Australien
Australiens största stad Sydney med det berömda operahuset ritat av dansken Jørn Utzon. Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Januari

    • FN-kommitté: Australien skyldig till brott mot asylrätten

      Australien har kränkt asylsökande som satts i läger utanför landets gränser, i Nauru. Det anser FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, som övervakar konventionen om politiska och medborgerliga rättigheter (ICCPR). Kommittén har granskat två fall som gäller båtmigranter som tagits om hand av australisk kustbevakning och sedan förts till läger i Nauru i väntan på att deras ärenden skulle beredas av australiska myndigheter. Förhållandena i lägret underkänns med på grund av brist på vatten, undermåliga sanitetsförhållanden och otillräcklig sjukvård. Minderåriga har drabbats av fysisk och psykisk ohälsa. Enligt kommittén har Australien inte tagit sitt ansvar för att se till att skydda de minderårigas rättigheter. I ett annat fall kritiseras landet för att en iransk kvinna, trots att hon fått flyktingstatus, hållits kvar i lägret i Nauru.

  • 2024

    • December

    • Australien och Nauru ingår säkerhetsavtal

      Australien har tecknat ett säkerhetsavtal med den lilla önationen Nauru i Stilla havet. För Australien och dess bundsförvanter är avtalet ett sätt att möta Kinas försök att öka sitt inflytande i regionen. Kina övertalade förra året Nauru att bryta de diplomatiska förbindelserna med Taiwan. Men enligt det nya avtalet knyts Nauru nu närmare Australien. Det kommer tt få ekonomiskt stöd och bidrag till att stärka sin polisstyrka. Nauru måste enligt överenskommelsen få Australiens samtycke innan det ingår några andra bilaterala avtal som rör säkerhet och försvar såväl som hamnar, flygfält eller banksektorn. Premiärminister Albanese är nöjd med avtalet som han anser gynnar ”säkerheten och motståndskraften i Stillahavsregionen”.

    • Regeringen upprättar specialstyrka mot antisemitism

      Premiärminister Anthony Albanese uppger att den federala polisen kommer att inrätta en särskild specialstyrka som ska inriktas på antisemitiska hot. Beskedet kommer några dagar efter att en synagoga i Melbourne utsatts för vad som klassats som ett terrorattentat. Tre personer har setts hälla en vätska på byggnaden och sedan sätta eld på den. Enligt Albanese har risken för antisemitiska attentat ökat i takt med att antisemitiska uttalanden och hot mot judar blivit vanligare på senare tid.

    • November

    • Förbud mot sociala medier för alla under 16 år

      Parlamentet godkänner ett lagförslag om att förbjuda sociala medier för barn och unga under 16 år. Enligt lagförslaget ska det krävas åldersverifiering för att skapa ett konto på sociala medier, men exakt hur detta ska gå till är fortfarande oklart. Enligt premiärminister Anthony Albanese kommer förbudet att bidra till att förhindra att barn drabbas negativt av sociala medier. Olika plattformar, som Tiktok, Snapchat, Instagram och Facebook, åläggs nu att göra upp en strategi för hur de ska kunna genomföra förbudet. Företag som bryter mot förbudet kan få böta upp till 50 miljoner australiska dollar.

    • Oktober

    • Efter utskällning av kung Charles: parlamentsledamot får reprimand

      När Storbritanniens monark kung Charles besöker det australiska parlamentet råkar han ut för en utskällning av den oberoende senatsledamoten Lidia Thorpe. Hon skriker att han inte är ”hennes kung” och att Australien inte är hans land. Dessutom vänder hon ryggen mot honom när han reser sig i samband med nationalsången. Lidia Thorpe är aborigin och strävar efter att stärka ursprungsbefolkningens rättigheter. Hon sitter i senaten som oberoende ledamot. Efter utspelet mot kung Charles röstar senaten ja till att ge Thorpe en reprimand. Hennes agerande kritiseras för att vara störande och respektlöst.

Till kalendariet
128368

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0