Nya Zeeland
Jordbrukslandet Nya Zeeland, beläget i Stilla havet maximalt långt bort från Sverige, började redan vid slutet av 1800-talet skapa en modern välfärdsstat. Trots kraftiga sociala nedskärningar under 1990-talet ligger Nya Zeeland fortfarande bra till i statistik över levnadsförhållanden. Utrikespolitiskt och kulturellt har landet på senare tid gjort en kursändring bort från Storbritannien, varifrån en majoritet av befolkningen härstammar, och knutit närmare band till den omgivande Stillahavsregionen och Asien. Urbefolkningen maorierna är polynesier.
Välj kapitel här
Viktiga händelser
-
2023
-
Parlamentsvalet i oktober leder till ett maktskifte efter sex år under Labours styre. Nationalistpartiet och det lilla nyliberala partiet ACT säkrar tillsammans en knapp majoritet av mandaten i parlamentet. Även populistiska NZF tar plats i den nya regeringen ledd av Nationalistpartiets Christopher Luxon.
-
2020
-
Det regerande Labour vinner valet och får egen majoritet i parlamentet. Det är första gången på över ett halvt sekel som ett parti får så starkt stöd av väljarna. Labour kan nu regera ensamt till skillnad från under förra mandatperioden.
-
2019
-
51 människor skjuts ihjäl i ett terrordåd den 15 mars mot två moskéer i staden Christchurch. Minst lika många skadas. Den misstänkte gärningsmannen är en australisk medborgare med högerextremistiska sympatier. Masskjutningen är den värsta någonsin i landet.
Ett vulkanutbrott på ön White Island leder till att 16 människor mister livet.
-
2017
-
Berget Taranaki, som är heligt för olika maorigrupper och ses som en anfader eller familjemedlem, får ställning som en egen laglig entitet av parlamentet. I mars fick floden Whanganui samma erkännande. Maorier från whanganui iwi-stammen har i över 140 år strävat efter att floden ska få en sådan särskild status.
Nationalistpartiet blir största parti i valet med Labour på andra plats. Inget av partierna får tillräckligt med mandat för att regera ensamt. Labour bildar regering med det populistiska partiet Nya Zeeland.
-
2014
-
Nationalistpartiet vinner valet och får nästan dubbelt så många mandat som Labour.
-
2011
-
En folkomröstning hålls om att byta valsystem. Deltagarna röstar nej.
Nationalistpartiet vinner parlamentsvalet som blir ett stort bakslag för Labour, vars ledare Phil Goff avgår.
185 människor dödas i ett kraftigt jordskalv i februari som drabbar staden Christchurch på Sydön. De flesta dör när ett felkonstruerat sexvåningshus rasar samman. Många tusen människor blir hemlösa och omkring 100 000 hus skadas.
-
2007
-
17 personer grips av polis. De misstänks för att vara maoriska aktivister som planerat våldsdåd mot den övriga befolkningen.
-
1998
-
Waitangi-tribunalen ger regeringen order om att lämna tillbaka mark nära staden Turangi till dess tidigare maoriska ägare.
-
1997
-
Jenny Shipley blir Nya Zeelands första kvinnliga premiärminister sedan partikollegan James Bolger från Nationalistpartiet avgår.
-
1985
-
Franska underrättelseagenter sänker Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior i Auckland.
-
1975
-
Waitangitribunalen inrättas för att undersöka anspråk från maorier på mark i enlighet med Waitangifördraget från 1840.
-
1947
-
Nya Zeeland blir helt oberoende från den brittiska kolonialmakten och därmed en självständig stat.