2023
Senaste händelser
-
Mars
-
Historisk klimatlagstiftning antagen
Våren 2023 antog parlamentet med stöd av Labor och De gröna för första gången lagstiftning om minskningar av utsläppen av växthusgaser. Det gäller 215 industrier inom kol-, gas- och oljesektorn som har de största utsläppen av växthusgaser i landet per år. Dessa kommer från och med juli i år att behöva minska sina utsläpp med omkring 5 procent per år eller betala för utsläppsrätter. Lagstiftningen utgör en grund för Laborregeringens löfte att minska utsläppen med 43 procent år 2030 jämfört med 2005 års nivåer och att nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll år 2050.
-
Seger för Labor i New South Wales
Efter tolv år av högerstyre under koalitionen, Liberalerna och Nationella partiet, tar Labor över makten i delstaten New South Wales. Labor får 37 procent av rösterna mot 36 procent för koalitionen. Det är inte minst ökande levnadsomkostnader som enligt bedömare bidragit till maktskiftet. Labor har gått till val på löften om bland annat fler förskolor, fler sjukhus, hyresregleringar och ett tak på vägtullar.
-
Ubåtssamarbete med USA och Storbritannien läggs fram
På en flottbas i Kalifornien presenterar USA:s president Joe Biden tillsammans med premiärminister Anthony Albanese och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak sin plan på en ny flotta av atomubåtar inom ramen för säkerhetspakten Aukus (se September 2021). USA ska sälja upp till fem atomdrivna ubåtar till Australien. Australien och Storbritannien ska sedan bygga en ny modell med amerikansk och brittisk teknik. Syftet uppges vara att stärka freden och säkerheten i den indo-pacifiska regionen, men Kina har tvärt om beskrivit Aukus som ett hot mot stabiliteten.
-
April
-
Australien gör det lättare för nyzeeländare att bli medborgare
Premiärminister Anthony Albanese meddelar att nyzeeländare som har bott i landet i över fyra år sedan 2001 kommer att kunna ansöka om medborgarskap. Tidigare har nyzeeländare haft ett särskilt visum som inneburit att de inte har kunnat ansöka om medborgarskap utan permanent uppehållstillstånd. De har också haft begränsad rätt till hälsovård och välfärd. Det speciella visumet som gav nyzeeländare tillstånd att vistas i landet infördes 2001, men det har lett till irritation från nyzeeländare som menat att deras rättigheter har inskränkts.
-
Oppositionen emot regeringens förslag om röst för aboriginer
Liberala partiets ledare Peter Dutton förklarar att han inte stödjer Laborregeringens förslag om att inrätta ett särskilt rådgivande organ för parlamentet i frågor som rör aboriginer, en så kallad ”röst i parlamentet”. Premiärminister Anthony Albanese har meddelat att en folkomröstning kommer att hållas i frågan. Drygt hälften av invånarna i landet uppges vara för reformen, men om den inte har ett brett politiskt stöd kan det vara svårt att få den godkänd i en folkomröstning.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.