, men efter beslutet i Högsta domstolen den 1 juli om presidenters immunitet i vissa fall skjuts beskedet upp till den 18 september. Den fällande domen rivs dock inte upp. 

  • Ökande tryck på Biden att hoppa av

    När president Joe Biden håller en presskonferens efter ett Natotoppmöte i Washington får han till stor del svara på frågor om sin egen ålder och lämpligheten i att han ställer upp till omval, i stället för frågor om försvarsalliansen som 75-årsjubilerar. Efter TV-debatten två veckor tidigare förespråkar allt fler öppet att 81-åringen drar tillbaka sin kandidatur. Bland dem finns flera ledande demokrater, däribland en senator och 16 ledamöter av representanthuset.

  • Mordförsök på Trump

    Presidentkandidaten och expresidenten Donald Trump överlever med en hårsmån ett mordförsök under ett valmöte i Butler i Pennsylvania. En man i publiken avlider och två skadas allvarligt av kulor från skytten som ligger på ett tak 130 meter från scenen. Polisen skjuter ihjäl attentatsmannen som senare identifieras som 20-årige Thomas Matthew Crooks. President Joe Biden fördömer mordförsöket och i ett tal till nationen ett dygn efter attentatet säger han att våldet inte får normaliseras och han manar till enighet och dämpad retorik. Också Trump talar om enighet när han uttalar sig i en tidningsintervju.

  • Domare ogiltigförklarar åtal mot Trump

    En domare beordrar att det federala åtalet mot expresident Donald Trump gällande hantering av hemligstämplade dokument helt ska läggas ned, med hänvisning att åklagaren Jack Smith utsågs olagligt (se även 13 juni 2023). Domaren Aileen Cannon sköt i maj upp rättegången på obestämd tid.

  • JD Vance blir Trumps vicepresidentkandidat

    När Republikanernas partikonvent inleds i Milwaukee i delstaten Wisconsin presenterar Donald Trump sin vicepresidentkandidat: senator James David Vance (känd som J D Vance) från Ohio. Den 39-årige senatorn var tidigare Trumpkritiker men har på senare tid blivit en av hans lojala allierade. Vid konventet utses Trump också formellt till partiets kandidat i valet i november.

  • Senator döms för mutbrott

    Den demokratiska senatorn Bob Menendez från New Jersey fälls för mutbrott sedan polisen hittat guldtackor, kontanter och en lyxbil som han ska ha fått i utbyte mot hjälp till utländska regeringar. En enig jury finner att han är skyldig på samtliga punkter, efter en nio veckor lång rättegång. Demokraternas ledare i senaten Chuch Schumer uppmanar nu Menendez att avgå. Själv hävdar han att han är oskyldig och planerar att överklaga domen. Bob Menendez som varit ordförande för senatens utrikesutskott riskerar ett mångårigt fängelsestraff. Påföljden meddelas senare.

  • President Biden drar sig ur valet

    President Joe Biden meddelar att han drar sig ur valkampanjen inför presidentvalet i november och skriver att det ligger i ”mitt partis och landets intresse att jag kliver åt sidan”. Beskedet kommer efter veckor av spekulationer och krav från allt fler håll om att låta kandidaturen gå till någon annan. Drygt 30 demokrater i representanthuset och fyra demokratiska senatorer finns bland dem som öppet bett Biden lämna över. Biden själv stödjer sin vicepresident Kamala Harris som ny kandidat, och när han meddelat sin avgång sluter många framträdande demokrater – både politiker och finansiärer – upp bakom henne. Formellt utses partiets kandidat vid partikonventet den 19–22 augusti.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0