Maj 2024

Senaste händelser

  • Maj

  • Misslyckat försök avsätta representanthusets talman

    Representanthuset röstar med siffrorna 359–43 ned ett försök av ytterhögern i Republikanska partiet att avsätta talmannen Mike Johnson, som själv är republikan. Endast elva republikaner stödde Marjorie Taylor Greenes försök att sparka ut Mike Johnson, som tillsattes sedan företrädaren Kevin McCarthy avsatts i en förtroendeomröstning (se 25 oktober 2023). Den hårdföra minoritetens missnöje med Mike Johnson beror på att han har samarbetat med demokrater för att få igenom lagstiftning.

  • Nya tullar på kinesiska varor

    Varor från Kina beläggs med nya tullar till ett värde av 18 miljarder dollar. Höjningarna gäller strategiskt viktiga produkter: tullarna på elfordon fyrfaldigas till över 100 procent medan tullarna fördubblas på solpaneler och halvledare. Andra varor som omfattas är batterier, kritiska mineral, stål och aluminium samt medicinsk utrustning. Vita huset anklagar Kina för att försöka stjäla intellektuell egendom och kallar det en ”oacceptabel risk” när Kina dränker den globala marknaden med billiga produkter. De nya tullarna är det senaste steget i ett handelskrig som inleddes under Donald Trumps tid som president. Kina har inför det väntade beskedet om nya tullar utlovat "nödvändiga" motåtgärder och sagt att USA bryter mot Världshandelsorganisationens (WTO) regler.

  • Donald Trump fälls i historiskt brottmål

    Donald Trump blir den första sittande eller före detta presidenten i USA som fälls för brott när en domstol i New York finner honom skyldig på samtliga 34 punkter. Målet gäller ”hyschpengar” i ett bokföringsmål där expresidenten döms för att ha köpt tystnad av en porrskådespelerska och en Playboymodell. Den uppmärksammade rättegången har pågått i sex veckor då 22 vittnen har hörts, däribland Trumps tidigare advokat och fixare Michael Cohen samt porrskådespelerskan Stormy Daniels (se 4 april 2023). Juryn har tagit två dagar på sig att nå det enhälliga beskedet om fällande dom. Straffet meddelas den 11 juni.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0